ГРОШІ

Депутати поки що не звільнили українців від сплати податку на житлову нерухомість у 2013 році

Парламент не прийняв урядовий законопроект № 2405, що передбачає чергові зміни до Податкового кодексу, зокрема до 265 статті «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». За документ віддали свої голоси 217 народних обранців із 226 необхідних. Так, депутати не звільнили фізичних осіб від податку на житло.

Опозиція не проголосувала за ухвалення законопроекту в другому читанні в цілому, тому що в першому читанні його ухвалювали на виїзному засіданні 4 квітня.  Парламентарі запропонували прийняти законопроект за основу. Тепер рішення щодо порядку розгляду документа мають узгодити керівники фракцій. 

   

Отримавши повідомлення, обов’язково звірте дані щодо житлової площі. Фото Володимира ЗAЇКИ

Могли відстрочити

Очевидно, все доросле населення країни з початку 2013 року знає про те, що з’явився податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Платники податку на житло — ті власники житла, які володіють двома і більше об’єктами нерухомості або зайвими квадратними метрами (для квартир це понад 120 квадратних метрів, для житлових будинків — 250). І, як зазначали фахівці ще Державної податкової служби (віднедавна це Міністерство доходів і зборів), платити доведеться вже з 1 липня. Тобто до цієї дати органи Міндоходів мають надіслати таким власникам податкові повідомлення-рішення, в яких буде вказано суму податку, який треба перерахувати у бюджет протягом 60 календарних днів. І за невиконання цієї норми передбачено штрафні санкції.

Щоправда, як повідомив «УК» начальник відділу адміністрування майнових податків департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Міндоходів Юрій Тимощук, органи Міндоходів поки ще не розсилали повідомлення платникам податків. За його словами, чинним законодавством визначено термін, до якого мають надійти платіжки, — до 1 липня звітного року.  

Корективи у процес запровадження податку внесли народні депутати, які на початку квітня прийняли в першому читанні урядовий законопроект № 2405, що передбачає чергові зміни до Податкового кодексу, зокрема до 265 статті «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». І цей документ не лише доповнював перелік осіб, звільнених від сплати податку на житло, а й відстрочував сплату податку.

Щодо переліку, то, як зазначала президент Ліги експертів України Світлана Бовсуновська, нині пільга надається багатодітним та прийомним сім’ям. А в разі ухвалення закону не оподатковуватиметься житло сімей-опікунів та піклувальників дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також житло, яке є власністю таких дітей. Але за умови, якщо сім’я володіє одним об’єктом нерухомості. За її словами, депутати планують включити в цей перелік ще матерів-одиначок та інвалідів. 

Щодо відстрочки, то урядовий законопроект передбачав можливість проведення звірки всіх даних з житлової площі до 31 грудня 2013 року і отримання квитанції про сплату податку на нерухомість до 1 липня 2014 року. Тобто згідно з  документом, податок сплачувався би у 2014-му за 2013 рік.     

Рішення за парламентаріями

Законопроект не ухвалили у другому читанні, його доля тепер залежить від керівників парламентських фракцій. І, за словами Юрія Тимощука, якщо документ не ухвалять, то податок на житло цього року платитимемо. 

Нині, за його словами, міністерство проводить звірку даних щодо житлової площі з тими власниками нерухомого майна, які самі звертаються до податківців, триває робота щодо отримання від майбутніх платників заяв для надання пільги, у разі коли місце реєстрації не збігається  з будь-яким іншим об’єктом житлової нерухомості, який перебуває в його власності. Йдеться переважно про тих, хто володіє більш ніж одним об’єктом нерухомості і хоче самостійно обрати, за яке житло платити податок, а на яке, написавши відповідну заяву, отримати пільгу. Інакше пільга застосовуватиметься до того житла, в якому платник зареєстрований. Із власної ініціативи можуть прийти звірити площу і власники великих квартир та житлових будинків. Адже органи Міндоходів нараховуватимуть податок за тими даними про квадратуру, які отримані від Укрдержреєстру. І якщо, отримавши платіжку, людина виявить неточності, їй треба буде звернутися з письмовою заявою до податківців, які переглянуть своє рішення і приймуть нове.

Чекають органи Міндоходів  на місцях заяв і від тих осіб, у яких об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності, але не поділений в натурі. У цьому разі платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їхньою згодою.

В одному з попередніх коментарів «УК» Юрій Тимощук зазначав, що деякі власники житлової нерухомості самостійно у добровільному порядку вже сплатили податок. Ідеться про тих, хто на початку року від’їжджали за кордон на тривалий час. Точну суму зібраних коштів він не називав, лише зауважував, що вона невелика.

Тож якщо парламентарії ухвалять-таки закон, очевидно, міністерству доведеться віддавати гроші. І воно готове це зробити, запевняв міністр доходів і зборів Олександр Клименко. В інтерв’ю журналістам він наголошував, що повернуть платникам ті податки, які будуть сплачені до моменту ухвалення змін до законодавства. Порядок повернення коштів визначено: за заявою платника, сказав міністр.

Зобов’язання неповнолітніх виконують батьки

А тим часом Міністерство доходів і зборів продовжує роз’яснювати потенційним платникам податку на нерухоме майно механізм та умови його стягнення. Так, за матеріалами головного управління Міндоходів у Харківській області, податок за житло, що перебуває у власності неповнолітньої дитини, сплачують її батьки. Адже грошові зобов’язання неповнолітніх, зокрема зі сплати податку на нерухоме майно, виконують їхні батьки (усиновителі), опікуни (піклувальники) до набуття неповнолітніми особами цивільної дієздатності в повному обсязі.

Згідно із статтею Сімейного кодексу, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Неповнолітньою вважається дитина віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Батьки (усиновителі) неповнолітніх і неповнолітні у разі невиконання грошових зобов’язань неповнолітніх несуть солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов’язань.