Якось, побачивши на вулиці двох дорослих, що сварилися, мій п’ятирічний син зауважив: «Мабуть, у них немає Тедді!» Істина з вуст у перекладі на дорослу означала: люди, що мали в дитинстві улюблену м’яку іграшку, виростають добрішими і, зрештою,  роблять менше дурниць.

Зірка німого кіно —  майже ровесник Тедді

Сьогодні для більшості дітей і дорослих Тедді — це зворушливий сіренький плюшевий ведмедик Me to you. Однак у порівнянні зі своїми бурими попередниками сучасний ще дуже молодий  — йому понад десять років. А перші представники  легендарної родини з’явилися на світ століттям раніше.

А коли люди не чують, ведмежата розмовляють між собою і ходять одне до одного в гості…

Побутує чимало легенд про історію та походження  клишоногого друга. Найвідоміші з них — німецька й американська — дають змогу зрозуміти, чому смішний персонаж з блакитним носиком ніколи не вийде з моди.

Якщо вірити німецькій, то батьківщина загального улюбленця — маленьке містечко Гейнгене. Саме там жила  Маргарет Штайф, яку хвороба прикувала  до інвалідного візка, тому улюбленим заняттям дівчини було шиття м’яких іграшок. Творіння юної швачки завжди виходили незвичайними і красивими і дуже скоро посіли місце в серцях міської дітвори. Батьки оцінили талант доньки й допомогли їй відкрити свою майстерню, яка поступово переросла в сімейний бізнес. Так виникла мануфактура м’яких іграшок сім’ї Штайф. Ідею ж створити ведмежа Маргарет подав художник Ріхард Штайф, що доводився їй племінником. У 1902 році за ескізом Штайфа з’являється перший плюшевий ведмедик.

Ці дітлахи зроблені з вати. Автор обіцяє виготовити їм  багато іграшок, аби лялькове дитинство було щасливим

До речі, про ім’я. Його походження якраз і відсилає нас до другої легенди — американської, згідно з якою іграшку назвали  на честь  президента США Теодора Рузвельта, що нібито свого часу відпустив на волю маленьке ведмежа, яке догідлива обслуга намагалася  запропонувати йому як мисливський трофей. Пізніше ведмедик став талісманом американського президента і допоміг йому вдруге виграти президентські перегони.

Тут варто зазначити: у  сучасній історії ця м’яка іграшка неодноразово культивувалася як символ миру в буремні часи.

Отож у 2002 році Тедді виповнилося сто років. Попри поважний вік  ведмедик анітрохи не втратив своєї чарівності і нині переживає другу молодість, але вже в новому образі.

Хіба можна в нього не закохатися з першого погляду? Ці милі ведмежата вже підкорили серця мільйонів дітей та їхніх батьків. Плюшеве диво несе в собі заряд любові і ніжності, ласки і тепла, яких так не вистачає в сучасному світі.

Третя виставка «Київ ТеддіЛенд», присвячена легендарним ведмедикам,  відбулася нещодавно у столичному «Мистецькому Арсеналі». Там можна було  побачити плюшевих ведмежат в найрізноманітніших проявах та формах, дізнатися їхню  історію, купити або навчитися  робити власноруч. 

Ганна РОМАШКО для «Урядового кур’єра»Світлана СКРЯБІНА (фото) «Урядовий кур’єр»

border=