Як і прогнозувалося, березень повною мірою проявив свій норовливий характер. Нічні заморозки, заметілі, злива з громом і блискавицями, шквальний руйнівний вітер — ось такими примхами погоди відзначився перший місяць весни. Нагадаємо, що з такою самою мінливою погодою був торішній березень.

А що нам очікувати у квітні? Коли і на які народні прикмети слід звертати увагу, аби передбачити, якою буде погода до кінця весни і пов’язані з цим сподівання на врожай наступного літа? Старі люди знаковими для таких спостережень здавна вважають три релігійних свята: Благовіщення Пресвятої Богородиці (7), Вербну неділю (13), Великдень (20).

Благовіщення належить до дванадесятих християнських свят (неперехідних). Із ним трудівники села пов’язують свої надії на майбутній урожай. Святкові обряди здійснюють із молитвою до Пресвятої Богородиці, освяченням хліба, звільненням із кліток спійманих восени і взимку птахів. До речі, в останньому благочинному дійстві років із тридцять тому я брав безпосередню участь. Моя донька відвідувала гурток природознавства столичної Станції юних натуралістів, що на вулиці Вишгородській. А це майже поряд з пташиним ринком, який і досі працює. Директор закладу Любов Петрівна Манорик організувала для гуртківців у день свята Благовіщення незвичайну екскурсію під гаслом «Захистимо пернатих друзів». Напередодні вона попросила дітей взяти із собою по п’ять карбованців. «Підемо на ринок викупляти з неволі пташок», — пояснила гуртківцям. До акції долучилося і чимало батьків. Той день запам’ятався мені назавжди. Гуртом і по одному ми під радісні вигуки дітвори випускали на волю щигликів, горобчиків, синичок, снігурів, зябликів. На жаль, ця добра традиція не прижилася. Та й ціни за пернатих невільників з роками стали не кожному школяреві по кишені…

О! Пора будувати гніздо!. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Якщо на Благовіщення поля вкриються снігом, то літо буде неврожайним — нива пізно заколоситься, а зерно не наллється. Ранковий приморозок цього дня — на врожай баштанних культур. Якщо дощитиме — добре вродить жито. Якою буде погода на Благовіщення, такою вона буде і до кінця місяця. За давніми народними прикметами, що у квітні зародиться і гарно зійде, те у травні виросте, у червні-липні дозріє, а в серпні заповнить комори. «Мокрий квітень, сухий май — на картоплю урожай», — каже народне прислів’я.

Вербна неділя — свято перехідне, відзначають його за тиждень перед Світлим Христовим Воскресінням. В основі Великодня — євангельська легенда про в’їзд Ісуса Христа в Єрусалим. Наші предки залишили нам у спадок обряд поклоніння вербі: за давнім повір’ям, її освячені гілки оберігають помешкання від пожежі, посіви — від неврожаю, а худобу від хвороб. Джерельна вода з-під верби має цілющі властивості, а потовчене молоде листя добре загоює рани. Вербний тиждень завжди вирізняється прохолодною погодою з дощами. Це добре — земля запасається вологою. «По Вербній неділі плуг уже при ділі», — каже народна мудрість. Якщо останні дні тижня теплі, улітку буде щедрий урожай на ярину. Активний виліт бджолиних сімей цього дня — до хорошого весняного медозбору.

Великдень — одне з головних християнських свят, яке відзначають у день чудесного воскресіння з мертвих Ісуса Христа. За рішенням Нікейського Вселенського собору (325 р.) його почали святкувати в першу неділю після весняного рівнодення і повного місяця (від 22 березня до 25 квітня за старим стилем). За Великоднем починається поминальний тиждень.

Удосвіта на Світле Христове Воскресіння спостерігайте за унікальним природним явищем, як «грає» сонце. За народною прикметою, кому пощастить побачити це незвичайне природне явище, той буде щасливим. Якщо у Світлий Понеділок ітиме дощ, літо буде вологим і щедрим на сіножаті.

НАШ КАЛЕНДАР

1 квітня — День сміху; Міжнародний день птахів.

2 квітня — Всесвітній день поширення інформації щодо проблеми аутизму.

4 квітня — Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності щодо розмінування.

6 квітня — День геолога.

7 квітня — Всесвітній день здоров’я; Благовіщення Пресвятої Богородиці.

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

12 квітня — День працівників ракетно-космічної галузі; Все?світній день авіації і космонавтики; Міжнародний день польоту людини в космос.

13 квітня — Вербна неділя.

18 квітня — День пам’яток історії та культури.

19 квітня — День довкілля.

20 квітня — Світле Христове Воскресіння. Великдень.

22 квітня — Міжнародний день матері-Землі.

23 квітня — Всесвітній день книги і авторського права.

25 квітня — Всесвітній день боротьби із захворюванням на малярію.

26 квітня — День Чорнобильської трагедії; Міжнародний день інтелектуальної власності.

27 квітня — Всесвітній день поріднених міст.

28 квітня — Всесвітній день охорони праці.

29 квітня — День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї.