Знову смерть. Кілька днів тому поховали Дмитра Чернявського, якого зарізали під час мітингу в Донецьку проросійські активісти. І ось учора, в день, коли минув місяць від початку тих страшних днів на Майдані, що забрали понад сотню людських життів, на цвинтарі Абдал у Сімферополі прощалися із 38-річним кримським татарином Решатом Аметовим, убитим невідомими нелюдами в Криму.

Його знайшли 15 березня в полі біля села Земляничне Білогірського району. Тіло — зі слідами знущань, голова замотана скотчем, на ногах наручники. Знайомий почерк: саме так недолюдки закатували Юрка Вербицького, якого викрали разом з Ігорем Луценком і за кілька днів знайшли мертвим у лісі під Борисполем.

 

Сиротами після смерті Решата лишилося троє діток, найменшому — два з половиною місяці. Фото з сайту expres.ua

На початку березня Решат висловлював особистий мовчазний протест біля захопленого парламенту автономії. За свідченнями очевидців, просто стояв і дивився в очі так званій «самообороні Криму», що окупувала будівлю. Наступного дня  вийшов з дому й зник. Майнових мотивів злочину немає, повідомив російський журналіст Айдер Муждабаєв на своїй сторінці у Facebook. Раніше в соцмережах дружина загиблого писала, що 3 березня чоловік вийшов із дому, щоб поїхати до військкомату. 

На зв’язок не виходив довго, тож вона, розхвилювавшись, сама подзвонила йому опівдні. Та мобільний уже був відімкненим.

Убивство і викрадення. Ось що вже дала операція Кремля, яку російська пропаганда брехливо називає «миротворчою». Як відомо, досі немає звісток про долю зниклих на півострові відеооператорів Ярослава Пілунського та Сергія Грузинського, українських активістів Андрія Щекуна, Анатолія Ковальського, Михайла Вдовиченка і трьох київських автомайданівців Олексія Гриценка, Сергія Супруна і Наталі Лук’яненко. Учора до цього переліку додалося ще одне прізвище: у Криму шукають Абу Юсуфа (Івана Селенцова), який уже добу не виходить на зв’язок, повідомив представник «Правозахисного руху Криму» Енвер Кадиров. За його словами, Абу Юсуф — помітна постать у мусульманській громаді Криму, він займався зокрема безкоштовним поширенням на благодійні пожертви перекладу Корану в Україні та Росії. Приблизно тиждень тому зниклий виїжджав із Криму. На зворотному шляху на блокпосту в Чонгарі його зупинили невідомі люди у масках і зі зброєю. Кадиров підозрює, що саме вони могли зафіксувати номер машини і встановити стеження.

На вбивство Решата Аметова вже відреагувала офіційна Туреччина. Під час останньої зустрічі лідер кримських татар Мустафа Джемілєв і прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоган обговорювали загрози кримським татарам у зв’язку з агресивною політикою Росії, яка організувала і забезпечила проведення сепаратистського референдуму. Під час зустрічі М. Джемілєв розповів про вбивство кримського татарина. Після цієї розмови прем’єр Ердоган увечері 16 березня зателефонував Володимирові Путіну і попередив його:  якщо Росія вторгнеться в Україну, якщо так звана «самооборона Криму» здійснить насильство щодо кримських татар, Турецька Республіка буде змушена перекрити чорноморські протоки для російських суден, передало УНІАН.

…Сиротами після смерті Решата Аметова лишилося троє діток, найменше — зовсім крихітне: два з половиною місяці. Часом здається, що після всього пережитого сліз уже нема. Та коли чуєш про таке, про дітей, що залишилися без батьків, про вдів, яким треба вчитися жити без чоловіків, до горла вкотре підступає клубок і зриваються слова: горіти в пеклі тим, хто розв’язав цей конфлікт. Гинуть кращі. Романтики, відважні, небайдужі. Світла пам’ять Героєві.