ПРОГРАМИ 

Агрокомплекс Рівненщини отримає підтримку на 1,5 млн гривень
 

Узимку, в пору короткого хліборобського перепочинку, на Рівненщині проходить зліт фермерських родин. Фермерство — традиційний для краю спосіб господарювання на землі. Тому й працюють поруч чоловіки й дружини, батьки, діти й онуки — ось така спадкоємність у нелегкій праці на землі.

Рік у рік зростає на Рівненщині кількість фермерських господарств (нині їх уже майже 700), а пропорційно — й проблем, у яких вони «варяться». Дійшло до того, що саме фермерське господарство — вже проблема, зазначила фермер зі Здолбунівського району Валентина Васильєва.

Отож поки держава робить ставку на великотоварних виробників, місцева влада заглиблюється у проблеми фермерів і намагається простягти їм руку допомоги.

— Головна проблема села — дорогі, а тому недоступні кредитні ресурси. Друга — надто високі ризики для сільгоспвиробника на тлі дорогого й недосконалого агрострахування. Їх ми подамо на робочий стіл профільному міністрові Миколі Присяжнюку, який  відвідає область, — розставляє акценти перший заступник голови облдержадміністрації Анатолій Юхименко. — А ось проблему збуту вирощеного на фермерському полі на внутрішньому ринку допоможемо розв’язати ми. Перекупники сьогодні ніяк не пускають до прилавків базарів селянина й фермера із власною продукцією. Але насамперед там торгуватимете ви, а вже потім — вони.

 Представник влади свої наміри підкріпив конкретними справами: невдовзі на виїзді з Рівного на 10-гектарній території з’явиться оптовий ринок — такий статус новобудові надав Кабмін. А місцева влада в свою чергу продумає механізм, який дасть змогу і фермерам стати співвласниками цього ринку, як у країнах Європи. Тоді й зацікавленість буде відповідна. Допоможе також вирішити організаційні питання з реєстрацією договорів оренди паїв і присвоєнням їм кадастрових номерів. А ще цього року з обласного бюджету спрямують на підтримку агропромислового комплексу 1,5 мільйона гривень. Це будуть дієві і справді потрібні фермерам програми: зокрема здешевлення вартості елітного насіння пшениці, жита, проса, гречки, картоплі, штучного осіменіння худоби, а також часткове відшкодування відсотків за кредитами на придбання техніки, програма «Власний дім». Фермери, окрім того, матимуть можливість повчитися господарювати у закордонних колег: краще, як кажуть, раз побачити на власні очі, ніж сто разів почути.

…До когорти рівненських фермерів урочисто влилося ще 8 фермерських родин: Асоціація фермерів та приватних землевласників краю започаткувала традицію посвяти у хлібороби. Фермери ж залюбки продемонстрували, як рясно родить навіть небагата, здавалося б, поліська нива: такої картоплі в Голландії не знайдеш!

ДОВІДКА «УК»

Якщо в 2010 році на підтримку фермерства з обласного бюджету було виділено 30 тисяч гривень, то в 2011-му — майже мільйон. Зокрема 22 фермерських господарства отримали кредити від 20 до 50 тисяч гривень, 9 фермерів — по 24 тисячі гривень за обласною програмою розвитку насінництва, а для 14 виділили 218 тисяч на збільшення посівів озимого жита.

У 2012-му підтримка фермерів, які майже цілком наповнюють внутрішній ринок картоплі та овочів, зросте принаймні до 1,5 мільйона гривень.