Напередодні жіночого свята керівник харківського звіринця Олексій Григор’єв звернувся до жителів міста  з проханням про допомогу, оскільки казначейство не перерахувало коштів і мешканці зоопарку виявилися приреченими на голодування. Він розповів, що продукти в зоопарк постачають фермери, заборгованість яким на початок 2014 року становила 3 мільйони гривень. «Вони довго не наважувалися припиняти постачання і робили його у борг, але наразі посівна, і їм дуже потрібні кошти. Тому фермери вирішили призупинити поставки продуктів, і тварини опинилися під загрозою загибелі», — сказав  Олексій Григор’єв. При цьому він  зазначив, що «Харків постійно перераховує кошти на рахунки зоопарку в Держказначействі. З початку нинішнього року був перерахований 1 мільйон гривень». Після того, як зоопарк забив на сполох,  Держказначейство перерахувало 30 тисяч  і 63 тисячі гривень, яких вкрай недостатньо, і вистачить орієнтовно лише на тиждень. Та якби ці кошти не надійшли, кажуть у зоопарку, тварин нічим було б годувати і вони  б почали гинути.

Від перебоїв з продуктами харчування найбільше, за словами Олексія Григор’єва,  потерпають  мавпи, лемури і тигри. Наприклад, мавпам змушені  купувати апельсини замість мандаринів, а вони погано їдять  ці фрукти.  Лемурам і летючим собакам обов’язково щодня потрібний свіжий виноград, тигри не їдять нічого, крім яловичини першої категорії, а леопарди можуть  споживати й інше м’ясо. Керівник звіринця  під час зустрічі з журналістами також  повідомив, що у зоопарку  накопичилася  заборгованість за електроенергію — 122 тисячі гривень. Тож нависла  ще й загроза відключення електрики. «Якщо налагодиться фінансування зоопарку в розмірі 140 тисяч гривень на тиждень, то проблем з харчуванням наших тварин не буде», — резюмував  Олексій Григор’єв і звернувся до людей  з проханням прийти у вихідні в зоопарк, купити квитки чи перерахувати посильну суму на його рахунок, щоб  фінансово підтримати установу.

Слону Аун Нейн Лею та його подрузі Тенді (ліворуч)  раціон було відновлено. Фото з сайту zoo. kharkov.ua

Як тільки ця інформація дійшла до харків’ян, вони відразу  кинулися рятувати братів наших менших. Допомагали  продуктами харчування, коштами.  У вихідні біля  зоопарку шикувалися  кілометрові черги, на які ніхто не скаржився. Навпаки — люди з радістю стояли в них.

— На таку небайдужість харків’ян ми навіть не сподівалися, — каже касир Валентина. — Стільки відвідувачів у холодну пору року у нас іще не було.

За три дні через каси зоопарку пройшли близько 80 тисяч городян. Понад мільйон гривень надійшло від продажу квитків, ще близько 200 тисяч гривень пожертвували підприємці. Одне слово, допомагали люди чим могли.  Тепер у звіринці  і коштів, і продуктів зібралося вдосталь.   Однак бажаючих допомогти тваринам менше не стає, хоча довжелезних  черг уже немає.  Біля каси в групі відвідувачів познайомилася з молодою сім’єю — мамою та донькою.

— На минулих  вихідних ми теж були тут, — каже Ольга. — Як почули, що у зоопарку голодує вагітна слониха,  не могли залишатися вдома.  Принесли бананів. У її раціоні їх має  бути  500 кілограмів.  Ми допомогли чим  могли і надалі готові це робити. Але чули, що зібраних у минулі вихідні продуктів тваринам вистачить аж до кінця березня.