МУЗЕЄФІКАЦІЯ 

На Тернопіллі прагнуть захистити місце козацької  бойової звитяги

Райцентр Зборів, що на Тернопіллі, кожного подорожного із західного напрямку зустрічає курганом, а точніше, Козацькою могилою та пам’ятним знаком, що просить людей зупинитися і у «вдячній та щирій молитві» голову «низько схилити». Навічно тут лягли козаки гетьмана Богдана Хмельницького, які брали участь у Зборівській битві проти війська польського короля Яна-Казимира ІІ і власним життям заплатили за велику звитягу в визвольній війні українського народу. Підсумком цієї битви стало підписання Зборівського договору, що заклав підвалини Української козацької держави. 

Нині на могилі, за словами поета, немає імен, лиш тільки слава є. Історія свідчить, що впродовж століть ті, кому була не до снаги козацька перемога, порушували спокій загиблих або чинили наругу над їхньою пам’яттю. Лише 1990 року вдалося оновити й освятити давнє поховання козаків, насипати курган, встановити на ньому кам’яний хрест, а  поодаль і пам’ятний знак.

Пам'ятний знак козакам, що полягли у Зборівській битві. Фото автора

Козацька могила мала б стати одним з об’єктів історико-культурного заповідника «Поле Зборівської битви 1649 року», питання про заснування якого торік винесли на сесію райради. Тоді ж депутати затвердили склад координаційної ради з підготовки необхідної документації для подання до Кабінету Міністрів України. Наразі, за словами директора музею «Зборівська битва» Богдана Макогона, вже склали історичну довідку, розробили статут і програму діяльності майбутнього заповідника. Скажімо, для його більшої туристичної привабливості запланували реконструювати деякі елементи поля битви, розширити експозицію існуючого музею «Зборівська битва», покращити оглядову панораму біля Козацької могили.

Принагідно зазначити, що ініціативу зі створення заповідника гаряче підтримує й райдержадміністрація. Своє «За!» втіленню у життя такої ідеї органів місцевої влади висловили й науковці. Вже протягом п’яти років українські, американські й польські історики, археологи, краєзнавці спільно досліджують поле Зборівської битви. Науковий інтерес проявляють до валів стародавнього міста, переправи через річку Стрипа, польських редутів, козацьких і татарських місць розташувань і могил, урочища Білий Берег, де козаки здобули остаточну перемогу.  В райцентрі провели науково-практичний семінар з проблем дослідження та музеєфікації полів битв в Україні. Участь у поважному форумі взяли представники наукових осередків не лише нашої країни, а й США, Шотландії та Польщі. Ознайомившись з полем козацької звитяги у Зборові, вони підтвердили його «велике історико-культурне значення», а також «добру збереженість, наявність значної кількості наукових досліджень, які дають змогу достовірно ідентифікувати об’єкти, пов’язані з битвою».

Місце, де понад 360 років тому гриміли переможні залпи козацьких гармат, держава, безперечно, повинна охороняти. Віриться, що невдовзі з’явиться історико-культурний заповідник «Поле Зборівської битви 1649 року».