За останні роки в Україні відбулися тисячі корпоративних конфліктів з використанням рейдерських схем проведення додаткових емісій, ухваленням неправомірних судових рішень, організацією сумнівних акціонерних зборів тощо. На жаль, дедалі частіше рейдери захоплюють контроль над бізнес-активами, використовуючи корупційні зв’язки у владних структурах різного рівня.

«Президент неодноразово підкреслював неприпустимість такого явища, як корупція у складі органів виконавчої влади, правоохоронних органів та суддівського корпусу. Жоден випадок не повинен залишатися без реагування», — заявив перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов під час засідання Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, про яке «УК» стисло повідомив у минулому номері.

Люди давно називають речі своїми іменами. Фото з сайту zp.comments.ua

Сергій Арбузов закликав підприємців звертатися до комісії, й у разі підтвердження факту спроби рейдерського захоплення перший віце-прем’єр особисто гарантує надання необхідної допомоги.

Урядовець повідомив, що з моменту відновлення роботи антирейдерської комісії у робочому порядку вже вдалося допомогти корпорації «Філіп Морріс», забезпечивши процес реєстрації прав власності компанії в Україні, а також призупинити позбавлення власності деяких інвесторів — іноземних і українських. Загалом, за словами Сергія Арбузова, за період роботи комісія опрацювала близько 70 заяв, обсяг збитків у яких від дій рейдерів загалом оцінюють від 300 мільйонів до 1 мільярда гривень.

Для активізації боротьби з економічними злочинами, зокрема і з протиправним захопленням підприємств, перший віце-прем’єр-міністр доручив керівникам відповідних міністерств, главам місцевих адміністрацій, іншим відповідальним посадовцям відновити роботу регіональних Міжвідомчих комісій з питань боротьби з рейдерством у складі місцевих органів виконавчої влади. Крім того, урядовцям і чиновникам доручено підготувати пропозиції щодо розробки державної антирейдерської програми.

Окремо Сергій Арбузов дав доручення міністрові внутрішніх справ Віталієві Захарченку взяти під особистий контроль хід розслідування відповідних кримінальних справ з питань, які розглядають на засіданнях комісії. Також він доручив МВС спільно з Міністерством юстиції та за участю Генеральної прокуратури провести обговорення змін до законодавства щодо протидії рейдерству.

«Нині пропонується законодавчо визначити поняття «рейдерства» та встановити адекватну кримінальну відповідальність за скоєння і сприяння цим злочинам», — наголосив перший віце-прем’єр.

У цьому контексті він запропонував підготувати відповідні законодавчі зміни до Кримінального кодексу. «Хочу підкреслити, що ініціатори рейдерських захоплень повинні нести повну відповідальність незалежно від свого соціального статусу і належності до політичних організацій», — заявив Сергій Арбузов.

Про результати проведеної роботи члени комісії мають відзвітувати вже на наступному засіданні, а перший віце-прем’єр — щотижня особисто інформувати про хід опрацювання звернень та розкриття кримінальних схем. «При цьому необхідно докладно вивчити кожен конкретний випадок і дати йому правову оцінку відповідно до законодавства», — додав Сергій Арбузов.

За підсумками засідання антирейдерської комісії керівник МВС Віталій Захарченко повідомив у своєму інтернет-блозі, що за всіма зверненнями підприємств визначено роль кожного відомства у вирішенні порушених питань. Так, Міністерство внутрішніх справ взяло на контроль хід розслідування спроби захоплення дитячого санаторію на Львівщині, буде проведено перевірки щодо ситуації навколо бази відпочинку Українського товариства сліпих у Києві та фактів захоплення схилів моря і прибережної смуги в місті Одеса.

Украй важливим залишається й питання ухвалення спеціального антирейдерського закону, адже нині навіть саме поняття рейдерства законодавчо не визначено. На переконання Віталія Захарченка, такий закон дасть змогу ефективніше боротися із протиправним поглинанням і захопленням суб’єктів господарювання, а також зробить обов’язковими підготовку та реалізацію державних антирейдерських програм.