БОРГИ

Донецькі метробудівці вимагають погашення заборгованості із зарплати, якої
не отримували вже півроку

Вже добрий десяток років навіть саме слово «метро» у більшості жителів Донецька викликає саркастичну посмішку, оскільки підземка має стійку репутацію безнадійного довгобуду. Втім, метробудівцям аж нітрохи не до сміху — приміром, у цьому році вони отримали заробітну платню за лютий. А всього борги із зарплати вже перевалили за 3 млн грн. Отож із вимогою нарешті погасити заборгованість робітники провели акцію протесту під стінами Донецької обласної державної адміністрації.

«Шість місяців працюємо безплатно!» — це тільки один із плакатів, які тримали в руках пікетувальники. Причому коштів у останні роки катастрофічно не вистачає не тільки на зарплату, а й безпосередньо на будівництво та підтримку в належному стані вже готових підземних виробок. «З 1 січня всі роботи на об’єкті зупинені і ми займаємося тільки обслуговуванням будови, аби не допустити ніяких техногенних катастроф: затоплення виробок чи підняття води до поверхні, накопичення та спалаху метану, — каже директор ТОВ «Донецькшахтометробуд» Володимир Кутній. — Для цього нам міський бюджет свого часу виділив 9,5 млн грн і днями можемо звідти отримати ще один мільйон. А з державного бюджету поки не надійшло жодної копійки, як і в минулому та позаминулому роках…»

Міський голова Донецька Олександр Лук’янченко вже підтвердив готовність виділити мільйон гривень на погашення боргів   із зарплати метробудівцям (це рішення приймає   сесія міськради). Тим часом голова Донецької   облдержадміністрації Андрій Шишацький для розв’язання проблеми взявся провести низку зустрічей в Кабінеті Міністрів — зокрема в Міністерстві інфраструктури, яке опікується будівництвом. «Будемо працювати з міністерством, оскільки метро досі будується 19 років із середньою швидкістю 100 метрів на рік», — пообіцяв керівник області.

Під час мітингу робітники «Донецькшахтометробуду» прийняли таке рішення: якщо через два тижні борги із зарплати за півроку їм не віддадуть, наступну акцію протесту донеччани вже проведуть під стінами Кабміну. Прийняту резолюцію вони адресували Президенту України, Прем’єр-міністру та Голові Верховної Ради.