Під час додаткової перевірки в кабіні для паспортного контролю один з пасажирів автомобіля, що перетинав кордон з території Росії, підірвав невідомий вибуховий пристрій. Порушник загинув сам і при цьому тяжко поранив двох прикордонників.

Відлік трагедії бере початок з 00 годин 15 хвилин 4 жовтня, коли на в’їзд в Україну прибув мікроавтобус марки «Мерседес» молдовської реєстрації. В ньому перебували 4 пасажири — всі громадяни Молдови.  Однак під час прикордонного огляду правоохоронець помітив ще одного пасажира, який ховався в салоні автомобіля. Невідомо, яким  чином  він перетнув російський пункт пропуску «Троєбортне», однак факт залишається фактом.

 

На законну вимогу прикордонників пасажир вийшов з машини.

В кабіні паспортного контролю пред’явив паспорт громадянина Росії. Однак було встановлено, що документ не належить цьому громадянину. Під час з’ясування обставин порушення пасажир підірвав невідомий пристрій і загинув на місці. 

 Водночас тяжко поранено двох прикордонників — старшого прапорщика Миколу Уска та старшину Руслана Божка. Це сталося за 16 хвилин на першу годину. Тобто вся процедура прикордонного контролю тривала 29 хвилин.

З приводу трагічного інциденту Держприкордонслужба України розповсюдила заяву, в якій наголошується, що зміна прикордонних нарядів у пункті пропуску діяла у відповідності до чинного законодавства України та в межах компетенції Держприкордонслужби.

Що стосується поранених прикордонників, то вже о 1 годині 15 хвилин їх було відправлено каретою швидкої допомоги до районної лікарні Глухова. Стан здоров’я важкий — у них численні рани. Для надання екстреної медичної допомоги пораненим з Центрального клінічного госпіталю ДПСУ направлено реанімобіль з досвідченими медиками. Вони разом з глухівськими лікарями борються за життя потерпілих.

Як повідомляється в заяві, сім’ям поранених надається всіляка допомога, на місці події працює спільна слідчо-оперативна група прокуратури, МВС, СБУ та ДПСУ, а українсько-російську ділянку переведено на режим посиленої  охорони  кордону.

Одразу ж тимчасово припинили пропуск осіб та транспортних засобів через ПП  «Бачівськ», співробітники ДАІ Сумської області  направляли їх на сусідні пункти пропуску. Про інцидент поінформовано російську сторону. Станом на 8.00

4 жовтня пропуск громадян та транспортних засобів відновлено.

На місце події тієї ж ночі прибув голова Держприкордонслужби України  Микола Литвин. Правоохоронці відкрили кілька кримінальних проваджень за статтями «замах на вбивство», «контрабанда», «незаконне переміщення через кордон».

Окремі ЗМІ встигли повідомити, що загиблий за національністю чеченець. Однак таке твердження станом на 11.00 вчорашнього дня не відповідало дійсності, оскільки слідство ще не встановило його особу. Також не відомо, який саме вибуховий пристрій застосував порушник кордону.