АКТУАЛЬНО

З вересня Україна повинна нормально забезпечуватися медичними препаратами

Під час наради в Києві перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв доручив низці міністерств і відомств у тижневий термін підготувати всі пропозиції, в тому числі проекти законодавчих змін, для своєчасного забезпечення медичними препаратами системи охорони здоров’я України, як у поточному році, так і на тривалу перспективу.

Він також заявив, що необхідно всіма доступними засобами припиняти корупцію в галузі. За його словами, уряд зобов’язаний забезпечити всі умови для того, щоб за бюджетні кошти лікарські препарати та медична техніка закуповувалися безпосередньо у виробників. Крім того, необхідно законодавчо обмежити присутність посередників в ланцюжку закупівель.

Урядовець підтримав пропозицію Міністерства фінансів про необхідність розробки системи маркування ліків, що закуповуються за бюджетні кошти. За його словами, не секрет, що вони часто не доходять до громадян, а безпосередньо спрямовуються у продаж в аптеки.

Також важливо кардинально підвищити контроль за якістю медичних препаратів, присутніх на ринку. Перший віце-прем’єр підкреслив, що заходи повинні бути системними і дієвими, оскільки йдеться про здоров’я громадян, які або труяться фальсифікованими ліками, або не отримують своєчасної допомоги.

«Ми повинні навести порядок на цьому ринку. З одного боку, пора припинити ввозити в Україну препарати сумнівної якості, з іншого — повинні бути посилені заходи по боротьбі з підпільними виробництвами фальсифікату», — цитує слова Андрія Клюєва департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Перший віце-прем’єр доручив Міністерству охорони здоров’я, Мінекономрозвитку і правоохоронним органам внести опрацьовані узгоджені пропозиції.

Ще одне завдання полягає у створенні максимально сприятливих умов для розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі. За словами Андрія Клюєва, уряд і парламент повинні зробити все, аби вітчизняні виробники кардинально збільшили обсяги і номенклатуру виробленої продукції. Таким чином має бути максимально забезпечений внутрішній ринок та нарощуватися обсяги експорту.

У цьому зв’язку  перший віце-прем’єр звернувся до вітчизняних виробників із закликом підготувати свої пропозиції щодо розвитку галузі, а до представників іноземних компаній — будувати свої виробництва саме в Україні. Він доручив до кінця місяця зібрати великих виробників галузі для напрацювання узгоджених пропозицій. Крім того, урядовець звернувся до посередників, які працюють на українському ринку, із закликом вкладати зароблені кошти у відкриття нових фармацевтичних виробництв, таким чином перетворюючись з імпортерів у вітчизняних виробників.

Андрій Клюєв нагадав присутнім чиновникам, що доручення Президента та Прем’єр-міністра на цю тему повинні бути виконані, інакше відповідальні за невиконання можуть втратити роботу.