Уряд продовжує розпочату нещодавно практику проведення виїзних засідань в обласних центрах країни. Так, учора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк побував у Миколаєві. Разом із віце-прем’єр-міністром — міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимиром Гройсманом, головою Миколаївської обласної державної адміністрації Миколою Романчуком та головою Миколаївської обласної ради Тарасом Кременем він відвідав штаб ліквідації наслідків трагедії на вул. Лазурна, 40 у дворі зруйнованого будинку, поклав квіти до встановленого біля будинку пам’ятного знака жертвам трагедії.

Прем’єр пообіцяв, що нові квартири матимуть таку саму площу, як і зруйновані. Фото з сайту kmu.gov.ua

Розпорядження підписано

У штабі ліквідації надзвичайної ситуації Арсеній Яценюк ознайомився з ходом аварійно-рятувальних робіт. Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський доповів главі уряду, як відбувався порятунок людей та про хід ліквідації аварії. Зокрема він розповів, як було врятовано жительку будинку, яка пробула під завалом близько 18 годин. Її знайшли завдяки собаці-рятувальнику.

Окремо Арсеній Яценюк поспілкувався з жителями мікрорайону та ініціативною групою мешканців постраждалого будинку, вислухавши їхню реакцію на подію та пропозиції щодо подальшого облаштування життя. Глава уряду висловив співчуття і слова підтримки постраждалим під час трагедії.

Арсеній Яценюк повідомив миколаївцям, що на засіданні уряду було прийнято рішення про виділення понад 40 мільйонів гривень на придбання житла для родин постраждалих. Миколаївців він запевнив, що вже підписав відповідне розпорядження. За його словами, буде придбано 80 квартир. Усі постраждалі отримають житло такої самої площі, як і зруйновані під час трагедії квартири, в іншому будинку, розташованому неподалік від аварійного.

Прем’єр-міністр розказав людям, що будинок, квартири в якому буде придбано для постраждалих, майже добудовано, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Це питання може бути вирішене протягом трьох місяців. До слова, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів, передбачено й одноразову грошову допомогу потерпілим внаслідок трагедії обсягом 50 тисяч гривень та 100 тисяч гривень — родинам загиблих.

Окрім того, кожен із 215 постраждалих, які проживали у зруйнованих квартирах, отримають по 10 тисяч гривень.

На самому ж засіданні уряду Арсеній Яценюк висловився категорично проти початку нового будівництва для надання постраждалим помешкань: «Якщо є об’єкт або кілька об’єктів зі ступенем готовності 95—100%, необхідно знаходити там, де вже майже готові квартири, спілкуватися безпосередньо з власниками цих об’єктів, проводити прозорий швидкий тендер і за мінімальною ціною в найкоротші терміни роздати людям квартири за державний кошт».

Глава уряду відзначив роботу Миколаївської обласної державної адміністрації, персонально її голови, народних депутатів, які представляють Миколаївщину і допомагають постраждалим під час трагедії, а також Державної служби з надзвичайних ситуацій, «які врятували людей і не залишалися осторонь цієї проблеми».

Про ПДВ не забули

На виїзному засіданні Кабмін ухвалив також постанову «Про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість». Арсеній Яценюк підкреслив, що за попередньої влади держава «фактично забрала в бізнесу близько 17 мільярдів гривень, не віддавши податку на додану вартість. І зараз ми в щоденному режимі погашаємо поточний борг ПДВ».

Так званий прострочений ПДВ, накопичений за останні кілька років, за словами Арсенія Яценюка, уряд віддає в державні інвестиційні папери: «Під ці державні інвестиційні папери кожен суб’єкт підприємницької діяльності прозоро зможе отримати кошти в банківській системі України».

Постанова Кабінету Міністрів передбачає, що номінальна вартість облігації внутрішньої державної позики для відшкодування сум ПДВ становитиме 1000 гривень, строк обігу — п’ять років, ставка дохідності — на рівні облікової ставки Національного банку.

Обсяг випусків облігацій визначає Міністерство фінансів у межах граничного обсягу, визначеного Кабінетом Міністрів, відповідно до затверджених Мінфіном реєстрів інвентаризації платників.

Згідно з документом, погашення облігацій здійснюється шляхом проведення кожні шість місяців протягом строку їх обігу виплат із погашення основної суми боргу в розмірі 10% номінальної вартості та доходу за облігаціями.

Облігації випускаються у бездокументарній формі у вигляді записів на рахунках у цінних паперах у НБУ.

Постановою уряд доручив Міндоходів у двотижневий строк забезпечити подання матеріалів інвентаризації платників податку, в яких наявні відповідні суми податку для визначення граничного обсягу випуску цих облігацій; у двомісячний строк — реєстрів проведеної інвентаризації, складених на підставі заяв платників податку про оформлення відшкодування вказаними облігаціями для їхнього затвердження.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»