ФІНАНСИ

Як інтернатам поповнювати свій бюджет

Головне управління праці та соціального захисту населення Київської облдержадміністрації традиційно узгоджує річний план роботи з соціальними партнерами. А працювати є з ким і над чим. Лише постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС в області 700570 осіб. Діє тут 11 будинків-інтернатів для громадян поважного віку та інвалідів.

— Служб, які ведуть соціальний захист, багато, а мета одна: допомогти людині не виживати, а жити. Для цього об’єднуємо зусилля, — каже начальник головного управління праці та соціального захисту населення Леонід Мартинюк.

Зокрема, торік розв’язали проблему профреабілітації інвалідів. Бажаючі знаходять роботу, оскільки, згідно з чинним законодавством, підприємства зацікавлені у їхньому працевлаштуванні, додав керуючий обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів Геннадій Фомічов.

Турбує передусім незадовільне фінансування будинків-інтернатів. Водночас зарадити справі певною мірою можуть на місцях, однак через бюрократичні перешкоди це не вдається. В дев’яти з одинадцяти будинків-інтернатів є земельні ділянки і підсобні господарства. Торік там виробили продукції на 1,5 млн гривень. Проте кошти з рахунку на рахунок чинні інструкції переводити не дозволяють. Відтак зароблене не можуть використати ні на зміцнення матеріально-технічної бази, ні на механізацію виробництва, ні на придбання фуражу для тварин. Тому руйнуються приміщення, не поліпшуються умови праці. От і виходить, що на місцях готові зменшити навантаження на бюджет, але зробити цього не можуть. Без галузевого і міністерства фінансів проблему аж ніяк не розв’язати.

Заступник директора виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Петро Шевчук звернув увагу й на таку проблему. Захворюваність громадян на виробництві постійно зростає. Однак керівників це не турбує і багато з них не дбають про створення відповідних умов праці. Служби, які повинні контролювати це, розв’язанню проблеми уваги приділяють мало. А тому хворих дедалі більше, кількість застрахованих зменшується. Відтак можливості Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звужуються.

Петро Шевчук стурбований, що вартість дитячих путівок на оздоровлення постійно підвищується. Коштів для відшкодування затрат батьків у Фонді не додається. Тому доля компенсації стає меншою. Це загрожує тим, що дедалі менше дітей буде охоплено оздоровленням. А спускати планку далі нікуди. З наявних в області майже 200 тисяч дітей торік путівками скористались лише чотири тисячі. Недоступними вони стали для батьків, які отримують невисоку заробітну плату. Скажімо, в профспілці працівників соціальної сфери 2685 членів. Торік їм було виділено для дітей лише шість путівок. Якщо ж врахувати, що стан здоров’я дітей незадовільний, значна частина їх проживає в зоні, потерпілій внаслідок аварії на ЧАЕС, то ситуація загрозлива.

— Зверніть увагу: на оздоровлення дітей виділяється 4,3 мільйона гривень, — аналізував ситуацію Петро Шевчук, — а на придбання новорічних подарунків — 3,3 мільйона. Погодьтесь, цукерка відпочинку і лікування не замінить…

Додаткові кошти потрібні й на інші витрати. Скажімо, для облаштувань будинків-інтернатів. Зростає кількість бездомних та звільнених з місць позбавлення волі. Постало питання про відкриття спеціального закладу для їхнього обслуговування.