ТРАДИЦІЇ

У Луцьку завершився ХІІІ Міжнародний фестиваль «Поліське літо з фольклором»

Задекларований у затвердженому нещодавно логотипі міста слоган «Луцьк — приємне відкриття!» виявився дієвим. Місцева влада, як свідчать останні події, не тільки розуміє всі переваги розвитку туризму, а й проголошені нею плани вміє підтверджувати конкретними справами. Як новими, так і тими, що мають уже досить солідну «біографію».

Зібралися всі культури. Фото автора

До останніх належить і фольклорний фестиваль «Поліське літо з фольклором». Без перебільшення — найунікальніший в Україні. Оригінальність мистецької імпрези полягає в тому, що участь у ній вже взяли понад сім тисяч учасників з дев'яти сотень зарубіжних колективів, які приїхали у прадавнє волинське місто з півсотні країн світу, та сотня колективів із різних куточків України.

Турецькі танцюристи уважно придивляються до виступу конкурентів. Фото автора

— Високий організаційний і мистецький рівень нашого заходу засвідчує акредитація при Міжнародній раді Організацій фестивалів фольклору і традиційних мистецтв (СІОFF). До того ж, «Поліське літо з фольклором» — єдина у світі мистецька імпреза, що об’єднує два незалежні фольклорні фестивалі в сусідніх країнах (м. Влодава, Люблінське воєводство, Республіка Польща, та місто Луцьк, Україна), — розповів беззмінний організатор непересічного дійства заслужений діяч мистецтв України Юрій Войнаровський. — Глядачі мають вільний доступ до всіх фестивальних заходів. Вони можуть випробувати інструмент чи реквізит гостей, поспілкуватися та сфотографуватися з ними. Особливість фестивалю ще й у тому, що, згідно зі статутом, закордонні колективи можуть взяти участь у ньому лише раз на п'ять років…

Представники далекої Мексики вразили глядачів не тільки пишними костюмами, а й використанням гарних лицьових масок. Фото автора

Саме завдяки «Поліському літу з фольклором» Україна 1996 року на засіданні Генеральної асамблеї CIOFF була прийнята 69 повноправним членом цієї авторитетної організації. Створено Українську національну секцію CIOFF, офіс якої, до речі, розташований у Луцьку. Проведення фестивалю «Поліське літо з фольклором» не тільки відкрило нові шляхи для збереження й популяризації культурної музично-хореографічної спадщини українського народу на світовому рівні, а й активно сприяє інтеграції України у світовий культурний простір.

Ці стіни колись захищали Луцьк від ворогів, а нині дають затишок і прохолоду митцям. Фото автора

Цьогорічне «Поліське літо» теж перетворилося на яскраве, незабутнє міжнародне свято пісні й танцю. Протягом кількох фестивальних днів лучани та гості мали можливість ознайомитися з мистецтвом добре знаних у своїх державах творчих гуртів. Адже у фестивалі взяли участь колективи «Тзонтемок» (Мексика, м. Такуба), «Мартісорул» (Румунія, м. Клуй-Напока), «Озара» (Словенія, м. Крань), «Джаффра» (Ізраїль, м. Ібіллін), «Таскопру Хальк Егітімі Меркезі» (Туреччина, м. Кастамону), «Лі Шур де Бразза» (Конго, Франція), «Йоре» (Литва, м. Вільнюс). А нашу державу представляли ансамблі «Волиняночка» та «Радість» із Луцька.

Румунський танець сформувався в тісному контакті із сусідніми народами - угорцями, австрійцями, болгарами, сербами, українцями,
турками і має свій ідентичний ритм.
Фото автора

Кожен із цих колективів є своєрідною перлиною в давньому, але завжди молодому автентичному мистецтві своїх народів. І це, звично, підсилювало інтерес до виступів самодіяльних артистів. А вони впродовж чотирьох днів проходили не тільки у відреставрованому державою Луцькому замку, на Театральному майдані, а й на розосереджених в обласному центрі імпровізованих танцювально-пісенних майданчиках. Кожен із них фактично виступав потужним чинником народної дипломатії. А ще — демонстрував особливу цінність людського життя й необхідність побудови єдиного європейського простору, в якому більше не буде місця тоталітаризму, насиллю та війнам.

Автентичні танці Конго нагадали про далеку Африку і небезпеки, які підстерігають людину в дикій природі. Фото автора

Не дивно, що почесними гостями і глядачами непересічної творчої імпрези стали також мери та представники Франції, Польщі, Грузії, Білорусі, Росії та багатьох міст нашої держави. Гостям нудьгувати не довелося. Адже проведення фестивалю збіглося з Днями державної незалежності України та міста. І Луцьк, що якраз проводив акції «Вишита сорочка», «Гостини у Любарта», фестиваль ковальства та інших народних промислів, перетворився на великий святковий майданчик. На ньому було вдосталь місця для яток сотень народних майстрів, медоварів, виставкових площ фотографів, художників тощо.

Під час виступу мексиканських танцюристок іноді здавалося, що на сцені не люди, а великі прекрасні метелики. Фото автора

— Взимку 1429 року на Волинь з'їхалися володарі найпотужніших тогочасних держав, аби порадитися, як облаштовувати спільне майбутнє, протистояти зовнішнім загрозам. Тоді до нас приїхали 15 тисяч гостей, і волиняни належно приймали їх упродовж семи тижнів, — прокоментував подію голова облдержадміністрації Борис Клімчук, який взяв активну участь у фестивальних заходах. — Саме в Луцькому замку — давні витоки нинішнього Європейського Союзу. Тому особливо приємно усвідомлювати, що нині ми, українці, дедалі частіше повертаємося до свого історичного коріння, активніше нагадуємо про те, що ми є часткою єдиної сім'ї європейських народів і світового співтовариства. І «Поліське літо» — одне з переконливих свідчень!