Результатом оприлюднення 18 грудня Європейською комісією позитивного звіту про виконання Україною плану дій щодо лібералізації візового режиму стане скасування віз для українців уже наступного року. Таке твердження висловив Президент Петро Порошенко в ході недільного інтерв’ю одному з вітчизняних телеканалів.

Через монітори телеекранів він поінформував українців, що завдяки перемовинам і зустрічам у вузькому колі Президента з керівниками інституцій ЄС у Брюсселі вдалося досягти позитивного результату щодо лібералізації візового режиму. «Це символ і прояв довіри з боку Європейського Союзу, Європейського парламенту, європейських комісарів, трьох президентів: Європейської комісії, Європейської Ради і Європейського парламенту, з якими я зустрічався. В унікальному форматі міні-саміту ми пробили це надзвичайно важливе для України рішення, — наголосив глава держави. — Це остаточне рішення в питанні історичного вибору України. Це той Рубікон, який ми перейшли від пострадянської України, комуністичного минулого, і це знаменує повернення України в родину європейських народів. Повернення назад вже не буде».

За його словами, в межах другого етапу плану з лібералізації візового режиму Україна мала виконати 54 зобов’язання. Серед них інтегроване управління кордоном, боротьба з нелегальною міграцією, запровадження нової ідентифікаційної картки — паспорта європейського зразка.

«Не маю жодного сумніву, що у 2016 році українці отримають право безвізових подорожей до Європейського Союзу», — продовжив тему Петро Порошенко.

Новим ступенем свободи для українців він назвав підписання у 2014 році Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, запровадження з 1 січня 2016-го зони вільної торгівлі та позитивний звіт щодо виконання плану лібералізації візового режиму з ЄС. На думку глави держави, наближення до запровадження безвізового режиму сприятиме діловим, науковим контактам, збільшенню підтримки європейської інтеграції України.

У перспективі таке нововведення допоможе розширити перелік країн, до яких українці зможуть в’їжджати без віз. Серед них Австралія, Канада, США.

«Безвізовий режим — це ключовий і дуже важливий етап, історичний крок, перемога, демонстрація довіри, яка є до України після Революції гідності й після започаткування тих рішучих кроків, які демонструє Україна й український народ», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Президент вважає, що запровадження безвізового режиму для України та її громадян із країнами Шенгенської зони може стати реальним інструментом повернення української влади на тимчасово окуповані території Донбасу й до Криму. Тобто це додатковий стимул для повернення влади на Донбас і один із перших елементів стратегії повернення Криму. «Це створення мотивації для кримчан, — додав глава держави. — Або ви маєте свободу і демократичні правила життя в Україні, свободу інвестицій, інші переваги, або сидите в окупованому Криму без права отримання міжнародних подорожей, з обмеженими можливостями роботи, бо величезну кількість підприємств закрито, з величезною кількістю обмежень щодо приїзду, інвестицій, сільського господарства тощо. Це потужна мотивація для того, що люди мають зрозуміти, і ми маємо перемогти в цій боротьбі за думки кримчан, бо на Донбасі, я впевнений, буде легше».

До речі, безвізовий виїзд за кордон буде можливий лише за біометричними паспортами, які можна буде отримати тільки на підконтрольній українській владі території. Президент переконаний, що влада зможе гарантувати українцям, які живуть на тимчасово окупованій території, можливість отримати біометричні паспорти та право безвізового подорожування після повернення українського суверенітету, української влади, державної міграційної служби, українських реєстрів.

А ще Петро Порошенко висловив тверде переконання, що Рада Європейського Союзу офіційно продовжить ще на півроку санкції проти Росії за невиконання нею мінських угод. Що вчора і було підтверджено відповідним рішенням ЄС.