ВИТОКИ 

Виставка книг доби «розстріляного відродження» змушує згадати минуле і замислитися над сьогоденням
 

Період з 1917 до 30-х років ХХ сторіччя дослідники іменують «золотим століттям» української культури. Її спадок був настільки великим, що й після численних ідеологічних чисток та недбалого зберігання нащадкам залишилося чимало тодішніх артефактів. Виставка «Видавничий спадок українського ренесансу» в Науковій бібліотеці Одеського університету ім. Мечникова демонструє дві сотні раритетних українських видань, що з’явилися в перші роки радянської влади.

«Це диво, що вдалося зберегти так багато», — розповідає науковий редактор виставки, доцент філфаку Валентина Саєнко. На її думку, саме такі експозиції мають розвіяти міф про незначну українську складову на південних теренах країни. Ще один міф – про відсутність якісної української термінології – можуть спростувати на виставці спеціалізовані словники. Дослідник вважає, що ця довідникова література за малим не сторічної давнини могла б прислужитися відновленню власне національної наукової термінології. А тогочасні літературні збірки та альманахи можна відтворювати хоч би й сьогодні. Наразі з виставкою пов’язаний лише один новодрук – це каталог збережених видань.

Справжнім шанувальникам історії на виставці було про що поговорити. Фото автора

Директор бібліотеки Марина Подрєзова говорить, що з представлених на виставці книг буде сформована окрема колекція: «Вони заслуговують на це». Втім, визнає, що молоде покоління до літератури цієї доби особливого інтересу не виявляє. А дарма, – вважає професор Вадим Хмарський.

«17–20-ті роки минулого століття — це один із ключових моментів нашої історії, хіба що визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького може посперечатися за значущістю і вимогами суспільства, – каже професор Хмарський, – 20-ті роки – це унікальний період, коли радянська влада ще не стала сталінською, з іншого боку - українській культурі були надані такі можливості, яких вона ще довго не матиме. По суті, народження модерної сучасної української нації відбулося саме тоді. Радянська влада зробила українців українцями — це однозначно».

У 20-ті роки Україна мала розвинену і наукову, і дитячу літературу

На жаль, наступна історична доба змусила назвати українське відродження 20-х років «розстріляним». З тієї трагедії, — вважає ректор університету, доктор політичних наук Ігор Коваль, ми мали б засвоїти один важливий урок: «Монополії на думку не повинно існувати. Має бути альтернатива — ідеологічна та політична».

Перейматися уроками історії одеські студенти нині, схоже, не надто налаштовані. Щойно закінчилися урочистості з нагоди відкриття, як бібліотечна зала практично спорожніла. Біля вітрин зі старими книгами затримався тільки один хлопчина. Історик-аматор вихопив для себе якусь цікавинку: він не знав раніше, що під час англо-французької інтервенції 1919 року в Одесі видавалися українські книжки.

Руслан Новіков за освітою інженер-механік. Він російськомовний, але це не заважає йому перейматися драматичними сторінками нашої історії. Часом Руслан проводить екскурсії містом, але розповідає, що на виставку його привів радше суто пізнавальний інтерес. Напевне, коли така мотивація стане більш поширеною серед нашої молоді, ми точно зможемо не турбуватися ані про монополії на думку, ані про розстріл жодного з наших відроджень.