— У мене нема змоги звертатися до юристів. Хочу сам написати позовну заяву і подати її до суду. Скажіть: які вимоги до її написання?

В. СИМИРЕНКО,
м. Полтава 

Консультує  Тетяна ЯСІНСЬКА,
адвокат:

— У цивільному процесі позовна заява подається в письмовій формі до суду першої інстанції, де вона реєструється, оформлюється і передається судді в порядку черговості. Позивач має право об’єднати в одній позовній заяві кілька вимог, пов’язаних між собою.

Законодавством чітко встановлено зміст позовної заяви, вона повинна містити:

1) найменування суду, до якого подається;

 2) ім’я (найменування) позивача і відповідача, а також ім’я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їхнє місце проживання або місцезнаходження, поштовий індекс, номер засобів зв’язку, якщо такий відомий;

 3) зміст позовних вимог;

 4) ціну позову щодо вимог майнового характеру;

 5) виклад обставин, якими позивач обгрунтовує свої вимоги;

 6) зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування;

 7) перелік документів, що додаються до заяви.

Позовну заяву обов’язково підписує позивач або його представник із зазначенням дати її подання. Також до позову додаються документи, що підтверджують сплату судового збору та оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

Розміри ставок державного мита затверджено декретом Кабінету Міністрів України «Про державне мито».

Розміри витрат на інформаційно-технічне забезпечення затверджено постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов’язаних з розглядом цивільних та господарських справ, та їх розмірів».

Шановні читачі «Урядового кур’єра»! Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його на адресу: Редакція газети «Урядовий кур’єр», вул. Садова, 1, м. Київ, 01008, або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua