БІЗНЕС

Микола Азаров закликає підприємців активніше користуватися прямими
телефонними лініями уряду і глави держави

Напередодні Дня підприємця, який відзначається першої неділі вересня, Прем’єр-міністр Микола Азаров відвідав приватне швейне підприємство «Ярослав». Він ознайомився з асортиментним рядом, оглянув виробничі потужності, поспілкувався з трудовим колективом.

Куди йдуть пільги?

Прем’єр запевнив, що уряд перевірить використання підприємствами легкої промисловості коштів, отриманих від пільгового оподаткування. Він також поцікавився у працівників, наскільки у них зросла заробітна плата після запровадження норми Податкового кодексу, що звільняє вітчизняну легку промисловість від сплати податку на прибуток. Люди розповіли про незначне зростання платні — приблизно на 100 грн.

«Ми для чого звільнили вас від сплати податку на прибуток? Для того, щоб оновлювалося виробництво, зростала заробітна плата. Майте на увазі, ми перевіримо, як підприємство використовує ці пільги», — звернувся Микола Азаров до директора ПП «Ярослав» Олександра Барсука.

Якісним українським товарам Микола Азаров щиро радіє. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Війна відкатам

Керівники підприємства, у свою чергу, поінформували Прем’єр-міністра про непрозорість проведення тендерних процедур. За словами директора, в окремих випадках відкати сягають 30% від вартості тендера: «Я не можу платити такий відкат, оскільки мені потрібно платити податки», — сказав керівник підприємства.

«То й не платіть, — блискавично відреагував глава уряду. — У нас є телефони «гарячої лінії» і в Президента, і у Прем’єр-міністра. Подзвоніть хоч раз і скажіть, що вимагають відкат. Повірте мені — наступного дня таких осіб буде звільнено».

Приватне підприємство «Ярослав», повідомляє Укр?інформ, спеціалізується на випуску постільної білизни, подушок, ковдр, спеціального та форменого одягу, дитячої нижньої білизни, рушників. На підприємстві сформовано замкнутий технологічний цикл із виготовлення швейних і трикотажних виробів. Продукція підприємства відзначається високою якістю і реалізовується на вітчизняному ринку та експортується до зарубіжних країн.

Конкуруватимуть на рівних

Угоду з Європейським Союзом, зокрема щодо зони вільної торгівлі, буде підписано наприкінці 2011 року. Прем’єр підкреслив, що створення ЗВТ з ЄС дасть змогу вітчизняним виробникам на рівних конкурувати з виробниками на європейському ринку.

«Це найближчий для нас ринок, і ми готові на нього постачати якісну українську продукцію», — підкреслив Микола Азаров, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Він також пообіцяв звернути увагу переговорної групи на питання рівних умов для товарів легкої промисловості, які порушували працівники підприємства «Ярослав».

Микола Азаров також наполягає на прискоренні процесу об’єднання податкової та митної служб. «Прояви корупції в цій системі та різного роду неефективної роботи доводять: що швидше ми таку реорганізацію проведемо, то якіснішою буде робота», — переконаний Прем’єр-міністр.