Опісля тижневих масових протестів можна скласти своєрідний графік захоплень протестувальниками обласних державних адміністрацій по всій Україні. В 10 регіонах (Івано-Франківська, Львівська, Волинська, Чернівецька, Тернопільська, Хмельницька, Рівненська, Вінницька, Житомирська та Полтавська області) євромайданівці утримують або блокують ОДА. Головна їхня вимога — відставка голів місцевих держадміністрацій.     

Спроби штурму сталися у Дніпропетровській, Запорізькій, Чернігівській і Херсонській ОДА. Сумську і Черкаську ОДА мітингувальникам вдавалося «орендувати» на нетривалий час. Водночас протести тривають в Одеській, Миколаївській, Харківській і Луганській областях.

Захід і Північ: активне створення народних рад

ТЕРНОПІЛЛЯ.  24 січня Тернопільський міський голова Сергій Надал та депутати міської ради створили Штаб забезпечення охорони громадського правопорядку й життєдіяльності міста. Минулої суботи відбулося ІІІ пленарне засідання 48-ї сесії облради, де визнано Народну раду органом, уповноваженим представляти інтереси народу України.

Окрім цього, депутати заборонили на території області діяльність КПУ та Партії регіонів, проголосували за повернення тернопільського спецпідрозділу «Беркут» до місця його дислокації.

ЛЬВІВЩИНА. Штурмом Львівську ОДА взяло кілька тисяч осіб. На місці конфлікту були присутні начальник міліції Львова Сергій Зюбаненко, начальник ГУ МВСУ у Львівській області Олександр Рудяк. На позачерговій сесії 25 січня депутати створили міжфракційне об’єднання «Народна рада».

Перед входом до ОДА три дні поспіль стоять барикади. У приміщенні працює цілодобовий пункт обігріву. Мітингувальники не пускають на робочі місця працівників. Блокують і виїзди з військових частин «Беркута» та «Грифона». Також львів’яни пікетують бізнес регіоналів.

СУМЩИНА. Субота і неділя минули в мітингах, у яких брали участь від 2 до 4 тисяч сумчан. Вони ввійшли до приміщення, де проходять засідання колегій ОДА і сесії обласних депутатів. Там облаштували приймальню народного депутата Володимира Шульги (очолив Народну раду). А вночі силовики звільнили приміщення від протестувальників.

ВОЛИНЬ. 24 січня на заклик опозиції до будинку Ради на Київському майдані прийшло до п’яти тисяч виборців. На вимогу громадян заяву про відставку написав голова Володимир Войтович. Заявив про відставку й голова ОДА Борис Клімчук. 25 січня депутати провели збори та визнали Народну раду колегіальним органом, утворили Волинську обласну народну раду.

Південь:  міліція не дала захопити ОДА

МИКОЛАЇВ. На ХХ позачерговій сесії облради шостого скликання депутати ухвалили звернення до Президента з рішучим протестом проти дій, що розгортаються в Києві, та закликали до негайного відновлення законності і порядку.  В ніч з 25-го на 26 січня відбулася спроба захопити облдержадміністрацію та облраду.

ЗАПОРІЖЖЯ. 26 січня на центральній площі біля адмінбудинку ОДА зібралося 8—10 тисяч осіб. Голова ОДА Олександр Пеклушенко відмовився подати у відставку. О 21.10 відбувся силовий розгін демонстрантів. За фактом спроби захоплення будівлі Запорізької облдержадміністрації слідче управління ГУМВС в Запорізькій області  відкрило кримінальне провадження.

АР КРИМ. Верховна Рада Криму вкотре звернулася до Президента запровадити надзвичайний стан в країні. Крім того, законодавчий орган автономії  пропонує припинити фінансування з держбюджету тих регіонів, де «владу зміщено насильницьким шляхом», і не надавати кошти до тих пір, доки «не буде відновлено конституційного порядку».

У південних областях влада втримала свої бастіони. Фото з сайту mediaport.ua

Схід:  невелелюдні акції

ЛУГАНЩИНА. За кількістю учасників мітинг проти розколу України зібрав понад 3 тисячі людей. Щотижневі мітинги опозиції й щовечірні євромайдани, які влаштовує молодь, удесятеро менші. Минулого тижня Луганська облрада звернулась до Президента з проханням вжити жорстких заходів для встановлення правопорядку в Києві.

ДОНЕЧЧИНА. Регіон утримується від багатолюдних акцій протесту. Лише у суботу на підтримку влади пройшли мітинги у багатьох містах і селищах області — партія влади називає цифру 300 тисяч осіб. Учасники Євромайдану, побоюючись провокацій, того дня утрималися від мітингу. За їх відсутності «тітушки», які організовано приїхали підтримувати владу автобусами та з бейсбольними битками в руках, «зчепилися» між собою.

ХАРКІВЩИНА. Біля пам’ятника Шевченку вихідними збирався місцевий євромайдан, в якому брало участь близько 200 людей. Він проходив без грубих порушень. Сутички між євромайданівцями і невідомими особами швидко гасила міліція.

Центр: атмосфера розпалюється

ПОЛТАВЩИНА. По-справжньому «гаряче» у місті стало 23 січня, коли лідери полтавського «майдану» та очільник міської міліції Віталій Ємець не допустили силового захоплення облдержадміністрації. В області створено Народну раду та оголошено про заборону ПР і КПУ.

ЧЕРКАЩИНА. Протистояння представників обласної влади й протестувальників загострилося 23 січня, коли люди ввечері зібралися на Соборній площі поблизу облдержадміністрації. Радикально налаштовані активісти відтіснили правоохоронців, почали виламувати двері та вибивати вікна. Вони проникли до приміщення, у багатьох кабінетах вчинили погром, зокрема розбили оргтехніку, поламали меблі, двері, знищили документацію. Незабаром правоохоронці звільнили облраду і облдержадміністрацію.

На вихідних мітингувальники збиралися на центральній площі, вимагаючи відставки голови ОДА Сергія Тулуба та голови облради Валерія Черняка. У неділю на центральній площі близько тисячі людей зібралися на Народне віче. Тут обрано обласну Народну раду. На її першому засіданні Валерій Черняк пообіцяв подати заяву про свою відставку на наступній сесії ОДА. Учасники засідання підтримали ідею оголосити членів Партії регіонів, авторів скандальних законів Володимира Олійника та Вадима Колесніченка, персонами нон грата на території Черкаської області.

ВІННИЧЧИНА. 25 січня вранці розпочався мітинг під приміщенням ОДА, а годиною пізніше — сесія облради. Мітингувальники розбили шибки дверей та увірвалися всередину, оголосивши всю будівлю територією Народної ради. Водночас ані голова ОДА Іван Мовчан, ані голова облради Сергій Татусяк своїх повноважень не склали.

Нецензурна лайка  в «робочих умовах»

Напевно, найгарячішою для кореспондентів «УК» цими вихідними стала Дніпропетровщина. Отримавши редакційне завдання відслідкувати ситуацію на місцях, наші власкори спробували, так би мовити, на власні очі зафіксувати об’єктивну картинку протестів.  На місці подій в обласному центрі перебувала й наш кореспондент Наталія Біловицька: фотографувала, спілкувалася з мітингувальниками, міліціонерами й … молодиками з палицями.

«Потрапивши всередину будівлі облдержадміністрації, зрозуміла, що спілкувалися правоохоронці неохоче. Так само, як і «тітушки», яких справді було в ОДА багато, відмовлялися говорити і  відповідати на запитання, хто вони такі. Спочатку вільно ходила й фотографувала. Зайшла до великої конференц-зали, де побачила, як лікарі надають допомогу пораненому, сфотографувала. Раптом туди увірвалися невідомі молоді люди з палицями і жовтими пов’язками. Побачивши мене, почали вигукувати: «Тримайте її! Забирайте фотоапарат». Слова: «Хлопці, я вже йду, нічого не фотографую» їх не зупинили. «Хлопці» оточили мене щільним кільцем, перевірили журналістське посвідчення. Вихопили сумку, розірвали її у пошуках техніки, закричали: «Він у неї в кишені, хапайте її за руки і добре потрусіть!» Всю картину спостерігали і деякі працівники міліції та МНС, не реагуючи на прохання втрутитися. У таких «робочих умовах» довелося віддати вимагальникам карту пам’яті із всіма фотографіями. Решту речей і розірвану сумку «тітушки», які спілкувалися за допомогою нецензурної лайки, повернули, ще й провели до виходу.

У прес-службі ОДА, куди я згодом звернулася, пообіцяли розібратися і повернути флешку. До міліції подано заяву про вчинення злочину за статтею 171 КК України щодо умисного перешкоджання професійній журналістській діяльності.

На прес-конференції наступного ранку начальник ГУ МВС України в Дніпропетровській області Віктор Бабенко так і не зміг пояснити, що це за бойовики разом із міліціянтами перебували в будівлі ОДА та переслідували журналістів. Міліцейський очільник назвав їх добровільними помічниками правоохоронців», — таку коротку, зате повну характеристику подій дала наступного дня наш власний кореспондент.

Сторінку підготовлено за матеріалами Наталії БІЛОВИЦЬКОЇ, Олександра ВЕРТІЛЯ, Світлани ГАЛАУР, Олександра ДАНИЛЬЦЯ, Наталії ЗВОРИГІНОЇ,Олени ІВАШКО, Владислава КИРЕЯ, Павла КУЩА, Валерія МЕЛЬНИКА, Оксани МЕЛЬНИК, Олени ОСОБОВОЇ, Миколи ШОТА, Олега ЧЕБАНА, Людмили ЩЕКУН,«Урядовий кур’єр»