НАГОЛОС

Неправильні кроки в їхній роботі можуть обернутися після виборів втратою посади

На засіданні Комітету з економічних реформ Віктор Янукович говорив здебільшого про поліпшення роботи органів центральної виконавчої влади. Глава держави відразу попередив міністрів, що після виборів детально проаналізує їхню роботу. «Робота міністерств має бути функціональнішою, а бізнес не повинен почуватися зайвим. І міністр зі свого крісла може колись піти у бізнес. Пам’ятайте про це», — наголосив він. Та головний акцент все-таки зробив на продовженні програми реформування України на 2013—2014 рр., давши кілька завдань ледь не всім відомствам. «Нам дуже важливо відпрацювати програму наших дій, щоб у листопаді ми мали можливість виписати її за всіма напрямками», — задав тон засіданню Президент.

Для економіки — інновації

Міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолію Близнюку Віктор Янукович вказав на те, що втілення в життя програми «Доступне житло» розпочалося вкрай повільно на Дніпропетровщині й Луганщині. «Три банки вже готові працювати в цьому напрямку: «Ощадбанк», «Укрексімбанк», «Укргазбанк». А в Державному бюджеті на 2013 рік на програму буде виділено мільярд гривень», — сказав Президент.

За його словами, майбутнє української економіки — в гнучкій системі відносин бізнесу з владою, побудованій на механізмі державно-приватного партнерства. Ця ж система за ланцюговою реакцією має створити мотивації для ведення бізнесу в країні. «Основа руху економіки — інноваційний розвиток. Не буде технологій — не зростатиме економіка. А інновацій не буде без інвестицій», — сказав глава держави, додавши, що бюрократію в країні владі доведеться викорінювати ще не один рік, шукаючи при цьому свій власний шлях розвитку.

Медицина також потребує окремої уваги. Віце-прем’єр-міністру — міністру охорони здоров’я Раїсі Богатирьовій він дав час розібратися з питанням щодо створення станцій швидкої медичної допомоги, забезпечення їх якісним новітнім обладнанням і кваліфікованим персоналом до наступного засідання РНБО, на якому проаналізує досягнуті результати. Несистемною, на думку Президента, є й робота над становленням цінової політики на лікарські засоби для населення. За гальмування цих процесів відповідатиме кожен посадовець окремо.

А разом із віце-прем’єр-міністром — міністром інфраструктури Борисом Колесніковим їй потрібно відпрацювати питання, пов’язане із пересувними амбулаторіями. «Назву орієнтир: 10—20 таких машин мають з’явитися у сільській місцевості в той час, коли в країні створюють стаціонарні амбулаторії», — дав установку Президент. Окремо ж Борис Колесніков отримав завдання розпочати будівництво нових доріг на селі.

Віктор Янукович - посадовцям: у вас є можливість відчути на собі ваше ставлення до підприємців. Фото Михайла МАРКІВА

Чому дорогі кредити?

Від голови Національного банку Сергія Арбузова вимагають запровадження ефективної програми кредитування. «Нам треба здешевлювати кредити й запускати гроші в реальний сектор економіки. Є динаміка у зростанні інвестицій, але вона не настільки велика, щоб забезпечити розвиток економіки без участі банківської системи», — сказав Віктор Янукович.

Підтримка реального сектору, розширення внутрішнього ринку, допомога експортерам і створення відповідної програми — це завдання першого віце-прем’єр-міністра Валерія Хорошковського. «Якщо ми не посилимо увагу до експортерів, нам швидко не вдасться розвинути внутрішній ринок. Без відповідної законодавчої ініціативи нам не обійтися. Я чекаю цього від наших фахівців, які працюють у Комітеті з економічних реформ», — продовжив тему Президент, додавши, що важливе у цьому контексті підвищення ефективності роботи Торговельно-промислової палати. Тут слід орієнтуватися на Американську торговельну палату і Європейську бізнес асоціацію.

Глава держави також сказав, що спрощувати умови ведення бізнесу в країні вже слід на практиці (до парламенту внесено пакет з десяти законопроектів, які змінюють підхід до надання державою адміністративних послуг і передбачають скорочення дозвільних процедур у будівництві й землевідведенні, зменшення кількості ліцензій). Усі перепони для полегшення роботи в цьому напрямку має прибрати міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко. Він також повинен дати план, як позбутися кризових ситуацій на депресивних територіях країни, які є майже в кожному з регіонів.

Нові пропозиції щодо збільшення власного видобутку енергоносіїв і диверсифікації джерел енергопостачання розроблятиме міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. «З Росією нам потрібно вдосконалювати стратегічні стосунки і водночас не забувати про питання внутрішні, пов’язані з цим напрямком», — дав настанову Президент.

А над створенням стимулюючої системи для податківців на 2013—2014 рр., яка має бути означена в новій програмі з лібералізації державної податкової політики, працюватиме голова Державної податкової служби Олександр Клименко.

Говорив Віктор Янукович і про надання громадянам адміністративних послуг: «Інформатизація має увійти до всіх сфер суспільного життя країни: від електронного реєстру пацієнтів у медичних закладах до можливості отримання в електронному режимі інформації про наявність вільних місць у дитячих садках».