ПЛАНИ

Не мине і двох років, як запрацює перша черга унікальної електростанції на Дністрі

На одному з головних  будівельних майданчиків країни — Дністровській ГАЕС — готові освоїти цього року понад 2 мільярди гривень капіталовкладень, тобто наростити обсяги робіт утричі. Були б гроші! На сьогодні вже є 870 млн грн, забезпечених джерелами фінансування. З них 100 млн дає держава, 250 млн — банківський кредит, а 512 мільйонів — власні кошти ПАТ «Укргідроенерго», генерального замовника будівництва цього чи не найбільшого в Європі гідроакумулятора потужністю у 2,7 тис. мВт.

— Наразі тривають активні роботи за всіма конструктивами будівництва, —розповів для «УК» керівник філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Володимир Куліш. —  Пріоритет цього року — завершити верхнє водоймище, збільшивши його об’єм з 3,3 мільйона кубів, які є зараз, до 19,3 млн, передбачених для експлуатації станції. Забезпечимо також  стопроцентну готовність шахти другого агрегата під монтаж гідросилового обладнання. Замовлення на виготовлення насос-турбіни і генератора-двигуна розміщено на двох провідних харківських заводах — «Турбоатом» і «Електроважмаш».

 Другий гідроагрегат, за словами Володимира Куліша, має запрацювати у  другому кварталі наступного року. «У четвертому кварталі запускатимемо третій. Це і буде довгоочікувана перша черга Дністровської ГАЕС. Проте станція вже дає електроенергію. З початку пуску першого агрегата (нині він працює у диспетчерському графіку навантажень енергосистеми країни) вироблено 224 млн кВт/год на суму товарної продукції 127,1 млн грн. Коли ми збільшимо потужність верхнього водоймища, то відповідно збільшиться й потужність генерації — очікуємо у чотири рази, — зазначає він.

Проте основне завдання Дністровської ГАЕС — бути стабілізатором енергосистеми у регулюванні добового графіка навантажень,  забезпечувати аварійний частотний резерв покращення параметрів енергетичної мережі нашої держави. Підвищиться безпека експлуатації атомних електростанцій, поліпшаться умови роботи ТЕС. Зрозуміло, що введення в експлуатацію першої черги з трьох гідроагрегатів дасть можливість ГАЕС самостійно заробляти на остаточне завершення цього будівництва — грандіозного і унікального за своїми інженерними рішеннями та технічними характеристиками. 

 Крім економічних перспектив будівництва, тут думають і про майбутнє  для людей.   Зокрема, як зазначив мій співрозмовник, титулом будівництва передбачено спрямовувати частину коштів на розвиток соціальної інфраструктури регіону, за рахунок цього уже  зведено сучасну лікарню, розпочато будівництво районного Будинку культури, проведена газифікація району, реконструкція мереж водопостачання. А цього року в Новодністровську постане новий житловий будинок на 113 квартир, зокрема для молодих спеціалістів-гідроенергетиків.