Я отримую наукову пенсію та працюю за контрактом на посаді старшого наукового співробітника. Термін моєї чергової щорічної угоди закінчився 31 грудня 2011 року. Подовжив роботу за контрактом ще на рік, починаючи з 1 січня 2012 року. Та хочу дізнатися, чи не вважається це новим працевлаштуванням та чи не спричинить зниження розміру моєї пенсії після завершення трудової діяльності?

Ф. ФЄДІН,  м. Київ

Владислав МАШКІН,
директор Департаменту
пенсійного забезпечення ПФ:

— З 01.10.2011 року набрав чинності Закон «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», яким внесено зміни зокрема до Закону «Про наукову та науково-технічну діяльність» (далі — закон).

Згідно зі статтею 24 закону, пенсія, призначена відповідно до нього, в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених цим законом, законами «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону «Про загально- обов’язкове державне пенсійне страхування», а після звільнення з таких посад — у розмірі, обчисленому відповідно до цього закону.

Зазначена норма не поширюється на пенсіонерів-науковців, які працевлаштувалися до 01.10.2011 року.

Такій категорії громадян пенсія виплачується у повному обсязі, якщо в подальшому між періодами роботи немає днів, коли особа не працюватиме.