Прокурор Чернівецької області
Петро КОВАЛЬ 

Звістка про затримання торік у квітні екс-директора знаменитого Калинівського ринку на хабарі (саме звідси у буремні 1990-ті починалася уся гуртівня на уламках СРСР) змусила вітчизняний бізнес подивитися на Чернівці широко розплющеними очима: «Це ж які обороти треба мати, аби викласти готівкою мало не чверть мільйона доларів за право орендувати якийсь там тимчасовий базарний павільйон?!» Втім, якщо хтось зопалу і кинувся пакувати валізи на Чернівці з надією приєднатися до тутешніх потужних фінансових потоків, то дуже швидко охолов: порушені обласною прокуратурою резонансні корупційні справи посипалися як з рогу достатку.

До речі, перед призначенням на Буковину нинішній прокурор області Петро Коваль очолював слідче управління Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ — зазвичай вони стосуються чиновників, які обіймають керівні посади, й розкрадання майна в особливо великих розмірах.

Про політику жодного слова

— Із 47 торішніх кримінальних справ з ознаками корупції 40 уже скеровано до суду, зокрема й щодо колишнього керівника комунального підприємства «Калинівський ринок», — розповідає Петро Андрійович. — Уже в судах розглядають резонансні кримінальні справи стосовно екс-мера Новодністровська, а також колишнього голови Вижницької райради за зловживання службовим становищем і службове підроблення, що вилилося в  незаконне виділення земельних ділянок.

А ось колишнього начальника головного управління капбудівництва облдержадміністрації засуджено до 4 років позбавлення волі за розкрадання грошей в особливо великих розмірах — сума завданих державі збитків становить 1,5 млн грн. Вирок у цій так званій «повеневій» справі (кошти були спрямовані з держбюджету для подолання наслідків стихії 2008 року) ми вважали зам’яким, а тому направили касаційну скаргу до вищої судової інстанції. Таку саму скаргу внесено на судове рішення у справі екс-голови Герцаївської райдержадміністрації, який за зловживання службовим становищем отримав покарання у вигляді обмеження волі на 2 роки й 6 місяців.

Порушено кримінальні справи проти начальника головного управління юстиції області й директора Чернівецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за ознаками злочину, передбаченого ст. 191 ч. 3 КК України. Також за цією статтею спрямовано до суду і резонансну кримінальну справу з обвинувачення директора ДП «Чернівецький навчально-координаційний центр з питань організації автомобільного транспорту», який вимагав 8 тис. доларів за сприяння під час визначення переможця конкурсу на обслуговування пасажирського автобусного маршруту.

Уже цього року спільно з управлінням СБУ після вимагання і одержання хабара 3 тис. грн затримано слідчого одного з райвідділів міліції, а спільно з УБОЗ на хабарі 11 тис. грн — виконуючого обов’язки директора та головного держінспектора ДП «Експертно-технічний центр», що входить в систему Держгірпромнагляду. Ціла серія «хабарних» справ свідчить, що поза прокурорською увагою не залишилися і навчальні заклади області.

— Петре Андрійовичу, у вас така спеціалізація — викривати корупціонерів?

— Жодної спеціалізації, звісно, нема. Нагляд у сфері боротьби з хабарництвом та корупцією — серед основних нашої правозахисної діяльності. Дається взнаки плідна співпраця з усіма правоохоронними органами області. Завдяки цьому, хочу підкреслити, Чернівецька область посідає перше місце в країні за темпами зниження злочинності — її рівень торік зменшився на 9%.

З 1 липня минулого року набрав чинності ініційований Президентом Закон «Про засади запобігання і протидії корупції». І зрозуміло, що Генеральний прокурор України Віктор Пшонка справедливо вимагає від своїх підлеглих посилення боротьби з корупцією та хабарництвом. Я зробив би цей закон ще жорсткішим, підвищивши відповідальність за скоєння таких злочинів. Те саме і за збут наркотиків. Адже, по суті, це уповільнене вбивство. А зараз якраз зростає кількість правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних та психотропних речовин.

— І ніхто не намагався з вами домовитись, аби прикрити корупційні справи?

— Це марно — домовлятися зі мною чи на мене тиснути, і в області це розуміють. Проте є спроби прихованого тиску. Ми по всій області перевіряємо дотримання земельного законодавства, й ніхто ніде, приміром, не обурювався діями прокуратури у справі щодо голови Вижницької райради. А тільки-но взялися за звичайну планову перевірку чернівецького ринку «Добробут» — і враз такий галас! Однак для нас політики не існує, коли вирішується питання, є кримінал чи нема.

Москаль прокуратуру не чіпає

— Колишній Чернівецький міський голова Федорук теж скрізь підкреслював, що він поза політикою. А тепер судиться із міськрадою, яка майже рік тому, здійнявши на всю країну гучний політичний скандал, відправила його у відставку. Проте прокурорського протесту на ті рішення депутатського корпусу не виносили. Тобто там усе законно?

— Кричущих порушень чинного законодавства під час звільнення з посади Чернівецького міського голови  не було, тому й не було протестів із нашого боку.

— Цікаво, що тепер скаже суд. До речі, обласна прокуратура з огляду на кількість винесених нею касацій часто не погоджується із судовими рішеннями. Як, приміром, у справі Бойчука — одній із найрезонансніших торік.

— Ця справа, грубо кажучи, вже сидить мені у печінках. Позиція прокуратури не змінилася. Те, що трапилося торік навесні у Заставнівському районі, коли охоронці приватного ставка разом з головою райдержадміністрації Бойчуком вчинили над трьома рибалками фізичну розправу, — катування. Прокуратура наполягала на мірі покарання за статтею 127 ККУ — від 5 до 6 років позбавлення волі.

Однак суд відбувся. Усі винуватці тих подій (а їх п’ятеро), хоч і частково, визнали свою вину, а троє з них отримали, на нашу думку, вельми м’яке покарання. Ми подали б касацію, але який у тому сенс, якщо постраждалі рибалки не мають сьогодні до підсудних ні матеріальних, ні моральних претензій, апеляційні скарги писати не хочуть. Крапка!..

Що стосується взаємин із судами, то значних розбіжностей у нас нема, переважно вироки відповідають скоєному. Зберігається тенденція до поліпшення якості та результативності підтримки державного обвинувачення у суді. Втім, я постійно кажу надто гарячим молодим прокурорським працівникам: так, є закон і невідворотність покарання, але, з іншого боку, є життя, яке й без того надто коротке, щоб прагнути будь-що викреслити з нього позбавленням волі кілька «зайвих» років. Головне, аби збитки було відшкодовано — державі, потерпілим особам. Тому вітаю декриміналізацію окремих напрямків Карного кодексу.

— Недавно великі політичні хвилі підняв у рідних Чернівцях народний депутат Геннадій Москаль, звинувативши у кришуванні контрабанди міліцію, СБУ, прокуратуру…

— Хвилиночку! Геннадій Геннадійович ніде у своїх публічних виступах прокуратуру не чіпав. По всіх пройшовся, а нас оминув. Мені взагалі ця ситуація трохи дивна, оскільки жодного разу в наших із ним численних бесідах  (а ми знайомі з паном Москалем) він не говорив про оборудки на Чернівецькій митниці. І раптом такий потужний потік інформації! Чому, питається, лише зараз? Бо йде до виборів?

Так, ми працюємо над перевіркою фактів, викладених народним депутатом у його запиті до Генпрокуратури. Хочу нагадати, що торік у співпраці зі співробітниками обласного УБОЗу спрямували до суду кримінальні справи щодо чотирьох митників за отримання хабарів. Суми незначні — 100 доларів. Може, беруть і більше. Але попалися саме на цьому. До речі, не було жодної зради наших працівників, тобто просочення інформації під час оперативно-слідчих дій.

Із боржниками розмова коротка

— Що б ви зарахували до найвагоміших результатів своєї роботи на Буковині?

— Нам вдалося істотно скоротити кількість підприємств, що заборгували своїм працівникам зарплату. Торік їх було кілька десятків, нині всього п’ять. Виплачено понад 12 мільйонів гривень. Заборгованість скоротилася у 15 разів. Причому цілковито ліквідована на підприємствах, які вже припинили свою діяльність. Люди вважали ці кровно зароблені ними гроші безнадійно втраченими. 

Як це вдалося? Дуже просто: викликав до себе у кабінет керівників підприємств-боржників і їм пояснював, що краще якнайшвидше розрахуватися зі своїми працівниками, поки наша розмова не набула кримінально-правового характеру. Кажете, це шантаж? Жодним чином. Хоч справді дехто з боржників мусив навіть продати власне авто…

Пріоритетним залишається захист лісових ресурсів. Торік порушено 25 кримінальних справ, де завдані державі збитки становлять від 300 тисяч до 3 мільйонів гривень. Особливу увагу приділяємо захисту прав неповнолітніх і недопущенню протиправних дій серед підлітків. Уже хтозна-скільки років ламаються списи довкола такої серйозної проблеми, як незаконна вибірка гравійно-піщаної суміші з річок області. Закон передбачає за це копійчаний штраф, й ті, хто займається таким бізнесом, ладні платити його хоч з кожної ходки вантажівки з гравієм і піском. А треба всього-на-всього дописати в Адміністративний кодекс кілька слів: «з конфіскацією транспортних засобів». Гарантую: все моментально стане на свої місця.

Світлана ІСАЧЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Петро КОВАЛЬ. Народився у травні 1956 року в селі Білоусівка на Черкащині. Закінчив Харківський юридичний інститут. Працював слідчим районної прокуратури, прокурором Умані і Черкас, керівником слідчого управління Генеральної прокуратури України. Із серпня 2010 р. — прокурор Чернівецької області. Державний радник юстиції 3 класу, почесний працівник органів прокуратури, заслужений юрист України.