ПОДІЯ

На конкурсі Євробачення-2012 у Баку свої «танці танцювати»  навчатиме Європу Гайтана

Національний відбірковий конкурс «Євробачення-2012» продовжив традицію великих і малих скандалів, закладену ще від інциденту з «Гринджолами». Своє невдоволення рішенням журі, яке не оцінило «зомбі-шоу» Макса Барських, ще на етапі півфіналу озвучив Алан Бадоєв (але тоді співак переміг у голосуванні на порталі say.tv, отже, як і переможці «Шоу №1», гурт «Нереальні» автоматично потрапив до фіналу). Едуарда Романюту ЗМІ звинуватили у плагіаті, оскільки він виступав із піснею, яку свого часу рідною мовою виконував іспанець Давід Бісбаль. Участі в нацвідборі позбавили Олексія Матіаса, адже серед суддів у півфіналі був його продюсер Влад Багінський. Та, певно, найбільшу увагу до себе привернула юна Рената Штіфель. Інтернет «запавутинили» чутки про те, що саме ця дівчина переможе... завдяки заможним батькам.

«Найбільший  скандал — що  скандалу немає»

«Три продюсери, серед них і Гайтанин — Едуард Клім, казали мені, що не бачать сенсу брати участь у конкурсі, бо переможець уже відомий. Однак ми забезпечили чесність. Найбільший скандал — це те, що скандалу немає», — хвалився заступник генерального директора НТКУ з міжнародних і музичних проектів Валід Арфуш.

Цього року 50% голосів учасники отримували від глядачів (з одного номера телефону можна було надіслати лише одне смс-повідомлення), а 50 — від членів журі, список яких оголосили перед початком конкурсу: Єгор Бенкендорф, Валід Арфуш, Юрій Рибчинський, Семен Горов, Марія Манюк, Рудольф Кірнос, Олена Мозгова.

До національного відбору 18 лютого дістався 21 виконавець. Співали переважно англійською, дехто — російською, лише Уляна Рудакова виступила з українською піснею. Кожен намагався привернути до себе увагу претензією на шоу, а також незвичними для Євробачення стилями музики, зокрема поп-класикою чи лаунж. «Це наш перший конкурсний досвід, але він був колосальним, хоча й вимагав неабияких енергетичних витрат. Ми зробимо висновки й прийдемо наступного року ще з цікавішим виступом», — поділилася емоціями вокалістка гурту Treeorange Юлія Волюм.

Мрії збуваються — Гайтана тріумфує. Фото з сайту rian.com.ua

Наш  афроукраїнський поп

Хто ж став переможцем національного відбору, журналісти дізналися з перших нот прес-конференції: залунало Be My Guest, тобто «Будь моїм гостем». Пісня наче закликає європейців приїхати наступного року на Євробачення в Україну. Отож до Баку від України поїде Гайтана, щоб «запалити свій вогонь», адже саме під таким девізом відбуватиметься пісенний конкурс-2012.

З-поміж призерів найбільше глядацьких балів отримала Рената — 5114, однак її виступ низько оцінили судді. За Гайтану українці надіслали 3539 смс, а всі члени журі потішили її найвищими балами. «Мій продюсер сказав: «Просто вийди, пташко, і заспівай, як ти вмієш, — від душі». Надалі працюватиму над шоу, адже Європа чекає чогось цікавого, гарного, сповненого родзинок. Тут я покладатимусь на досвідчених режисерів», — розповіла співачка.

Конкурсанти хоч і залишали залу з пригніченими обличчями, але хором зізнавалися, що вірять у прозорість відбору. «Мені сподобалося, як організували голосування, — сказала «УК» виконавиця Шаніс, яка неодноразово брала участь у нацвідборах. — Усе відбувалося швидко й чесно, адже ми бачили, скільки балів отримав кожний виконавець і від журі, і від глядачів. Я вболівала за Гайтану, для мене вона свого часу була прикладом».

Задоволена вибором України й співачка з досвідом Євробачення Альоша: «Гайтана від початку була однією з фавориток відбору, її пісня подобається багатьом, і вона готова до того, аби виступати на великій сцені». Від номера Гайтани приємне враження, хоч родзинок до нього ще треба додати. Трек Be My Guest — запальний, легко запам’ятовується, й авторці цього матерiалу трохи нагадує стиль синглів діджея Девіда Гетти. Цілком можливо, щось подібне на конкурсі спiватимуть чимало виконавців. Нам же залишається сподіватися, що 24 травня в другому півфіналі, куди Україна потрапляє одразу, а потім і 26 травня у фіналі Гайтана таки навчить усю Європу її «танці танцювати».