Тернопіль уперто прагне стати столицею куховарства країни й значним туристичним центром. Таке бажання підкріплює розмаїтими фестивалями, передовсім «Галицькою дефілядою». Це етно-гастрономічне свято у місті зорганізували втретє, і тривало воно три дні. Найнасиченіший, найповніший, найдовший та найширший — ці прикметники найвищого ступеня порівняння якнайкраще слугували характеристикою народної забави. 

Зрозуміло, що гастрономічний фестиваль не міг обійтися без широко представленої народної кухні. Кожен ресторан дивував однією чи кількома стравами. Тож багато хто мав змогу скуштувати лободу в сметані, шалату квашену, кишки зі шкварками, інші старовинні наїдки. Родзинкою «Галицької дефіляди» стали кулінарні досягнення, які фіксував Національний реєстр рекордів. За три фестивальні дні в Тернополі встановили одразу п’ять рекордних показників, з них деякі можуть з’явитися і в світовій Книзі Гіннесса. Принаймні, за словами Лани Вєтрової — керівника проекту Національного реєстру рекордів, такий процес реєстрації розпочнуть.

Йдеться насамперед про номінації «найдовший» чи «найбільший» шашлик поздовжнього смаження на цільному шампурі. Це унікальна технологія. Ресторатор Ігор Парій каже, що задля цього використали 350 кілограмів м’яса. Упродовж усієї ночі працівники ресторану «Майдан» різали це м’ясо на шматки, пересипали перцем, прянощами, солили, готували сухий маринад. Згодом кілька годин нанизували м’ясні шматочки на шампури.

Водночас тернопільські ковалі зуміли виготовити довжелезний мангал і з’єднати в один 70 триметрових шампурів. Тож одразу встановили два рекорди України: тепер у нас найдовший мангал і шашлик повздовжнього смаження на цільному шампурі.

Не шашлик — шашличище!

Україна без борщу немислима. Не могли його не зварити і на «Галицькій дефіляді». Тернопільські ресторатори проявили зацікавленість до зеленого борщу і пішли на рекорд. Варили його на доброму відварі, додали картоплі, засмажили моркву з цибулькою і, звісно ж, додали щавлю. А ресторани «Рандеву», «Коза» туди ще й кропиви кинули. Зварили разом 434 літри зеленого борщу й домоглися в державі найкращого показника у категорії «найбільший об’єм зеленого борщу, приготовленого на одній локації (місці)».

Принагідно зазначу, що всі рекордні страви учасники дефіляди споживали, як кажуть на Тернопіллі, задурно. Тож шашликом поласували, зеленого борщу поїли, захотілося чогось солоденького на десерт. Організатори фестивалю це завчасно передбачили та заявили, що зуміють подивувати Україну найбільшим шоколадним тортом. Лана Вєтрова зареєструвала новий показник: 16,4 кв м площею. Справжня тобі солодка кімната, яка «заклеєна» мапою Тернопільщини та назвами фірм-спонсорів. Тернопільський результат цікавий тим, що застосували нову технологію і спекли так званий фототорт, використавши цукровий папір з харчовими барвниками. Подивувати таким смаколиком за власним рецептом узявся «Кондитерський дім Блажевських».

Шоколадний торт-мапа важить майже тонну

Пекли і складали — три дні 14 кондитерів

Вартість — не менше 50 тисяч гривень

Використали: 100 кг борошна, три тисячі яєць, 120 кілограмів згущеного молока, 30 літрів харчового гелю, 60 кілограмів вишень, стільки ж консервованих ананасів, 50 кілограмів кондитерського білого шоколаду та масла для оздоблення, а ще чимало вершків і какао 

Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»,
 (фото автора)