НАГОЛОС

Генсек РЄ під час перебування у Києві дав позитивну оцінку виконанню  Плану дій в Україні

Україна активно працює над виконанням своїх зобов’язань перед Радою Європи, зокрема в частині зміцнення демократичних інститутів. На цьому наголосив Президент Віктор Янукович під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом.

«Ми не витрачали час даремно, ми багато працювали над тими зобов’язаннями, які маємо перед Радою Європи. Минулий і цей роки були досить насиченими виконанням реформ, спрямованих на зміцнення демократичних інститутів», — цитує слова глави держави його прес-служба. Президент зокрема подякував експертам Ради Європи за співпрацю під час підготовки нового Кримінального процесуального кодексу України. Віктор Янукович також висловився за активніше використання потенціалу Ради Європи в контексті підтримки курсу реформ в Україні.

Реформаторськими діями Києва Генсек РЄ задоволений, та репутацію України він ставить у залежність від виборів.
Фото Андрія 
МОСІЄНКА

У свою чергу Торбйорн Ягланд позитивно оцінив роботу нашої держави з виконання Плану дій Ради Європи для України. «Мені дуже приємно зазначити, що все йде добре з реалізацією амбітного Плану дій», — сказав він.

У Києві Торбйорн Ягланд разом з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком взяв участь у конференції «Реалізація Плану дій Ради Європи для України на 2011—2014 роки».

Керівник вітчизняного МЗС заявив, що Україна та Рада Європи реалізовуватимуть 51 реформаторський проект. «Виконання зобов’язань в рамках Плану дій Україна — Рада Європи до 2014 року і реформи, що проводяться у нас, це нероздільні речі. Україна і далі розвиватиме активний діалог з РЄ у всіх сферах нашої взаємодії», — наголосив Костянтин Грищенко.

При цьому він нагадав, що за підтримки РЄ було прийнято новий Кримінальний процесуальний кодекс, новий закон про вибори народних депутатів, розпочато конституційну реформу, запрацювала Конституційна Асамблея, повідомляє РБК-Україна.

Міністр також визначив пріоритети: продовження судової реформи, реформа пенітенціарної служби, конституційна реформа, зміцнення місцевого самоврядування: «Це 51 проект у сфері захисту прав людини, реформування судової сфери, виборів, боротьби з корупцією, посилення соціальної безпеки та місцевого самоврядування. Це конкретний приклад віддачі РЄ, результат членства України в цій поважній організації».

Костянтин Грищенко також заявив, що наша держава повністю виконує зобов’язання в рамках Ради Європи. «Результати реалізації плану дій з Радою Європи за перший рік дають підстави сказати про те, що Україна показала себе не тільки як відповідальний партнер. Україна може відігравати провідну роль у загальноєвропейських процесах», — наголосив керівник вітчизняного дипломатичного відомства. При цьому він підкреслив, що для підтримки високих стандартів і принципів РЄ Україна повинна рухатися вперед.

Уже під час прес-конференції для журналістів  Генеральний секретар Ради Європи звернув особливу увагу на тему майбутніх виборів до Верховної Ради.  «Дуже важливо, щоб вибори було проведено у чесний та справедливий спосіб. Те, як буде проведено виборчу кампанію та наскільки будуть вільними та справедливими вибори, стане вирішальним для репутації України», — сказав він, підкресливши: під час виборів наша держава перебуватиме під великою увагою міжнародної громадськості.

Водночас Торбйорн Ягланд висловив задоволення тим, що новий виборчий закон ухвалений у Верховній Раді як представниками партії влади, так і опозиції. За його словами, можливою передумовою вільних і чесних виборів є рівний доступ усіх учасників виборчої кампанії до засобів масової інформації, повідомляє УНІАН.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи погоджується він із тим, що парламентські вибори не можна буде визнати демократичними, оскільки в них не беруть участі лідери опозиції, Генсек РЄ відповів: «Коли один з основних лідерів опозиції перебуває у в’язниці, то це проблема».

Він також повідомив, що на парламентські вибори в Україну приїдуть спостерігачі від Ради Європи, які координуватимуть свою діяльність із спостерігачами від Організації з безпеки і співробітництва в Європі. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»