ВІЗИТ

Україна не лише запрошує інвесторів, а й сама пропонує Сеулу допомогу в реалізації
науково-технічних програм

Наступного року виповнюється 20 років від часу встановлення дипломатичних відносин між Україною та Республікою Корея. Підбити підсумки роботи за цей період, окреслити плани на перспективу — такою стала основна мета офіційного візиту до Києва Прем’єр-міністра Країни вранішньої роси Кім Хван Сіка.

Першим високого гостя приймав Президент Віктор Янукович. Він із задоволенням відзначив регулярний діалог, який відбувається між нашими країнами останнім часом на найвищому та високому рівні. Це сприятиме переходу двосторонніх відносин на якісно новий щабель.

Віктор Янукович підтвердив готовність України прийняти Президента Республіки Корея з державним візитом.

Машини, потяги, зерно…

Того самого дня у клубі Кабміну на корейських гостей очікувала і офіційна українська делегація на чолі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Представлення членів делегацій обом прем’єрам, обов’язкова у таких випадках протокольна фотозйомка, де клацання затворів фотокамер перетворюється на невпинне дзижчання, і — до роботи.

Учора глави урядів зустрілися лише вдруге, але обоє вже назвали себе друзями. Звісно, за такого заспіву і справи вирішувати набагато легше. Микола Азаров одразу звернув увагу колеги на економічний пріоритет, поглиблення торговельного та інвестиційного співробітництва. Товарообіг між країнами поступово зростає, але досі не відповідає наявному потенціалу.

Шляхи до вдосконалення український Прем’єр вбачає в залученні високотехнологічних корейських інвестицій насамперед у сільське господарство, енергетику, металургію, легку промисловість. Микола Азаров пообіцяв створити режим найбільшого сприяння тим підприємствам, куди буде залучено капітали з Кореї.

Він усіляко підтримав корейську ініціативу про створення спільного підприємства на базі корпорації «Хюндай», яке виготовлятиме сучасні автомобілі. Не менш перспективний вигляд має вже наша ідея з організації двостороннього СП, яке спеціалізуватиметься на виробництві світлодіодів та енергозберігаючих освітлювальних приладів. В Україні з нетерпінням очікують і появи шести швидкісних електропотягів до початку Євро-2012. Наша сторона готова придбати ще чотири таких одиниці.

Але не імпортом єдиним. Відстоюючи національні інтереси, Микола Азаров зазначив: «Я хочу сказати вам відверто: ми більше зацікавлені в створенні спільних виробництв на території України, оскільки у нас є відповідні підприємства, які можуть виробляти високотехнологічні поїзди».

А що готова Україна запропонувати своїм східним партнерам? По-перше, продукцію хімічної промисловості. По-друге, допомогу в літакобудуванні. По-третє, сприяти реалізації корейської космічної програми, адже матеріальна, науково-технічна й виробнича база України є однією з найкращих у світі. Зі свого боку Кім Хван Сік доповнив цей перелік зацікавленістю співробітництва у галузі сільського господарства і оборонно-промисловому комплексі.

Прем'єри зустрічаються лише вдруге, та вже називають себе друзями. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Виграш — у виграші

По завершенні переговорів делегацій Микола Азаров на прес-конференції розповів журналістам, що сторони домовилися провести у Сеулі грудневий інвестиційний форум і перше засідання українсько-корейської міжурядової комісії з питань торговельно-економічних відносин. Саме там буде остаточно конкретизовано проекти і напрями взаємовигідного партнерства.

Говорили прем’єри і про можливе відкриття прямого авіаційного сполучення Сеул — Київ, і про актуальність максимального спрощення візового режиму, і про розширення культурних зв’язків. Скажімо, з вуст Миколи Азарова пролунала цілком слушна пропозиція провести Дні культури Кореї в Україні і України в Кореї.

«Наші держави поставили перед собою дуже амбітні цілі, — сказав український Прем’єр. — І наша співпраця дасть змогу досягти набагато більших результатів для обох сторін, особливо в напрямку науково-технічного прогресу».

Однозначно пропозиції української сторони дістали схвалення корейців. Позитив Микола Азаров вбачає і в бажанні та зацікавленості їх конструктивно розглянути. Так, у грудні можна буде конкретніше говорити про роботу над програмою перспективного двостороннього співробітництва, розрахованою на 5–10 років.

Кім Хван Сік також не вважає за перешкоду велику відстань між Україною та Кореєю. Він був у захваті від тутешньої осені, багатих земель, розвитку космічних і військових програм. «Виграш — в обопільному виграші», — так філософськи і по-східному він охарактеризував модель двосторонніх відносин, яку слід вибудувати нашим країнам.