ДУХОВНІ ЦІННОСТІ 

Образ Покрови, на якому клялис на вірність Україні під час Другої світової війни, зберігатиметься на Батьківщині 
 

Настоятель парафії української православної церкви з Чикаго (США) Іван Боярчук привіз на Волинь і передав керівникові облдержадміністрації Борису Клімчуку образ Покрови. Унікальність артефакту полягає в тому, що на цьому образі у 1942 році приймали присягу на вірність нашому народу вояки Української Повстанської Армії. Свого часу, розповів представник української діаспори, ікона належала Романові Шухевичу, який переправив її в Чехію. Потім вона потрапила в руки владики Петра — головного казначея ОУН, який у повоєнні роки жив із родиною Івана Боярчука. Помираючи, митрополит Петро заповідав знайти таке місце на землі, де ікона буде у безпеці.

Сакральна реліквія зовсім невеликого розміру. Чорно-біле зображення у  простій дерев’яній рамці як нагадування про багаторічні традиції українського державотворення у нижній частині являє  захисників українських земель — козаків, а вгорі — образи їхніх небесних покровителів.

Ікона подолала океан, щоб дістатися рідної України. Фото автора

Ікона, що повернулася з-за океану, пам’ятає слова присяги вояків: «Я, воїн Української Повстанської Армії, взявши в руки зброю, урочисто клянусь своєю честю і совістю перед великим народом українським, перед святою землею українською, перед пролитою кров’ю вcix найкращих синів України та перед найвищим політичним проводом народу українського: боротись за повне визволення всіх українських земель і українського народу від загарбників та здобути Українську самостійну соборну державу. В цій боротьбі не пожалію ні крови, ні життя».

— Тоталітарна влада знищувала майже все, що було пов’язане із національним Рухом опору, — зазначив директор волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, який прийняв на вічне зберігання оригінальну реліквію часів Другої світової війни. — Таких раритетів у державі небагато. Тим вища духовна цінність цієї ікони.

Того самого дня багатшими стали і фонди обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки. Вони поповнилися виданими в США у 50-х роках минулого століття книжками, що їх також подарував області Іван Боярчук. Це виданий у Нью-Йорку в 1964 році підручник для шкіл і курсів українознавства «Історія української літератури» Володимира Радзикевича, а також видані  українською діаспорою за океаном науково-популярні збірники «Літопис Волині», «Волинь у боротьбі за волю України» та «Історія української літератури від початків до доби реалізму».