Вже стало традицією, що всі значущі події, які відбуваються в країні, через певний період часу відображаються у сувенірах. Проте якщо після подій 2004 року мода на революційну символіку буквально заполонила прилавки всіх продавців «дрібничками», то цьогоріч аж такого сплеску не спостерігається. Хоч деякі специфічні сувеніри все-таки з’явились у продажу. Скільки коштують незвичні дрібнички і чим дивують українців та іноземців наші майстри, цікавився «Урядовий кур’єр».

Чим кумедніше, тим краще

Мабуть, чи не найбільше лютневі події відобразяться на фото в календарях. Таким чином вони потіснили квіточки й зображення милих тваринок. Хоч, як твердять продавці яток, календарі зі знімками, зробленими на Майдані Незалежності під час лютневих подій, добре розкуповують іноземці і не дуже — українці. До речі, на самому Майдані їх продають, але не дуже багато.

— Мабуть, наші люди вже втомилися від всіх цих складних подій, — говорить продавчиня Наталія Швайчко. — До того ж, більшість українців, і особливо киян, вважають за краще купити квіти чи свічки і віднести на Майдан та покласти біля щитів, якими захищались Герої Небесної Сотні, ніж купувати такий революційний календар. Тим паче, що коштує він у середньому 40 гривень. Тоді як звичайний із зображенням квітів — приблизно вдвоє дешевше. Натомість гості із-за кордону їх добре розбирають. Зазвичай купують одразу кілька: собі і ще друзям.

Вже традиційний попит в українців мають прапори Євросоюзу та України. А також інші дрібнички з їх зображенням — кухлі, магнітики, наклейки, шапочки, шалики. І коштує така символіка недорого. Так, за український маленький прапорець продавці просять 10–15 гривень, за шалик — 60, а от кепка чи шапка обійдеться у 60–70 гривень.

З таких кухлів п’ють лише справжні чоловіки. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Мають попит у покупців і речі із зображенням Великого Кобзаря.

— Нещодавно всі ми святкували 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, тому найбільше купували сувеніри із його зображенням, — ділиться спостереженнями один із продавців, чия ятка стоїть на столичному Майдані Незалежності, Олександр Смоленко. — Наприклад, гарно брали чохли для стільникових телефонів із зображеннями поета. Також різноманітні варіації — наприклад, Тарас в образі Че Гевари. А дівчата традиційно купували українські віночки.

До речі, ціна на віночки стартує з позначки 50 гривень.

Приєднується до розмови і колега продавця Валентин Марко. За його словами, дуже добре в ці дні розкуповували магнітики та маленькі Кобзарі. Власне, вони коштують лише 10 гривень. Хоч цікавились покупці й чашками із незвичайним зображенням Януковича. Тут уже чим кумедніше зображення, тим швидше розкуповують посуд. Подібна ситуація і з футболками.

Фото з сайтів cdn.gollos.com

Ленінатор для чиновника

А от інтернет-магазини пішли далі, в їх асортименті з’явились вельми символічні сувеніри.

Чи не найбільше асоціюються з подіями, які відбулись на Майдані, чашка, яка немов зроблена із шин, та кухоль-граната. Вони обійдуться покупцеві приблизно в 100 гривень. А от термос, який імітує шини, коштує приблизно 200 гривень. Дехто із дизайнерів сувенірів пішов ще далі та розробив чашки у вигляді барикад (100 гривень).

У віртуальних магазинах серед атрибутики з патріотичною направленістю активно торгують бюстами одіозних політиків. Наприклад, погруддя Путіна можна придбати за 350 гривень.

Натомість «Віктор Янукович» обійдеться у тисячу гривень. Автор цього оголошення в описі до свого товару зауважує: «Оригінальний і дуже схожий скульптурний портрет Януковича. Оригінальне доповнення колекції і подарунок. Цільний, 16–17 сантиметрів. Матеріал — бронзована мідь».

Загалом вартість погрудь залежить від «апетитів» продавця, але матеріал виготовлення також визначає ціну скульптури. Роботи із дорогого сплаву значно дорожчі за гіпсові аналоги. Так, бронзовий Каддафі продається за 80 тисяч гривень, при цьому бюст важить 60 кілограмів. А ось Петро Перший із нікелевого сплаву вагою 3,5 кілограма потягне на 2,5 тисячі гривень. Гіпсовий бюст Наполеона продавець оцінив у 80 гривень. Також можна придбати і неординарні роботи. Наприклад, скульптуру Ленінатора — Ленін в образі термінатора. Такий ексклюзив обійдеться лише у 750 гривень.

Цікаво, що деякі відвідувачі сайтів радять купувати бюсти колишніх одіозних політиків і дарувати їх чиновникам, так би мовити, на пам’ять. Такий подарунок точно не залишиться непоміченим.