ЗАХОПЛЕННЯ

Кореспондент «УК» спробував пірнути в дивовижний світ акваріумістики
 

Переконана: тільки дурні намагатимуться спростувати факт, що рибки, друзі наші вогкі, не мають права жити у помешканні з людьми. Тож у період їхнього астрономічного панування (з 20 лютого по 20 березня) мені закортіло завести вдома декоративний акваріум. Одразу мала сумніви, бо не знаюся не те що на закордонній, а й навіть на нашій річковій фауні та флорі. Тож передовсім консультуюся з фахівцями. А теорію вже поступово засвоюю на київському пташиному ринку.

Співучі жаби і риб поїдять

Суботнього ранку не ловлю гав, адже Куренівський зооринок особливо багатий на товар у вихідні. Керуючись інтуїцією та підказками людей, легко дістаюся потрібного місця. І глибоко вдихаю повітря з думкою: асортимент для акваріумістів чималий.

Спитаєте: чому? Бо на кожному метрі в очах мерехтить від яскраво забарвлених риб, а вуха закладає від гучних ораторських закликів рибоводів-продавців, та й ніс активно реагує на аромати рослин, серед яких власне й мають жити ці чутливі «хвостаті».

Аби ні в кого не виникало сумнівів, наведу дещо з того, що впало мені в око: окодіскуси, анциструси (звичайні та альбіносні форми) власного розведення, KilliFish, майже 30 селекційних форм риб, привезених із Китаю. Пропонують продавці як не дуже вибагливих лабіринтових рибок, селекційних гуппі, мечоносців, так і рідкісних у забарвленні та дорогих за ціною діскусів, червоних неонів, малавійських цихлідів, червоних шапок, чорних телескопів. Одне слово, за бажання можна тут знайти прісноводну тропічну, ставкову і навіть привезену з-за кордону рибку, а коло неї на столах ще й живі корми, звичайні та рідкісні види рослин.

«А що це таке?» — цікавлюся у чоловіка, що стоїть поряд з десятисантиметровими в’юнами чи то зміями, які здається ось-ось пирснуть водою в обличчя, показуючи два зуби. «Купуйте! Чорний водяний дракон: невибагливий, має легкі зябра. Тож компресор для акваріума вам не знадобиться», — називає з усмішкою ціну за одну таку потвору — 30 грн. «І до нього обов’язково візьміть двох співучих африканських жаб по 10 грн, — підморгує дід Іван. — Якщо їх запустити в акваріум, у рибок зубки не болітимуть».

Про те, що це був жарт, я зрозуміла лише тоді, коли спитала у продавця за сусіднім столом, чи можна здоров’ю скалярій (50 грн рибка) допомогти такими жабами. «Ви що? — округлилися її очі. — Скалярії хоч і виростають до 15 сантиметрів, та жаби їх усе одно поїдять».

Після такого казусу я вже цікавлюся цінами не на все, що привертає увагу: цихліди від 10 до 50 грн (залежно від розміру рибки), мечоносці та гуппі від 10 до 20 грн, півники по 10—25 грн, соми-двірники по 7 грн, в’юни по 10 —20 грн. Продавці одностайно запевняють: ці види рибок хоча й мають свої особливості, однак не надто примхливі.

Наприклад, якщо є бажання поставити невеличкий акваріум на письмовому столі, краще взяти одного самця та двох самочок півників і до них запустити двох сомів-анциструсів. Останні під’їдатимуть залишки корму, водорості, що наростають на рослинах та каламутять воду, а також «вичищатимуть» скло акваріума.

Лише доглянутий  «водяний декор» принесе задоволення його власнику. Фото з сайту  strana-sovetov.com

Мурені — щонайменше 200 літрів

«Головне — розрахувати на одну рибку приблизно 3 л води. Наприклад, в акваріумі на 50—60 л повноцінно житимуть 15—20 рибок», — акцентує продавець Тетяна.

Вона звертає мою увагу і на інших екзотичних водяних. Привезена з Таїланду мурена вартістю 300 грн із 15 см може вирости до 60. Та для такої риби акваріум не має бути меншим за 200 л. Це стосується і чорноморських паламід (по 150—200 грн), які виростають до 30 см. Та чи потрібно вдома заводити екзотику, жоден із продавців конкретно не відповів. Мовляв, це нині модно, вишукано та оригінально.

У діда Василя я вже запитую про грунти. «Насправді немає різниці, який із них ви засиплете в акваріум: гранітний грунт, відсів граніту чи навіть пісок. Ви обираєте його відповідно до забарвлення риб. Якщо вони чорні чи сині, то краще взяти білий грунт. Червоні й золотаві рибки естетичніший вигляд матимуть на чорному чи коричневому грунті», — каже він. Тут є ще один нюанс. Прошарок грунту не має бути меншим за 5 см. Власне, це мінімум для утворення кореневої системи рослин.

А сусідній продавець розповідає цікавинки про рослини: «Ехінодорус тенеллус краще висаджувати на передній план. А вздовж задньої стінки акваріума добре розмістити валліснерію звичайну або спіральну».

Одному самцеві — шестеро самок

І ось я біля акваріумів. Найменший тут на 4 л (20 грн), а найбільший — на 294 л (1800 грн). Загалом форму та розмір «скляного декору» слід обирати залежно від місця, в яке його плануєте поставити, та інтер’єру квартири. Нині в стіни офісів чи кімнат у великих приватних будинках модно вставляти великі за розміром акваріуми. Відповідно для 200—300-літрових розроблені спеціальні кришки, в які вмонтовані підсвітки й фільтри з подачею повітря.

Не варто купувати круглі акваріуми. По-перше, вони втричі дорожчі від звичайних квадратних зі скла, а по-друге, такі акваріуми додають шарму лише золотим рибкам. У них якраз і бажано утримувати рибок такої форми. Про це я дізнаюся в продавця Надії.

«Вам як початківцеві треба брати звичайний акваріум, у якому можуть бути малі за розміром рибки. А ось до декоративних (великих за розміром) акваріумів слід підходити професійно. Зважайте, вибираючи рибок, що кількість особин кожного виду повинна варіюватися від 10 екземплярів і більше. Так рибки максимально виявлятимуть свої поведінкові особливості», — розповідає вона.

Моя ж мета — поставити на письмовому столі невеличкий «водяний декор». Купую звичайний скляний на 4 л, до нього ∂рунт (30 грн), трубочку для заміни води (15 грн), корм (15 грн), кілька різних видів рослин, самця й двох самок півників, а також два соми-анциструси.

По завершенні екскурсії висновків роблю кілька. Потрібно у якомога більшої кількості продавців запитувати про особливості того чи того виду риб. Адже на ринку правило просте: будь-що збути товар. Спочатку краще обрати риб, з якими плануєте мати справу, а вже потім придбати під їхній розмір акваріум, визначитися з кольором грунту та з рослинами.

І ще. Акваріумістика як хобі — задоволення не з дешевих. Тож якщо ви не маєте змоги викласти 100 грн на фільтр, 50 грн на лампу й «енну» кількість грошей на екзотичних риб та керамічні елементи декору, запам’ятайте: із живими рослинами в акваріумі найкомфортніше почуваються мечоносці, гуппі та пецілії. Однак я не втрачаю надії на те, що і мої рибки виживуть у створених для них умовах.

ЦІКАВО ЗНАТИ

ФЕН-ШУЙ. Акваріум належить до водної стихії. А вода символізує гроші. Якщо поставити акваріум на півночі квартири, то це сприятиме кар’єрному зростанню. Добре тримати у акваріумі 6 золотих рибок (притягують гроші) і одну чорну (перебирає на себе негативну енергетику). Якщо акваріум у спальні — квартиру пограбують. Активізувати приплив коштів можна, поставивши акваріум у зону багатства на південний схід кімнати. Фен-шуй — наука про гармонію світу. Тому чистота води та здоров’я рибок є найважливішою умовою для досягнення успіху.

ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ. Рибкам віддають перевагу люди двох категорій. Перша — енергійні, емоційні, одухотворені люди, яких заспокоюють повільні рухи риб. Для таких людей акваріум — предмет інтер’єру, як, наприклад, телевізор. До другої категорії належать оригінальні та іноді ексцентричні мислителі. За натурою вони агресивні, тож полюбляють риб-хижаків. Із точки зору психології, найкориснішими є золоті рибки. Вони заспокоюють нервову систему, нормалізують кров’яний тиск та позбавляють стресів.

ПОРАДИ ФАХІВЦЯ

«Акваріум на 10 літрів — несерйозно»

ДмитроКУЧЕР-ТОМЧЕНКО,
екс-керівник відділу
гідробіології Національного
еколого-натуралістичного
центру учнівської молоді:

— Акваріум — це штучно створена прісноводна екологічна система. Побутує хибна думка, що починати треба з маленького акваріума. Що більший він за розміром, то легше створити в ньому біологічну рівновагу. Є три групи акваріумів: маленькі (до 100 л), середні (100 — 300 л), великі (понад 300 л). Мінімальний за об’ємом акваріум удома має бути на 50 — 60 л, а все інше я вважаю несерйозним.

Акваріум має гарніший вигляд, коли в ньому багато рослин. За типами вони поділяються на світлолюбні (з яскравим салатовим або червоним листям) та тіньовитривалі (мають темне глянцеве листя). Ці рослини висаджують відповідно до того, скільки світла проникає на дно акваріума. Для їхнього росту та розмноження потрібно застосовувати штучне освітлення протягом 10 — 12 годин на добу.

Раджу купувати рослини, вирощені у київській воді, та звертати увагу, чи не обросло їхнє листя водоростями, які зменшують фотосинтезуючу поверхню в акваріумі і погіршують його зовнішній вигляд.

До речі, акваріум має стояти на протилежній до вікна стіні чи збоку від віконного отвору. В ньому не має бути багато яскравих і різних за розмірами риб та елементів декору. І чистити його слід раз на тиждень в теплій проточній воді: прибрати з рослин листя, що гниє, мушлі мертвих молюсків, замінити 20 — 25% води, відстояної у відкритій емальованій посудині. Повна ж її заміна проводиться, коли в акваріум потрапила гостра інфекція.

Годувати рибок слід за дві години до вимкнення світла, аби вони встигли з’їсти залишки корму.

І ще. Зоологічні магазини заповнені різними керамічними виробами. Та чи треба їх поміщати в акваріум? З природних елементів декору рекомендую коріння, шкаралупу косового горіха, стебла бамбука, граніт оригінальної форми.

Переконаний, правильно підібравши рослини та рибок, можна створити гармонійний акваріум з вишуканим ландшафтом. Тоді він існуватиме не один рік, а людина споглядатиме на нього із задоволенням.