УПЕРШЕ

Мистецький Арсенал дав старт новій традиції

Ліна ПАРТОЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»,
Володимир ЗАЇКА
(фото),
«Урядовий кур’єр»

У стінах столичного Мистецького Арсеналу вперше відбувся Теплий різдвяний ярмарок. Протягом трьох днів відвідувачі купували новорічні подарунки, брали участь у майстер-класах, слухали казки і вірші чи просто насолоджувались горнятком гарячого шоколаду.

Їх не лякали десятиградусний мороз і неочікувана плата за вхід у розмірі 50 гривень (дітям до 10 років дозволяли заходити вільно). Переборовши ці перешкоди, гості потрапляли в обійми великого червоного серця і хмаринки, з якої падав майже справжній сніг.

Відома новорічна музика з американських фільмів, сучасні джазові обробки різдвяних мотивів створювали атмосферу, відмінну від тої, яка лишилася за дверима Мистецького Арсеналу. Навколо — безліч приємних речей, які можна придбати на згадку, подарувати рідним чи знайомим. Зрозуміло, чому подібні ярмарки стали невід’ємним атрибутом Різдва та Нового року в країнах Західної Європи. Приємно, що тепер  ця традиція пропишеться і в нас.

Усі гарні ялинки додому не забереш, а от на фото вони залишаться

«Тут смачно, цікаво, весело, пізнавально. Святкуйте!» —  такими словами у перший день заходу вітали відвідувачів організатори.

Ярмарок представив безліч цікавої продукції, втім, на мою думку, смаколиків було найбільше. Львівська Майстерня Шоколаду, улюблениця киян, пропонувала цукерки з горішками, трюфелями, праліне за 5—6 грн/шт., шоколадні плитки — за 25 гривень. У хлопців з «Confiture» не лишень купували, а й куштували варення: баночки лимонно-імбирного, виноградного, ківі-лаймового — за 40 гривень.

Смачні пряники продавчині пропонували покласти усвяткові корзинки

У будь-якому куточку Мистецького Арсеналу можна було скуштувати каву, причому на будь-який смак. Ще пропонували глінтвейн, імбирний чай, грог (ром чи коньяк з окропом або чаєм та цукром.).

Ті, хто мали на меті придбати подарунки, йшли з ярмарку не з порожніми руками. У майстрині Анжеліки купували, як вона каже, «талісмани гарного настрою», тобто іграшки-коти, виготовлені зі звичайнісіньких шкарпеток, за 75 грн, традиційні ляльки-мотанки — за 60—160 грн, ляльки щастя — за 60 грн.

Мали популярність вироби у техніці декупаж

(вирізування візерунків із різних матеріалів та наклеювання їх на поверхню, що декорується): щітки для волосся, дощечки — від 50 грн. Записники і торбинки, виконані вручну чи за допомогою комп’ютерного принту, пропонували за 50 і 85 гривень відповідно.

У такій креативній рукавичці із сіна знайдуться несподівані подарунки

Затримувалися відвідувачі і біля стендів «Видавництва Старого Лева», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», газети «День». Непідробний інтерес викликала невеличка експозиція фото Вікторії Савостьянової, яка  багато подорожує і ділиться своїми враженнями з іншими.

Та найбільше їх юрмилося біля ялинок і прикрас до них. Оздоблена штучна ялинка мала ціну 3.000—7.300 грн, креативна — із сіна від творчої майстерні «Сеновал» — 130—210 грн, тематичні рукавичка і чобіток так само із сіна — 130 грн. Скляна іграшка, виконана вручну, — від 50 грн, до речі, в цій справі можна було спробувати і свої сили; кулька з повсті — також 50 грн, набір скляних кульок — від 85 грн.

Крім того, всі охочі брали участь у майстер-класах з виготовлення цукерок, новорічних листівок, маскарадних масок, глиняного посуду; слухали музику, вірші, читали казки, дивилися вистави, навчались каліграфії. 

Фоторепортаж Володимира ЗАЇКИ