МАРШРУТ

Так кажуть здавна, бо духовно і культурологічно ці міста —   одне ціле

 

Так, хоч територіально Рогатин — райцентр сусіднього Прикарпаття,  його пам’ятки архітектури  включені в екскурсійні маршрути гостей Євро-2012, які прибудуть до Львова. В обласному центрі й сьогодні  діє  товариство братів Рогатинців, очолюване  краєзнавцем і письменником Романом Коритком, який чимало доклався до вивчення святинь своєї малої батьківщини.

На Рогатинщині — 22 пам’ятки архітектури. Про це нагадав землякам Рогатинський міський голова Володимир Гусак, зініціювавши науково-практичну конференцію «Історико-культурні традиції релігійних громад церков міста». Вона зібрала  краєзнавців, науковців Івано-Франківська та Львова, започаткувавши проголошений в центрі Опілля Рік церков та доповнивши Всеукраїнський духовний і громадський рух «Дорожче кубка». Батьківщина Роксолани вирішила  гідно долучитися до того, щоб уболівальники футбольного свята повезли в різні кінці Європи не лише спортивні нагороди, а й найкращі враження від духовних надбань нашої країни.

Церква Святого Духа в Рогатині, яка претендує на статус пам'ятники ЮНЕСКО. Фото Ольги ЛОБАРЧУК

Рік церков у прикарпатському райцентрі збігся не лише з проведенням у  батькові-Львові частини футбольних ігор Євро-2012, а й з визначними датами своїх храмів —  800-річчям церкви Пресвятої Богородиці, 135-ю річницею реставрації церкви Святого Юра та майже півтисячоліттям дерев’яної церкви Святого Духа, яка претендує на статус пам’ятки ЮНЕСКО. Святині увійшли  до маршрутів, які львівські та іванофранківські турфірми запропонують гостям.

— Наше місто, — розповідає Рогатинський міський голова Володимир  Гусак, — готує гостям експозицію старовинних ікон місцевої та галицької малярської школи. Ці майстри в XV—XVI столітті створювали гідну конкуренцію іконописцям Європи, один з них Павло Ріг був запрошений на творчу працю до Праги. Тільки  в музеї церкви Святого Духа можна побачити  твори  чи не першої в Європі жінки-малярки з Опілля —  Лукерії.

Сподіваємось, додає він, цікаво буде інтелектуальним туристам оглянути пам’ятку, яку європейці здебільшого могли бачити на поштовій марці, випущеній у Лейпцизі в XIX столітті. Вона засвідчила: рогатинська церква Святого Духа згадувалася в документах 1526 року.

Старовинні іконостаси церков Рогатина. Фото Ольги ЛОБАРЧУК

Наступного року, поділився з нами своїми планами учасник науково-практичної конференції професор Ярослав Тарас, також готується етнографічна експедиція фахівців Львівського інституту народознавства АН України, яка має мету звузити білу пляму в етнографії  ополян, які загубилися в століттях між бойками та волинянами.

«Маємо намір попрацювати над остаточним визначенням дати спорудження церкви Пресвятої Богородиці, яка є унікальною ілюстрацією впливів на наших теренах західного та східновізантійського архітектурного мистецтва, бароко і готики. Її мури  сягають часів давньокняжої доби, а на 15-метровій  глибині під ними знайдено залишки святинь язичницьких.

Старшокласники рогатинських шкіл активно включилися у волонтерський рух вивчення нових фактів історії будівництва старовинних храмів міста, розвитку ремісничих цехів, руху церковних братчиків. Незайманою цариною, яка чекає їхніх зусиль, є старий цвинтар, який входить в Стародухівську сакральну пам’ятку і не згірше, ніж віденські архіви може розкрити чимало таємниць.

— Нинішнього року відбудеться шостий опільський фестиваль з народними піснями, смачною кухнею,  майстер-класами зі стародавніх ремесел, — каже завідуюча відділом культури та туризму Рогатинської райдержадміністрації Надія Синишин.

До проведення Року церков активно включилася  громадськість міста, активісти церковних двадцяток, які разом з духовенством  поставили собі ще одну важливу мету: єдність віруючих різних конфесій у здійсненні добрих справ у своєму місті й державі.