Засилати «зелених чоловічків», які захоплюють територію сусідньої держави, озброювати терористів найсучаснішою зброєю, збивати пасажирські літаки і обстрілювати житлові квартали потужною артилерією, викрадати хворих дітей і без медичного супроводу вивозити за межі країни — це далеко не вся обойма підступних заходів, яку російські агресори спроможні використати в неоголошеній війні з Україною. Приміром, у п’ятницю ввечері вся країна здригнулася від новини, оприлюдненої в ефірі Першого Національного телеканалу заступником голови Адміністрації Президента України Валерієм Чалим: щойно було зупинено пряму агресію Росії проти нашої країни.

Жителям визволених територій Українська держава надає допомогу з перших днів. Фото з сайту ukranews.com

Вторгнення не відбулося

«Готувалась дуже серйозна провокація Російською Федерацією, яка мала вже сьогодні вночі призвести до непередбачуваних подій та ескалації, — заявив посадовець. — У бік українського кордону рухався величезний конвой, який супроводжували військові та техніка Російської Федерації. Начебто за погодженням з Міжнародним комітетом Червоного Хреста в Україну мала увійти гуманітарна колона з «миротворцями». Очевидно, для того, щоб спровокувати повномасштабний конфлікт».

Аби відвернути загрозу повномасштабного воєнного вторгнення, Президент України терміново зібрав оперативний штаб і провів переговори зі світовими лідерами. Зокрема він спілкувався по телефону з Державним секретарем США Джоном Керрі, віце-президентом США Джозефом Байденом, Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та керівником Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Маурером. Водночас Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зв’язався телефоном з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим.

Під час розмови з віце-президентом США Петро Порошенко повідомив про свою ініціативу надання української та залучення міжнародної гуманітарної допомоги для Луганська під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста і запропонував США долучитися до неї. Джозеф Байден висловив підтримку зусиллям України налагодити гуманітарну допомогу згідно з міжнародним правом та законодавством України. А це означає, що жодного іноземного військового супроводу місії бути не може. Всі гуманітарні вантажі повинні проходити через підконтрольні Україні пункти пропуску на кордоні.

Таку позицію Президента України схвалив і Державний cекретар США Джон Керрі. Він привітав ініціативу Петра Порошенка щодо організації Україною міжнародної гуманітарної місії для жителів Луганська і дав високу оцінку діям Президента, завдяки яким Україна домоглася дотримання міжнародного права і легітимних процедур у питанні доставки гуманітарної допомоги.

У розмові глави нашої держави з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель ішлося про зусилля української влади, спрямовані на налагодження гуманітарної допомоги містам, що постраждали внаслідок дій терористів. Петро Порошенко поінформував Ангелу Меркель, що за результатами його переговорів із Президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Маурером нині розглядається можливість направлення гуманітарної місії в Луганськ.

«Ми готові прийняти гуманітарну допомогу, але якщо ця місія буде міжнародною, без жодного військового супроводу, яка надійде виключно через пункти пропуску на кордоні, які контролюють українські прикордонники та в супроводі українських військових для забезпечення безпеки місії», — наголосив Президент.

Ангела Меркель зауважила, що Німеччина, як і її союзники, дотримується чіткої позиції, що будь-яку гуманітарну місію потрібно направляти лише згідно з міжнародним правом, а саме лише через канали ООН або Червоного Хреста і тільки за погодженням з українською стороною. «Наша позиція чітка: будь-яке вторгнення, навіть якщо його називають гуманітарним, це вторгнення, і це червона лінія, яку жодна держава не може перетинати», — заявила німецький канцлер.

Ніби Божа роса…

На так званий гуманітарний конвой різко відреагувало Міністерство закордонних справ України. У заяві відомства йдеться про те, що на тлі неодноразових порушень російською стороною режиму державного кордону з Україною та поставок зброї, техніки і найманців, в української сторони існують об∂рунтовані підстави вважати: згаданий конвой можуть використати для подальшої ескалації напруги, що призведе до ще більшого ускладнення становища жителів Донбасу.

І це не лише позиція України. Міжнародна спільнота дотримується такої ж точки зору. Тож МЗС України вирішило нагадати російській стороні, що згідно з міжнародним правом направлення гуманітарних вантажів передбачає звернення від України як приймаючої держави, узгодження переліку предметів гуманітарної допомоги, її доставку виключно каналами ООН або через Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Якщо росіяни не в курсі, то їм варто знати, що в Україні вже результативно працює Міжвідомчий координаційний штаб за участі представників уряду, організацій системи ООН, а також Міжнародного комітету Червоного Хреста. До слова, останній чомусь нічого не знав про те, що нібито під його егідою в Україну відправляється «гуманітарний конвой». Що ж до постачання гуманітарної допомоги в райони, які перебувають під тимчасовим контролем терористів, то вона можлива лише в разі досягнення відповідних домовленостей у рамках консультацій Тристоронньої контактної групи.

У тому, що світ єдиний в оцінці агресивних дій Росії, хоч би якою овечою шкурою вона не прикривалася, підтвердило й останнє засідання Ради Безпеки ООН. Міжнародна спільнота закликала Російську Федерацію утриматися від будь-яких спроб надсилання гуманітарних вантажів в Україну без дотримання вищезазначених умов і не робити жодних кроків, які можуть призвести до загострення ситуації на Донбасі.