Про той сюжет із головною героїнею, що нібито постраждала від АТО у Краматорську, а насправді мешканкою села Терпіння Мелітопольського району, що на Запоріжжі, який вийшов в ефір 20 квітня у черговому випуску телепрограми «Надзвичайна подія» російського телеканалу НТВ, сьогодні говорить вся область. Навіть ті, хто не дивиться цей канал через політичні мотиви, розшукали сюжет в Інтернеті, щоб винести власний вирок запроданці, котра зробила свій нехитрий бізнес на зраді Батьківщині.

Найбільше обурило вітчизняних глядачів, і насамперед односельців новоспеченої «мешканки Донбасу», а вони одразу ж упізнали в ній секретарку місцевого сільськогосподарського кооперативу «Дружба», те, що жінка розповіла на камеру, як вона ховається у власному підвалі від бомб. А  тим  часом у Мелітопольському районі, на щастя, останнім часом не пролунало жодного військового пострілу. Люди переймаються, не дай Боже, наврочить...

Як роблять пропагандистську новину

За ідеєю російських авторів телесюжету на НТВ, Нацгвардія відкрила вогонь на ураження по мирному населенню міста Краматорська. За кадром журналіст констатував, мовляв, багато місцевих людей, щоб пережити АТО, ховаються у підвалах, тобто, в буквальному сенсі готові «піти в підпілля». На підтвердження слів журналіста жінка, яку в титрах брехливі російські пропагандисти підписали як мешканку Краматорська Донецької області, втім, залишивши її справжні ім’я та прізвище, демонструє знімальній групі НТВ свій погріб, який використовує як бомбосховище.

— Цей будинок будували ще мої бабуся з дідусем, які пройшли Велику Вітчизняну війну. І вони навіть не уявляли, що цей підвал нам колись знадобиться як бомбосховище, — коментує вона і ховає очі. — У мирний час, у ХХІ столітті, на Україні від бомбардувань ми мусимо рятуватися в підвалі.

Вочевидь, навіть за гроші їй нелегко брехати про ситуацію, яку не може уявити собі у найстрашнішому сні, бо не могла на власній шкірі відчувати те, що переживають справжні мешканці Донбасу і особливо в його «гарячих» точках, як-от Краматорськ, розташований за 300 (!) км від місця її нинішнього безпечного проживання.

Навіщо жінка піддалася на провокацію, чому грошовий зиск поставила вище за інтереси свого народу, її односельці не можуть ані зрозуміти, ані виправдати.

— У нас у селі, а тут мешкає понад 5 тисяч жителів, патріотично налаштовані люди. Ми добре розуміємо, що пропагандистська машина та російські ЗМІ задурюють голови і своїм росіянам, і нашим українцям. Навіщо було лити воду на млин окупантів?! — ніяковіє голова місцевого сільгоспкооперативу «Дружба» Василь Масалабов.

Після того, як ця історія набула розголосу, і люди, як знайомі — при зустрічі, так і незнайомі — через Інтернет, почали відкрито, а дехто й доволі агресивно, висловлювати горе-телезірці своє негативне ставлення. Після цього поширилися чутки, мовляв, вона не може пережити такого сорому і готова вкоротити собі віку. Подейкують, що жінка навіть спробувала щось із собою вчинити. Та, на щастя, її вдалося врятувати. Але все одно це не викликає співчуття, люди не приховують, що осуджують вчинок зрадниці.

Втім, знайшлися й такі, хто співчуває їй та поширює нову версію того, що відбулося. Розказують, нібито російські журналісти не платили «зірці» за брехню, а вона сама навіть і не здогадувалася про провокацію. Начебто якось увечері до її домівки прибилися невідомі. Гості представилися українськими (!) журналістами і навіть показали посвідчення (!). Пояснили, що у них проблеми з машиною, просили допомоги. Господар будинку допоміг, а поки водій закінчував ремонт, оператора і кореспондента запросили у двір випити кави. Ті своєю чергою попросили відповісти на кілька запитань на камеру.

Чоловік відмовився, а от жінка, не побачивши у тому нічого компрометуючого, поспілкувалася з журналістами. Про гроші наче й мови не було. Поставили кілька різних запитань, і про рівень життя, і про політику, і, загалом, про події в країні. А далі пролунало запитання: «А от якби бомбили ваше село, де б ви ховалися? Чи є у вас прихисток на такий випадок, який він?» Начебто звичайне запитання, особливо на тлі подій на сході. Тож жінка й розповіла про підвал та ще й показала його.

 Втім, вона в жодному разі не називала себе жителькою Краматорська, а то вже російські журналісти її так назвали і підписали. Вона спокійно повідомила їм свої справжні ім’я та прізвище, усвідомлюючи, що нічого поганого не робить.

Викрили брехню українські телевізійники

Можна зрозуміти і навіть пожаліти бідолашну, яка так осоромилася. І кожному для себе варто зробити висновок: не треба довіряти першому-ліпшому заїжджому! Але щось утримує від щиросердного співчуття цій жінці. Що саме? Відповідь — у сюжеті тепер вже українського телеканалу ICTV, журналісти якого досить креативно перевірили, що ж там насправді відбулося.

Журналіст Марина Моісеєнко та оператор Дмитро Дубина приїхали до села Терпіння, розшукали «мешканку Краматорська» і під виглядом російських журналістів запропонували їй ще раз розповісти ту саму історію. Жінка відповіла: «Я не проти, але тільки не зараз. У мене після того репортажу виникли великі неприємності. Мене ж не зрозуміли тут. У нас дуже важке село, я не можу тепер знову світитися». А її чоловік цього разу не відмовився повторити на камеру її ж слова і показати журналістам те саме «бомбосховище», про яке не так давно брехала його дружина: «Ми з дружиною туди ховаємося. Скажіть, що удвох», — додав він.

 За такі речі, кажуть у селі, колись можна було запросто наразитися на «червоного півня». Втім, нині інші часи. Цивілізовані люди своє обурення вчинком цієї родини висловлюють загальною громадською зневагою. Новоспеченим «телезіркам» тут уже ніхто руки не подає…