Унеможливити посягання на територіальну цілісність і недоторканність України — завдання, яке завжди стояло перед прикордонниками. Нині ж воно набуло особливої гостроти. Як захищають державні рубежі, дізнавався «Урядовий кур’єр».

Пильна увага — до чоловіків призовного віку

БЕЗ «ЗЕЛЕНИХ КОРИДОРІВ»

Співробітники Луганського прикордонного загону знають багатьох мандрівників в обличчя

Луганський прикордонний загін працює у посиленому режимі в усіх місцях пропуску на найдовшій у країні —міжнародному пункті пропуску Ізварине жодного напливу біженців немає. Фото автора 746-кілометровій — ділянці державного кордону між Україною та Росією. Тут немає жодних «зелених коридорів», і кожного, хто їде з російського боку, ретельно перевіряють, проводять опитування, і якщо людина викликає підозру, її в Україну не пускають.

За словами начальника прес-служби прикордонного загону Олександра Трохимця, нині проводять заходи щодо посилення прикордонного контролю для недопущення в’їзду в Україну з Російської Федерації людей з метою здійснення екстремістських заходів.

БТРів не бачили

«Ніяких людей у військовій формі, поки їхали, не помітили. Нормально все», — запевняють журналістів, які прибули в міжнародний автомобільний пункт пропуску Ізварине, ті, хто в’їжджає в Україну з російського боку.

За добу тут в обидва напрямки перетинають кордон до півтисячі людей, та до 80 автомобілів. Багатьох прикордонники навіть знають в обличчя — живуть в Україні, працюють у Росії, тож постійно курсують туди-сюди.

«Живу в Суходольську, у Донецьк Ростовський їжджу в справах, — зізнається Олександр Пушкар. — Ось зараз повертаюся з базару. БТРів по дорозі не бачив».

Те саме кажуть і подружжя Надія та Павло Журові. В них подібна історія: корінні жителі Краснодона, їздять до російських родичів, аби заодно й заправити повний бак бензину своєї бувалої синьої «копійки». Різниця в ціні на пальне дає змогу заощаджувати. І Наталя Іванівна Іванова (навіть паспорт нам показала на доказ, що поширене прізвище — справжнє) стверджує, що ніяких військових маневрів на російській стороні не бачила.

— Їздила до онуки на день народження, — весело розповідає Наталя Іванівна. — Зібралися всією родиною за святковим столом. Та як взялися всі мене жаліти! У них по телевізору постійно говорять, ніби в нас тут бандерівці ось-ось приїдуть. Війна нікому не потрібна, усі миру хочуть.

Заручники інформаційної війни

Журналісти поспілкувалися на КПП Ізварине і з Валентиною Кириною. Літня дама зустрічала доньку з Києва.

— Сама я народилася на Луганщині, а 1996-го переїхала в Росію, до тамтешнього Донецька. Брат і двоюрідні сестри в Красному Лучі живуть. Душа болить за Україну. У нас в Ростовській області вже розгорнули пункти прийому біженців — по телевізору показували. Ось і я доньку з Києва викликала до себе, — розповідала Валентина Єгорівна.

— А брат з родичами теж до вас планує переїхати?

— Ні, брат за «помаранчевих». Весь будинок портретами Юлії Тимошенко обвішав.

Поки ми розмовляли, повз проходили з чималими сумками двоє — чоловік і жінка похилого віку.

— Ми із Криму, — розповів симпатичний вірменин. — Загрози життю не було, але не стало сили дивитися по телевізору, як нагнітають обстановку. Сам не витримав, і ось стара хвора людина теж. Ми вирішили тимчасово пожити в родичів у Росії.

Чоловік відмовився назватися. Значно говіркішою виявилася Марго Миколаївна. Вона охоче розповідала, що свого часу, після відомих подій у вірменському Спітаку, сім’я змушена була шукати притулку в Росії. Потім переїхали в Крим. Там у них хороша квартира у Феодосії. Але осіклася під чомусь суворим поглядом сина, і вірмени продовжили свій шлях у бік російських прикордонників. Однак таких людей одиниці на пункті пропуску Ізварине. Та й загалом на українсько-російській ділянці кордону.

Кого не пускають в Україну?

«Ніякого напливу біженців немає, — стверджує начальник прес-служби Луганського прикордонного загону Олександр Трохимець. — А ті нібито сотні, які демонструють в Інтернеті, а також по телебаченню, — неправда. Якщо розумна людина, то роздивиться, що на відео — сюжет з українського західного кордону. До східного кордону це не має ніякого стосунку».

За його словами, нині більше уваги до чоловіків призовного віку, які їдуть до нас із Росії. Зокрема надходила інформація від Іловайського прикордонного загону про затримання трьох громадян РФ, які виявилися офіцерами запасу морської піхоти.

За останню добу на територію України луганські прикордонники не пропустили п’ятьох осіб. Четверо громадян РФ намагалися перетнути кордон у пункті пропуску Ізварине, але не мали відповідних коштів для перебування на території України. Одного росіянина не пропустили на КПП Должанський, бо не підтвердив мети поїздки.

Посилену службу на кордоні України і Росії «зелені кашкети» нестимуть, доки цього вимагатиме ситуація.

Усі пункти пропуску функціонують

НА СТОРОЖІ. Українським прикордонникам нині доводиться працювати у надзвичайно важких умовах, оскільки на них чиниться тиск, підкуп і шантаж. Однак усі пункти пропуску на держкордоні функціонують.

— На сьогодні 8 підрозділів Держприкордонслужби заблоковано збройними силами іншої країни, але всі вони продовжують виконувати свої завдання з інших місць дислокації і запасних пунктів управління. Держкордон захищений і буде захищений військовослужбовцями України, а не представниками якихось інших формувань. Ми будемо вірні присязі й до кінця виконаємо свій обов’язок, — повідомив на брифінгу в Кабінеті Міністрів перший заступник голови Держприкордонслужби Павло Шишолін.

Він зазначив, що вдалося передислокувати два загони морської охорони — Севастопольський і Керченський — до Бердянська й Одеси.

— Крім того, нині в повному обсязі забезпечують контрольований прикордонний режим у Херсонській і Запорізькій областях на межі з АР Крим. Близько 300 військовослужбовців на трьох дорогах сформували постійні блокпости, які цілодобово контролюють потік осіб, вантажів і товарів у бік Криму і з Криму. Ця робота триватиме, доки не стабілізується ситуація, — цитує слова Павла Шишоліна УНІАН.

На 15 годину 40 хвилин «УК» отримав повідомлення від відділу взаємодії зі ЗМІ Держприкордонслужби про те, що спаду напруги в АР Крим поки не відбувається. Російські спецназівці продовжують блокувати прикордонні підрозділи та об’єкти управління, є спроби в’їзду з РФ радикально налаштованих озброєних груп.

Нападники захопили обладнання станції космічного зв’язку в аеропорту «Сімферополь», пошкодили й захопили засоби зв’язку, тож немає відомчого телефонного зв’язку з Азово-Чорноморським регіональним управлінням Держприкордонслужби та Сімферопольським прикордонним загоном.

Російські військові черговий раз провели силове захоплення адмінбудівлі регіонального управління, не допускають особовий склад Держприкордонслужби до робочих місць, схиляючи його визнати нове керівництво Криму та виявити бажання продовжити службу в «новій Автономії». Однак прикордонники не піддаються агресорам. Військовослужбовці Севастопольського загону морської охорони після тривалих переговорів все ж потрапили до підрозділу.

Протягом доби близько 30 осіб блокували будівлю відділу прикордонної служби «Керч». Ще майже 35 військовослужбовців Росії увірвалися до поромної переправи «Крим», погрожуючи застосувати зброю, заблокували роботу українських прикордонників. У складі зміни прикордонних нарядів перебувало 15 осіб, з яких 7 жінок. Після перемовин роботу пункту пропуску відновили. Нині він працює під силовим тиском озброєних нападників. Попри постійний психологічний тиск прикордонники залишаються вірними Присязі й Українському народу.

Потоку біженців немає

ЧУТКИ НЕ ПІДТВЕРДИЛИСЯ. Не раз російські ЗМІ розповідали, що українці масово втікають у Росію через ситуацію, яка склалася в Україні. Називались цифри понад 100 тисяч осіб. До того ж, як наголошує прес-служба Держприкордонслужби, в деяких відеоматеріалах використовували кадри з пункту пропуску «Шегині», що на кордоні з Польщею, де щоденний пасажиро-транспортний потік досить значний.

Однак нині немає масового перетину кордону громадянами нашої країни. Так, до подій в АР Крим держкордон України в середньому перетинало близько 175 тисяч осіб та 48 тисяч транспортних засобів. Не збільшилася цифра і після 28 лютого. Потік громадян на кордоні з Росією по ділянці Східного регіонального управління Держприкордонслужби, який у середньому сягає 50 тисяч громадян, за останню добу становив менш як 45 тисяч осіб.

Павло Шишолін на брифінгу в Кабміні з цього приводу зауважив: «Ми щодоби на місці. Ніяких біженців немає. Пункти збору біженців стоять порожніми. Потоку немає».

Він спростував повідомлення про нібито масовий заїзд екстремістів до України через східний кордон: «На сьогодні все контролюємо. Потік транспортних засобів і людей на східному кордоні зменшився майже на половину, всього за добу пропущено 26 тисяч осіб по всій ділянці кордону». Павло Шишолін зазначив, що близько 500 осіб, які викликали підозру щодо їх можливої участі у потенційних безладах, не пустили на територію України. Держприкордонслужба вже подала до Держреєстру досудових розслідувань матеріали шести випадків причетності російських військових до нападу на українські об’єкти.

Морський піхотинець їхав воювати?

ПІДОЗРІЛІ ОСОБИ. Уночі 5 березня під час оформлення потяга Москва—Сімферополь у залізничному пункті пропуску Харків-Пасажирський прикордонники Харківського загону затримали громадянина Росії, який прямував до АР Крим для участі в заходах дестабілізаційного характеру. У нього виявили камуфльовану форму й армійські черевики, а також військовий квиток командира відділення підрозділу спецпризначення ВДВ РФ.

У мобільному телефоні побачили текстове повідомлення: «Уехал в Крым, оттуда на фронт — воевать, если что, я болен». Зі слів чоловіка, він прямував до родичів у Миколаїв. Про нього прикордонники повідомили співробітникам СБУ. Загалом за добу на українсько-російському державному кордоні під час проведення заходів з посилення прикордонного контролю на в’їзд в Україну не пропущено у пунктах пропуску 377 громадян РФ, чотирьом з них заборонено в’їзд в Україну, повідомляє відділ взаємодії з громадськістю Держприкордонслужби.

Сторінку підготували Інна КОСЯНЧУК, Олена ОСОБОВА, «Урядовий кур’єр»