ЗУСТРІЧ

Керівництву Верховної Ради  та лідерам окремих  фракцій Президент окреслив нагальні питання
для країни

Обговорити подальші кроки із Віктором Януковичем прийшли Голова Верховної Ради Володимир Литвин, його перший заступник Адам Мартинюк, голови фракцій Партії регіонів Олександр Єфремов, Народної партії Ігор Шаров, КПУ Петро Симоненко, голова депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Ігор Рибаков. На зустрічі також були присутні перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський, який відповідає в уряді за зв’язки з ВР, і Глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін.

«Я розумію, що у вас є питання й до мене. Ми разом займаємося законотворчою роботою і повинні обговорити найважливіші питання для країни», — так розпочав розмову Президент. Він нагадав, що за попередній час заветував приблизно 30 законів і подякував народним депутатам за розуміння в цьому питанні.

«Я ніколи не реагував на рішення парламенту критично, тому що я сам там був і знаю, як приймають закони. Безумовно, добре розумію: гра не повинна бути «в одні ворота». Є точка зору кожного депутата, і її треба враховувати», — пояснив глава держави. Найголовніше, щоб закони, які приймають, працювали на країну та її громадян.

У цьому зв’язку він наголосив, що очікує від уряду та НБУ серйозної роботи над розробкою механізму залучення коштів, які повертатимуться вкладникам Ощадбанку СРСР, у національну банківську систему. Йдеться насамперед про створення мотивацій для людей залишати їхні кошти на депозитних рахунках.

«Ми пропонуватимемо механізм, який даватиме змогу більшість цих коштів залишити на депозитах і на цьому заробляти», — сказав він, додавши, що, за соціологічними даними, лише приблизно 30% українців мають намір зняти повернуті їм заощадження з банківських рахунків. За вирішення цього питання відповідатиме весь фінансовий блок Кабміну.

Президент наголосив і на реалізації програми соціальних ініціатив, назвавши це обов’язком влади. Тож затягування процесу свідчитиме лише про деструктивну позицію щодо громадян. Віктор Янукович говорив і про спільну роботу з опозицією у цьому контексті: «Не знаю, в кого повернеться язик сказати щось проти. Яка тут може бути опозиція? Це ж не опозиція до мене чи уряду. Це фактично опозиція до народу. Нехай спробують. Я переконаний, що буде адекватна відповідь від людей. Якщо не одразу, то з часом».

Насамкінець глава держави порушив законотворчий аспект. За його словами, нині існує нагальна потреба у прийнятті законів, що стосуються зокрема впорядкування податкової системи, надання адмінпослуг, приватизації держмайна, медичної реформи, функціонування енергетичного сектору, Кримінально-процесуального кодексу.

Віктор Янукович зазначив, що передав на розгляд парламенту низку важливих законопроектів, спрямованих на продовження курсу реформ та впорядкування фінансової системи держави. «Я просив би уряд у разі потреби провести зустрічі у фракціях і обговорити ці законопроекти перед тим, як вносити їх до порядку денного», — звернувся Президент до першого віце-прем’єр-міністра Валерія Хорошковського.

У свою чергу, Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив на важливості зустрічей народних депутатів з урядовцями для обговорення актуальних законопроектів, внесених на розгляд ВР. Він висловив сподівання, що такі зустрічі сприятимуть ефективнішій роботі парламенту. Як повідомляє прес-служба Президента, Володимир Литвин окремо акцентував на тому, що значна кількість законів, внесена главою держави до ВР, також вимагає від парламентаріїв посилення роботи з Кабміном. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»