ЕНЕРГЕТИКА 

Питання взаємовідносин у газовій сфері продовжують залишатися «каменем спотикання» між РФ і Україною

Як кажуть в Одесі, ви не повірите, але це все-таки так — російська сторона чи не вперше за останні два роки виступила ініціатором продовження переговорів з «довгограючого», так званого, газового питання. За повідомленням інформагенцій, минулої п’ятниці Посольство Російської Федерації в Україні одержало лист від Міністерства енергетики Росії, який призначений для передачі керівництву Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. В листі, як зазначив російський посол Михайло Зурабов, ідеться «про ініціативу Росії щодо готовності відновити переговори, про що керівництво Міністерства РФ інформує українську сторону». Також, на його думку, взаємовідносини в газовій сфері стануть однією з топ-тем в ході візиту спікера Держдуми РФ Сергія Наришкіна в Україну та його зустрічей з Президентом Віктором Януковичем та Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. «Упевнений, що обговорювати вони будуть вельми практичні поточні питання двосторонніх відносин, і проблема газового співробітництва, звичайно, буде порушена», — зазначив представник російського зовнішньополітичного відомства.

Поки що ініціатива російської сторони в газовому питанні пролунала суто в інформаційному плані. Ніяких коментарів ні на державному рівні, ні в середовищі експертів з цього приводу фактично ніхто не висловлював. Цілком можливо, що в Газпромі та Міністерстві енергетики РФ, а можливо й на вищому рівні усвідомили, що тривале годування обіцянками України та затягування переговорного процесу може зіграти злий жарт. Адже Прем’єр-міністр Микола Азаров, виступаючи 10 лютого перед студентами та учнями української школи в Латвійському університеті, зазначив, що наша держава веде переговори і практично домовилася про закупівлю газу і нафти з новими постачальниками вуглеводнів.

Не виключено також, що жест доброї волі з боку Газпрому продиктований прагненням показати себе цивілізованим партнером на фоні своєї нездатності виконувати в повному обсязі контракти щодо забезпечення газом країн ЄС. Натомість Україна проявила великодушність і компенсувала нестачу російського газу власним, піднятим з підземних сховищ. Цим самим наша держава допомогла європейцям порівняно безболісно пережити аномально холодну зиму. А російський газовий монополіст вперше не зміг звинуватити нашу країну у несанкціонованому відборі газу.

І тепер, коли російська сторона сама ініціювала продовження переговорів у газовій сфері, автор цього матеріалу звернувся з проханням висловити свою думку з цього приводу до незалежного експерта в енергетичній сфері Валентина Землянського. На його думку, відбувається просто дипломатична гра Росії з Україною. Ніяких конкретних кроків з боку російської сторони до завершення президентських виборів в РФ, а отже й ніяких сенсацій протягом цього часу очікувати не варто. Тобто питання може набути конкретних форм щонайменше через місяць, а то й через півтора. Експерт не виключає також, що рішення давно вже знайдено і навіть має форму певного документа. Але поки не завершаться вибори, ніхто ці документи оприлюднювати чи підписувати не буде. Головному претенденту треба засвідчити виборцям свою послідовність і твердість у відстоюванні російських інтересів. Окрім того, якщо врахувати заінтересованість керівництва РФ у вступі нашої країни до Митного союзу та доступі Газпрому до української газотранспортної системи, дане питання на цьому фоні має більш політичне, ніж економічне забарвлення.