У неділю, як відомо, у Донецькій, Луганській та Харківській областях пройшли сепаратистські мітинги, під час яких було захоплено будівлі обласних держадміністрацій та місцеві управління СБУ. Із флагштоків зірвано державні прапори та встановлено російські триколори. У Луганську випустили на волю кількох затриманих у п’ятницю диверсантів, групу яких силовики викрили, звинувативши у підготовці операції із захоплення влади в області. Уранці в понеділок у Харкові звільнили від сепаратистів ОДА, яка зараз працює у штатному режимі. Однак ситуація у трьох областях залишається напруженою. Її взяв під свій особистий контроль в. о. Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов. У регіон вилетіли керівники силовиків, високопосадовці та громадські діячі. Наші власні кореспонденти розповідають про розвиток подій на сході України. 

Донеччина. Гірники дали відсіч тим, хто каламутить воду в області

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

Сплеск агресивності проросійських акцій, які відбуваються в Донецьку, припадає на суботу-неділю. «А у вихідніДонецьку облдержадміністрацію захопили люди в масках  і вимагають референдуму, як у Криму. Фото УНІАН більше платять!» — спробував пожартувати ще кілька тижнів тому один із жителів області — з тих, які справді приїздять сюди немов на роботу. Що ж, у жарті, як відомо, тільки частка жарту, і минулих вихідних мітингувальники, більшість яких, схоже, до пуття не знають, що вони самі хочуть від референдуму, проведення якого мусять вимагати, знову заступили на зміну.

Утім, на «робочі дні» в цьому сенсі віднедавна перетворилися й будні. На початку тижня, аби зайвий раз дестабілізувати ситуацію, відбулися спроби захоплення кількох вугільних шахт. Спершу близько сотні невідомих молодиків кількома автобусами приїхали до приміщення ДП «Шахтарськантрацит» і, назвавшись жителями Шахтарська, почали вимагати відставки керівників державного підприємства і шахт, які до нього входять. З огляду на присутність охорони та шахтарів непрохані гості відступили і поїхали до адмінбудинку ДП «Торезантрацит», де також влаштували пікет. Щоправда, тут їм дали відсіч справжні гірники, які зібралися на зміну, і самозванці знову ретирувалися.

«Казна-що відбувається, адже хтось від нашого імені каламутить воду! — обурюється один із гірників шахти «Ілловайська». — Я був шокований, коли самозванці заявили: мовляв, наша шахта не працює. А ми якраз готуємо нову лаву і навіть збільшуємо колектив. Є видобуток і зарплата, а це для нас стабільність, яку ми тепер захищаємо від рейдерів та їхніх замовників».

А в суботу-неділю організатори проросійських акцій уже звично замахнулися на відносну стабільність шахтарського краю в самісінькому центрі Донецька. Знову кликали на підмогу Віктора Януковича та Володимира Путіна, освідчувалися в любові до Росії та засуджували нинішню столичну і місцеву владу. Черговою «фішкою» стала гучна заява: вигнати геть з мітингу всіх журналістів донецьких і українських видань, а виняток зробили тільки для представників російських телеканалів.

«Концерт на замовлення», як стали називати ці заходи пересічні донеччани, завершився традиційно: вимогу про негайне проведення референдуму понесли пішим ходом до будинку обласної влади. Зайве казати, що правоохоронці знали про акцію: тут для охорони зібралися підрозділи міліції та бійців внутрішніх військ, поряд навіть стояв водомет, але… Учасники мітингу, якими вміло керували молодики спортивної статури у балаклавах та масках, невдовзі увірвалися до приміщення обласної ради та облдержадміністрації. Серед атакувальників були і жінки, але більшість — таки молоді люди з ломаками, битами, каменями тощо. А перегодя вони озброїлися ще й щитами та шоломами, які відбирали(?) у правоохоронців. За такого «опору» не стало дивним, що агресивний натовп аж заревів від захвату, коли із флагштока та даху приміщення зірвали Державний прапор і знову підняли російський триколор.

«Наша міліція справді така безпорадна чи за все заплачено? — впівголоса питала в телефон місцева жителька, обурено коментуючи побачене. — Ти уявляєш: стоять і тільки очима кліпають. Вони хоробрі тільки, якщо одного затриманого треба гуртом віддубасити!..»

Самі ж правоохоронці пояснюють свої мляві дії із захисту будинку влади вже традиційно — небажанням спровокувати кровопролиття і сплеск людського обурення. В головному управлінні МВС України в Донецькій області негайно заперечили інформацію про те, що міліція перейшла на бік агресивних сепаратистів, і повідомили: з опонентами розпочали перемовини.

«Позиція міліції принципова: загарбники повинні залишити будівлю, — йдеться в офіційному спростуванні чуток про елементарну «здачу». — Ні на чий бік донецька міліція не переходила, вона на боці закону». На подію відреагували у прокуратурі Донеччини: за фактом розпочалося досудове розслідування із кваліфікацією за ч. 1 ст. 294 КК України (масові безладдя), і діям мітингувальників обіцяють дати принципову правову оцінку.

Тим часом «нові господарі» приміщення (всередині їх трохи більш як сотня) гарячково взялися обживатися: заносили сюди старі шини для барикадування входів, питну воду, провіант. У гучномовець також закликали привезти їм польову кухню, спальні мішки, протигази. Головна вимога — зібрати позачергову сесію обласної ради, на якій необхідно прийняти рішення про проведення референдуму про подальший статус Донецької області. Причому зробити це вимагали до півночі. Інакше ініціативна група пообіцяла застосувати так званий народний мандат: нинішню раду розпустять і оберуть новий керівний орган, куди увійдуть представники з усіх населених пунктів краю. Зважаючи на невелику кількість наявних сепаратистів, вони заходилися кликати на підмогу жителів інших міст, а також (хто б у цьому сумнівався), озвучили намір попрохати допомоги в Росії.

«Парад» проросійських активістів продовжувався і вночі: група невідомих молодиків вдерлася до приміщення управління СБУ в Донецькій області. Правоохоронцям у цій ситуації тепер доводиться тільки вести розслідування стосовно обставин захоплення об’єкту. А на площу до приміщення Донецької облради та ОДА (на вході тут спорудили барикаду  з автомобільних шин та колючого дроту) зранку почали підтягуватися прихильники референдуму. Опівдні відбулося засідання ініціативної групи, які назвали цей захід «позачергова сесія народної ради Донецької області». Власне, Донецька область, на думку сепаратистів вже своє віджила — вони прийняли рішення про створення …Незалежної Донецької республіки. А наступним стало ще одне рішення — згадана республіка має увійти до складу Російської Федерації. На підтвердження своїх намірів «республіканці» зняли з флагштоку прапор Донецької області і підняли стяг «Донецької республіки» — радикальної організації,  діяльність якої заборонили ще кілька років тому…

Луганщина. Удар пляшками з недопитим пивом

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

Представники «Луганської гвардії» мало кого поважають. Фото автораІ переможним, й одночасно тривожним повідомленням на вихідних стала інформація про те, що СБУ вдалося на Луганщині затримати численну глибоко законспіровану диверсійну групу людей, які планували силове захоплення влади в регіоні. За повідомленням прес-центру відомства, провести свій протидержавний захід, до речі, із залякуванням мирного населення і застосуванням зброї та вибухівки, група зловмисників планувала 10 квітня.

За результатами масштабної спецоперації правоохоронці затримали 15 учасників диверсійної групи, було вилучено 300 автоматів, протитанковий гранатомет, велику кількість гранат, 5 пістолетів, пляшки з горючою сумішшю, значну кількість зброї. У взаємодії з прокуратурою області було розпочато кримінальне провадження за ознаками таких злочинів, як «диверсія» та «державна зрада». Затримання та обшуки прокотилися в обласному центрі та у семи районах області.

Однак того самого дня відбувся перший пікет активістів «Луганської гвардії»: із прапорами Росії біля будівлі обласного управління СБУ вони вимагали звільнити своїх «активістів». 6 квітня події різко радикалізувалися. Після проведення автопробігу на підтримку референдуму про федералізацію України учасники мітингу, який ініціювали представники «Луганської гвардії», знову попрямували до будівлі обласного управління СБУ із тими самими вимогами про звільнення тих, кого заарештували правоохоронці напередодні.

Першими на штурм будівлі наважилися представники ВДВ. Цих похмурих чоловіків, які відмовляються спілкуватися з представниками ЗМІ, можна було помітити вже на кількох мітингах протягом останніх місяців. У квітневу неділю їх чомусь не зупинили правоохоронці в повній амуніції, які вийшли на захист будівлі СБУ. За даними УМВС у Луганській області, керував колишніми військово?службовцями Міністерства оборони України О. Бондаренко. У штурмі брали участь близько 2 тисяч громадян. Натовп почав з «обстрілу» споруди яйцями, потім у хід пішли пластикові пляшки з недопитим пивом, шматки плитки, здерті зі сходинок, і димові шашки. Через скупчення людей на центральній вулиці міста будо паралізовано рух транспорту.

Зрештою вибили двері, і натовп увірвався всередину будівлі. Насамперед «визволителі» знищили камеру відеоспостереження.

Тричі на місце події викликали «швидку допомогу»: підозрювали травму хребта в солдата внутрішніх військ, у голову поранили жінку. А також постраждав оператор одного з луганських телеканалів. Виявилося, за те, що знімав на камеру! Загалом постраждало внаслідок штурму дев’ятеро людей.

Працівники міліції не застосовували до мітингувальників спецзасобів і табельної зброї. Силовики навіть пішли назустріч їхнім вимогам та звільнили з-під варти шістьох затриманих. Їхніх прізвищ не розголошують.

Щоправда, навіть після цього активісти не залишили будівлю СБУ. За останньою інформацією від правоохоронців, невідомі, які перебувають у будівлі, захопили кімнату озброєння й заволоділи зброєю.

Однак не підтвердилася інформація про те, ніби сепаратисти захопили філію Національного банку України, споруда якої поряд. Вони продовжують барикадувати вулиці міста за допомогою підручних засобів (бордюрів, огорож тощо).

Схожі події відбулися в Алчевську. Там протестувальники також домоглися від СБУ звільнення місцевих проросійських активістів. Для цього перекрили центральну вулицю міста шинами, зупинили рух тролейбусів та маршруток.

Особовий склад луганської міліції перебуває у стані бойової готовності. Працівники ДАІ перекрили всі під’їзди до Луганська. Тривають оперативно-розшукові заходи щодо встановлення осіб, причетних до скоєння цього кримінального правопорушення. Міська прокуратура Луганська відкрила кримінальне провадження за фактом масових заворушень біля будівлі обласного управління СБУ. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від п'яти до восьми років.

Харківщина. Сценарій конфлікту писали не в нашій країні

Світлана ГАЛАУР,
«Урядовий кур’єр»

Минулими вихідними проросійськи налаштовані активісти і сепаратисти виходили на майдан Свободи і закликали харків’ян до федералізації. А в неділю близько 21.00 вони вдалися до більш радикальних дій: взяли штурмом приміщення облдержадміністрації й уже вдруге за рік підняли над ним прапор Росії. Однак майоріти йому там довелося недовго. Триколор було знято в понеділок уранці, а самих штурмувальників видворено за межі державної установи. Як повідомили в Головному управлінні МВС України в Харківській області, за фактом хуліганських дій відкрито кримінальне провадження.

Напередодні штурму ХОДА приблизно о 16.00 вони напали на активістів Євромайдану на вулиці Сумській і розбили їм голови, кидаючи в них каменюки та грудки землі. Було чутно і вибухи. Якби євромайданівців, яких було всього близько 30 осіб, не захистила міліція, оточивши їх щільним кільцем, то наслідки нападу могли б бути серйозніші. Тому слідчі органи цей факт внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 296 (хуліганство ) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до чотирьох років. Усього ж, за даними міліції, у масових акціях в неділю взяли участь близько 3 тисяч осіб.

Коментар щодо захоплення приміщення Харківської облдержадміністрації дав її голова Ігор Балута. За його словами, відбулася чергова провокація. «У мене немає жодних сумнівів, що сценарій конфлікту писали не в нашому місті і не в нашій країні. Події у Донецьку та Луганську — теж підтвердження цього», — сказав він.

«Дестабілізація і розгойдування ситуації у східних областях — головна мета авторів цього сценарію. Зазнавши фіаско у спробі організувати масові акції протесту, зробили ставку на агресивні дії й відкриті зіткнення. Я вкотре хочу закликати всіх харків’ян не піддаватися на провокації, зберігати витримку і спокій. Не сумнівайтеся, у правоохоронних органів достатньо сил для того, щоб утримати ситуацію під контролем», — зазначив Ігор Балута.

Водночас на площі Свободи пристрасті не вщухають. Там проходять два мітинги. На одному її боці прихильники Євромайдану проводять акцію проти сепаратистів. Вони тримають в руках прапори України, співають гімн і скандують: «Чемодан — вокзал — Росія!» Усього в акції бере участь близько 200 осіб. На іншому боці майдану мітингують проросійськи налаштовані активісти, які штурмом брали в неділю будівлю Харківської облдержадміністрації. Їх теж близько 200. Вони вимагають, щоб депутати облради зібралися і провели сесію, на якій висловили б свою позицію «з приводу майбутнього України» і розповіли, «за кого вони — за київську хунту чи за народ». Після переговорів, які, за словами мітингувальників, нібито мають відбутися, вони знову обіцяють провести великий мітинг.

P.S. У Донецьку протягом понеділка проросійські активісти добалакалися до того, що почали вимагати проведення всенародного референдуму щодо приєднання Донецької області до Росії і проголосили його крайньою датою 11 травня цього року. Крім того, вони закликали російського президента Володимира Путіна ввести на територію регіону «тимчасовий миротворчий контингент». Що, повторюється «кримський сценарій»