ПРОЕКТ ДЕСЯТИЛІТТЯ 

Успішно проведене Євро-2012 для України стане тестом на право проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року
 

За кілька тижнів стартує Євро-2012  — грандіозний проект, у реалізацію якого попервах мало хто вірив. Та Україна, наголосив під час візиту до Львова президент УЄФА Мішель Платіні, таки зуміла належно підготуватися. Один за одним введено в експлуатацію головні спортивні та інфраструктурні об’єкти у містах, де відбуватимуться матчі футбольної першості континенту, а в Україні вже працюють над черговим проектом — готуються подати заявки для отримання права на проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року.

Ідеться про розвиток держави

Що треба зробити, аби Україна стала місцем проведення Білої Олімпіади, йшлося на нараді у Львові за участю Президента України Віктора Януковича. Участь у нараді взяли також віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури Борис Колесніков, голова Українського національного Олімпійського комітету Сергій Бубка та інші посадовці, керівники шести західних областей України. Тож від того, наскільки Україна успішно проведе  футбольний єврочемпіонат, залежить доля цього амбітного проекту.

Група експертів з австрійської компанії, яка має досвід у проведенні зимових олімпіад, уже працює у трьох областях — Львівській, Закарпатській та Івано-Франківській, повідомив глава держави. Ми будемо бачити обсяг робіт, що і де нам потрібно виконати, сказав Президент. На нараді у Львові було презентовано попередню концепцію  розміщення спортивних об’єктів, які мають бути збудовані до Олімпіади. На такі проекти треба дивитися ширше, а не лише як на спортивну подію. Адже йдеться про економічний розвиток держави, створення  робочих місць.

Підготовка до Білої Олімпіади сприятиме поліпшенню економічної ситуації в Україні, наголосив віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков, передовсім забезпечить інвестиції у будівництво в Україні. Тож у західному регіоні буде створено хороші умови для відпочинку. Зокрема з’явиться належна спортивна та транспортна інфраструктура для тренування національних команд та олімпійського резерву (заплановано збудувати 12 спортивних споруд). Значних змін зазнає інфраструктура: за попередніми розрахунками, необхідно збудувати 420 кілометрів нових доріг. Завдяки реконструкції та модернізації поліпшиться залізничне сполучення регіону. Розбудовуватиметься супутня туристична інфраструктура, зокрема готельна, що підвищить туристичну привабливість регіону.

Підготовка до Олімпіади 2022 року забезпечить створення 100 тисяч робочих місць і так вдасться подолати проблему безробіття у Карпатах. Окрім того, спортивний захід світового рівня значно поліпшить економічне становище країни, бо крім іміджу, такий масштабний проект дасть значний економічний ефект, адже в його реалізацію будуть вкладені мільярдні інвестиції.

Реалізовуватимуться ці проекти за кошти держбюджету та за рахунок приватних інвестицій. Так, за бюджетні кошти, наголосив  Борис Колесніков, буде модернізовано транспортну інфраструктуру та побудовано спортивні об’єкти нетуристичного призначення. Зокрема це бобслейна траса, комплекс лижних трамплінів. А олімпійські містечка та готелі споруджуватимуть приватні інвестори.

До ймовірної Олімпіади нам потрібно фактично «з нуля» будувати інфраструктуру. Фото skiresort.su

Матимемо серйозних конкурентів

На залізничному маршруті Львів — Тисовець збудують дві нові станції, повідомив на нараді гендиректор Укрзалізниці Володимир Козак. Його відомство планує закупити нові швидкісні поїзди, які курсуватимуть зі швидкістю не менш ніж 160—200 кілометрів на годину. Тож до Тисовця можна буде дістатися за 40 хвилин.    

Зробити належить чимало і оперативно, позаяк Україна, за словами Віктора Януковича, матиме таких серйозних конкурентів, як Німеччина, Австрія, Фінляндія, Швеція. «Але ми рухаємося вперед і не зупиняємося, — заявив він. — А той досвід, який у нас уже є в контексті підготовки до Євро-2012, нам допомагатиме». А розпочинати слід із розбудови дорожньої інфраструктури краю. Першими у планах дорожників мають бути автошляхи Смільниця — Старий Самбір, Сколе — Славське.

За словами Президента, йдеться зокрема про під’їзд до Львова від автодоріг: Київ — Чоп, Мукачеве — Івано-Франківськ — Рогатин — Львів, Львів — Тернопіль, Львів — Радехів — Луцьк.  «До Євро-2012 у Львові будують гарні дороги. Але якщо з них з’їхати, далі — бездоріжжя. Вкладаємо гроші у ямковий ремонт, але скільки можна дивитися на це страхіття?» — запитав Віктор Янукович.

На нараді у Львові йшлося не лише про підготовку до престижних спортивних турнірів, а й про щоденні проблеми. Необхідно вжити ефективних заходів для стабілізації роботи та фінансового оздоровлення ДП «Львіввугілля», яке перебуває у дуже непростому становищі, а на окремих шахтах існує проблема зі своєчасною виплатою зарплати. Президент доручив вивчити ситуацію Прем’єр-міністру Миколі Азарову та керівникові Міненерговугілля Юрієві Бойку. Доручення отримали і Укравтодор та голови облдержадміністрацій: уже з наступного року зайнятися міськими і приміськими дорогами, бо вони — показник роботи місцевої влади.    

У Львові Віктор Янукович також зустрівся з представниками творчої інтелігенції. Така зустріч, зазначив глава держави, не перша, є певна традиція і необхідність, які дають змогу «тримати руку на пульсі». Це особливо важливо саме зараз, коли готується стратегія гуманітарного розвитку держави. І перше таке обговорення відбувається саме на Львівщині. «Мені буде дуже цікаво послухати точку зору львівської інтелігенції», — наголосив Президент.