Проведення податкової реформи затягувати неприпустимо. Глава держави сподівається, що найближчим часом буде знайдено компромісне рішення, і новий бюджет на 2016 рік формуватиметься на новій податковій основі. Таке твердження Петро Порошенко озвучив під час традиційного інтерв’ю вітчизняним телеканалам. Продовжуючи тему, він повідомив про намір провести у вівторок засідання Національної ради реформ. Там він очікує компромісного рішення щодо податкового законодавства.

«Вважаю за необхідне, щоб нова податкова база передбачала середньотермінове планування, щоб одночасно була програма податкових змін на три роки і мораторій на зміни до податкового законодавства, який гарантував би стабільність податкового клімату для підприємців та інвесторів», — наголосив Президент. Окремо він наголосив, що не припустить шантажу щодо запровадження зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, і вона запрацює з 1 січня 2016 року. Все залежить виключно від позиції України як суверенної держави та Європейського Союзу. Він нагадав, що Росія з 2013 року обмежила доступ української продукції на російські ринки. На подібні рішення східного сусіда, за словами Петра Порошенка, Україна надалі реагуватиме адекватно.

Так, 16—17 грудня під час візиту до Брюсселю Президент вестиме переговори з керівництвом ЄС щодо безвізового режиму, запровадження ЗВТ, вирішення безпекових та енергетичних питань. Він попередньо домовився з президентами Єврокомісії та Європейської Ради провести спільний міні-саміт за участі ключових європейських комісарів. А ще у Брюсселі порушуватимуться питання, пов’язані з «Північним потоком-2». Під час кожного закордонного візиту досягаються домовленості про підтримку реформ в Україні. Зокрема США і Канада сприяли у створенні Національної поліції, з Італією домовлено про консультативну й технічну допомогу у заснуванні Національного антикорупційного бюро, з країнами Балтії — про допомогу в удосконаленні діяльності митниці.

До речі, він не бачить альтернативи мінським домовленостям. Адже завдяки угодам зірвано план РФ представити ситуацію в Україні як внутрішньодержавний конфлікт. «Саме Мінськ доводить, що це є агресія РФ проти України, і запроваджує санкції за невиконання мінських домовленостей. Це дуже добре розрахований документ, — передає слова Президента його прес-служба. — Імплементація мінських зобов’язань має привести до деокупації України політико-дипломатичним шляхом. Домовленості вже допомогли забезпечити звільнення з полону близько трьох тисяч заручників».

Окремо йшлося про потребу збільшити фінансове забезпечення українських військових. Перо Порошенко наполягає, аби цей показник був не менш ніж 6 тисяч гривень (такою буде й мінімальна заробітна плата поліцейського).

А ще він зазначив, що «у важкому 2016 році» єдине, на що не скорочуватимуть видатки, то це на національну безпеку й оборону. Важливо й ефективніше використовувати бюджетні кошти. Тож Президент подякував волонтерам за роботу та контроль під час закупівлі продовольства, пально-мастильних матеріалів, створенні інфраструктури та логістики, електронних закупівель, речового та грошового забезпечення, медичного обслуговування.

Про Крим йшлося окремо. Петро Порошенко запевнив, що зробить усе можливе, аби шляхом міжнародних правових механізмів, зокрема через судові рішення, та політико-дипломатичним шляхом забезпечити повернення півострова до України.