КУЛЬТУРА. Першу Київську міжнародну бієнале сучасного мистецтва ARSENALE-2012 випала честь відкрити Прем’єр-міністру Миколі Азарову. Головна композиція бієнале, визначена як «Найкращі часи, найгірші часи. Відродження та Апокаліпсис у сучасному мистецтві», експонується в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» і представляє твори найвідоміших митців ХХ та ХХІ століть.

«Для України велика честь приймати в себе світове мистецтво. Для нас це видатна подія», — сказав Микола Азаров, додавши, що на цьому урочисті міжнародні заходи не завершуються. Адже невдовзі Україна разом із Польщею прийматиме гостей Євро-2012.

Прем'єр переконаний: сучасне світове мистецтво має бути доступним для всіх українців. Фото Олега МАРКЕВИЧА

«Ці дві події пов’язані між собою і на певний час роблять Київ центром таких надзвичайно цікавих заходів. Мова сучасного мистецтва — надзвичайно гарний комунікатор між країнами й людьми. Я в цьому переконався завдяки присутності на цій виставці відомих найсучасніших митців. Україна відкрита для них», — наголосив Микола Азаров.

Такі визначні митецькі заходи є початком великої роботи з представлення українському глядачеві творів сучасного мистецтва. І уряд підтримає в подальшому реалізацію таких проектів в Україні, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.    

Загалом в експозиції представлено 250 творів сучасного мистецтва понад ста закордонних і українських художників та скульпторів. Серед них — 40 нових, спеціально створених для виставки. ARSENALE-2012 дасть змогу українському глядачеві вперше у такому обсязі побачити сучасне мистецтво світового рівня. Триватиме виставка до 31 липня.

Під час спілкування з президентом об’єднання музеїв Флоренції Кристиною Асідіні глава уряду запропонував їй зробити презентації творів з музеїв цього міста в Києві. «Я мріяв про те, щоб зробити таку виставку в нас. Я був у Флоренції, у цих чудових музеях, і якби була така можливість, ми надали б державні гарантії безпеки цим мистецьким творам», — конкретизував Микола Азаров.

Кристина Асідіні зазначила, що вони з радістю розглянуть таку можливість і що в Україні створено всі умови для того, аби це здійснити.

Прем’єр-міністр підкреслив, що така виставка визначних світових митців викликала б значний інтерес у киян та гостей столиці: «Якщо ми це зробимо, то стоятиме черга від Мистецького арсеналу до Хрещатика, і я думаю, що відвідувачів буде, щонайменше, 5 мільйонів», — наголосив Микола Азаров.

При цьому він закликав керівництво Мистецького арсеналу зробити все для того, аби така виставка в Києві відбулася.

Водночас Микола Азаров поспілкувався і з директором з питань спонсорства та меценатства Лувру Софі Каммерер, запропонувавши представити експозицію їхнього музею у Києві. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»