ГОСТРА ТЕМА

Права на ремонт і підготовку до навчального року
батьківський комітет Донецької ЗОШ № 111 домігся через… прокуратуру

«Ми вже привели в порядок кухню та їдальню, спортзал і майстерні, коридори. Зараз фарбуємо класи, — із задоволенням перераховує проведені роботи голова батьківського комітету СШ № 111 Донецька Ірина Круглова. — Школа у нас чиста та світла. Але підготовка до навчального року ведеться виключно батьками, влада нас просто ігнорує. Начальник районного управління освіти прямо заявила: школа закрита. І це попри ухвалу суду про призупинення дії рішення про оптимізацію школи».

Ось так ?! Ще кілька років тому звичною була ситуація, коли батьки скаржились на побори, пов’язані зі шкільними ремонтами. Тепер усе навпаки: самі купили фарби-щітки-замазки, самі беруть відгули і на кілька годин змінюють професію — фарбують, білять, прибирають, аби до 1 вересня рідна школа відкрила двері, і їхні діти зайняли звичні місця за партами. А інакше...

Перший раз — в охайний клас. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

«Школа № 101, куди нас хочуть перевести, має аварійний стан — в комп’ютерному класі обвалився дах. Та й туалети повністю розбиті, а на другому поверсі навіть підлогу зірвано», — стверджує Ірина Круглова.

І додає, що батьки мають намір право на освіту своїх дітей відстоювати аж до пікетів та організації наметового містечка біля стін міської ради Донецька. Ірину Круглову вже важко чимось залякати. Навесні, коли Ворошиловський суд Донецька вирішив призупинити дію наказу міської влади про «оптимізацію» шкіл, Ірина Олександрівна отримала цей документ на руки і як законослухняна громадянка віднесла ухвалу до Петровського виконкому, начальнику райвно. А ввечері двоє незнайомців підстерегли її на вулиці і погрожували розправою за активну позицію. «Урядовий кур’єр» писав про це 10 червня. «Міліція спочатку взялася за розслідування хуліганського інциденту, але незабаром заявила, що підстав для порушення кримінальної справи  немає, — каже Ірина Круглова. — Але я маю намір подавати до суду на правоохоронні органи. Я повинна захистити  свою сім’ю, — адже погрози пролунали й щодо мого старшого сина».

Метод погроз і шантажу, за словами Ірини Круглової, використовується і проти інших активістів. Об’єднаними зусиллями вони борються за долю 4 шкіл: № 111 — в Донецьку і № 3, 27, 100 —в Макіївці. Разом вийшли на пікет до будівлі Донецької облдержадміністрації 16 серпня. Поставили свої підписи під зверненням до суду. «Але до суду йти разом з нами бояться через те, що їм погрожують звільненням з роботи, — заявила Ірина Круглова. — Усі працюють у державних структурах».

Сама Ірина Круглова, зустрівши відсіч і небажання директора СШ № 111 Донецька дозволити ремонт приміщень рідної школи, вирушила прямо на прийом до прокурора Донецької області. Пред’явила рішення суду, згідно з яким призупинено дію наказу міської влади щодо ліквідації  4 шкіл. Прокурор зв’язався з колегами в районі. Ті викликали керівників школи. «І лише після цього директор школи С.П. Бабенко дозволила почати ремонт і повісити оголошення про набір учнів у 1-10 класи», — розповідає Ірина.

У свою чергу, голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький публічно пообіцяв, що ці школи будуть відкриті, навіть якщо до 1 вересня суди не винесуть свої остаточні рішення щодо них.

ТОЧКА ЗОРУ

Юрій СОЛОВЙОВ,
начальник управління освіти
Донецької облдержадміністрації:

— 18 серпня ми разом із заступником міністра освіти Борисом Жебровським відвідали макіївські школи. Зокрема, побували в СШ № 100, яку оптимізують за рішенням влади, а дітей пропонують перевести до СШ № 99 (Нижня Кринка) та 102 (Верхня Кринка). Затверджено маршрут, вирішені питання щодо шкільного автобуса. Приміщення в задовільному стані на відміну від школи, за яку ведеться боротьба.

До складу Макіївки входять 32 селища. Тож до центру міста їдеш просто по степу. Тут справді можна зрозуміти батьків, які бояться відстаней у 6-7 км, хоча й асфальтованою дорогою. А от у Донецьку, де учням СШ № 111 пропонують перейти до СШ № 101, — 10 хв. пішки. І школа в цілому нормальна, хоча частина приміщень вимагає ремонту, але в них немає занять. Та ось яке різне ставлення: вчителька другого класу макіївської школи прийняла рішення разом зі своїми учнями перейти в нову школу. Бо хоче, аби дітям було там комфортно, у тому числі психологічно, щоб колектив малюків, який встиг здружитися, початкову школу закінчив разом. Вчителька турбується за учнів, і від батьків цього класу немає протестів. Добре було б, щоб усі конфліктуючі сторони пам’ятали про головне — дитину.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Як повідомила голова ініціативної групи батьків учнів 111-ї школи Ірина Круглова, 23 серпня Ворошиловський районний суд м. Донецька призупинив провадження у справі про ліквідацію загальноосвітньої школи № 111. 

У судах також перебуває справа про незаконність рішення про закриття макіївських шкіл № № 3, 27 і 100. На сьогодні діє рішення Донецького апеляційного адміністративного суду про призупинення ліквідації цих чотирьох шкіл. Таким чином, школи повинні за будь-яких обставин відкритися 1 вересня.