ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд поклав персональну відповідальність за підготовку до нового навчального року на профільного міністра і всіх керівників місцевої виконавчої влади

До першого вересня залишилося якихось три тижні. Це і мало, і багато водночас. І уряд в особі його керівника Миколи Азарова закликає всіх причетних до підготовки нового навчального року максимально сконцентрувати зусилля на всіх напрямках. Особливо це стосується завершення ремонтів, реконструкції існуючих та будівництва нових шкіл.

Тільки стовідсоткова готовність!

За даними вперше запровадженого цьогоріч моніторингу, поточні й капітальні ремонти проводяться у 16,5 і 4 тисячах шкіл відповідно. Загалом Прем’єр-міністр задоволений їх темпами, зокрема у Житомирській, Івано-Франківській, Тернопільській, Харківській і Хмельницьких областях.

Але він не зміг не відзначити, що п’яту частину поточних і третину капітальних досі не завершено. Тут серед «лідерів» — Луганщина, Львівщина і Київщина. А на Кіровоградщині капітально відремонтовано лише чверть із запланованих шкіл. І це буквально напередодні навчального року!

«Я підкреслюю, що нікому ніяких вибачень не буде, — суворо попередив Микола Азаров. — Уряд не влаштовують жодні відсотки, крім стопроцентної готовності навчальних закладів до занять і наступного опалювального сезону». Він також попередив міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника, усіх глав обласних, районних держадміністрацій разом із сільськими й селищними головами про персональну відповідальність за дотримання темпів і якості робіт.

«1 вересня абсолютно всі школи в країні повинні відкрити перед учнями двері до свіжовідремонтованих, охайних приміщень. Учні повинні зайти в повністю обладнані класи й відкрити нові підручники. Це справа честі для всіх нас», — така чітка позиція Миколи Азарова повинна стати каталізатором для підлеглих, оскільки час до 1 вересня промчить дуже швидко.

Через два тижні відбудеться тематичне засідання Кабінету Міністрів, де буде заслухано підсумкову інформацію про готовність країни до початку шкільних занять, виконання програми «Шкільний автобус» та інформатизації шкіл, насамперед сільських.

З ремонтом шкіл слід поквапитись. Фото з сайту elanschool.narod.com

Освіта  починається з доріг

Ці аспекти на селі були і є головним болем усіх урядів епохи незалежності. От і Микола Азаров вимагає від профільного міністерства і виконавчої влади на місцях створення рівних можливостей доступу до знань для всіх верств і категорій населення. Це особливо актуально нині, коли від якості освіти залежить успішність молодої людини у новій економіці, новому суспільстві.

От і взявся Прем’єр за цю справу серйозно, прагнучи разом із колегами ретельно опрацювати всі складові поліпшення сільської освіти. Йдеться як про створення системи стимулів для молодих учителів залишатися працювати у сільських школах, так і про доступність самої школи у прямому сенсі. Адже без під’їзних шляхів до неї програма «Шкільний автобус» втрачає будь-який сенс. От і повинна місцева влада залучити потужності Укравтодору для підведення нормальних доріг до кожної школи або їх ремонту.

«Це також треба зробити до початку навчального року, — наголосив Микола Азаров. — Субвенцію на ремонт доріг комунальної власності уряд виділив дуже значну, і вона ще не використана до кінця, тому треба зосередитися на ремонті доріг».

Звернув увагу він і на проблему енергозбереження у навчальних закладах, яку можна розв’язати шляхом застосування енергоефективних технологій. Мається на увазі модернізація котелень, які вже зараз можна перевести з газу на альтернативні й дешевші джерела енергії.

Три тисячі шкільних котелень вже відремонтовано поточного року. Але тільки у двох десятках профтехучилищ їх модернізовано для опалення пелетами, констатував глава уряду. На його думку, це є краплиною у морі. А з  іншого боку, це шлях для наслідування.

У цьому контексті Микола Азаров навів кілька показових прикладів: «У Києві, в школі №18, тепло і гаряча вода постачаються абсолютно екологічним тепловим насосом. У Парасковіївській школі-інтернаті Артемівського району Донецької області встановлено сонячні батареї. У шести районах Чернігівщини заклади освіти повністю перейшли на опалення торфобрикетами. У Звенигородському районі на Черкащині дві школи використовують котли піролізного типу».

Зрозуміло, що Прем’єр цілковито підтримує такий господарський підхід та ініціативу. Саме тому він доручив Міносвіти разом з Мінрегіонбудом, Агентством екологічних інвестицій, Міненерговугілля розробити і вже з наступного року почати поетапно впроваджувати програму газозаміщення для котелень навчальних закладів. А Міністерство фінансів дістало доручення передбачити цільове фінансування таких заходів енергозбереження і модернізації в держбюджеті наступного року.

Бюджет із запасом міцності

Останні тенденції у світовій економіці свідчать, що нові виклики й ризики можуть постати й перед Україною. Не даремно Микола Азаров вважає, що державний бюджет наступного року, робота над яким завершується у Мінфіні, повинен стати своєрідною захисною дамбою перед обличчям вірогідних кризових проявів. Інакше кажучи, «бюджет має бути вкрай економним», — підкреслив Микола Азаров. При цьому державні витрати буде націлено на соціальний захист і на створення ресурсів і резервів, які б дали змогу пережити «непростий час».

Головне завдання, на думку Прем’єра, полягає в якомога активнішому стимулюванні внутрішнього виробництва і споживання. Тож кожен рядок нового документа має розглядатися з такої позиції: як це збільшить споживання українських товарів і послуг? Як забезпечити достойну заміну імпорту товарами, виробленими в Україні? Тобто ставиться завдання створити умови для гідної конкуренції наших товаровиробників.

Відповідну програму імпортозаміщення наразі розробляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Його керівнику Андрію Клюєву з боку Прем’єр-міністра доручено прискорити цю роботу. А також на основі консультацій з учасниками ринку по галузях визначити цілком конкретні проекти, які підтримає держава, та інтегрувати програму імпортозаміщення в плани соціально-економічного розвитку наступного року.

«Я не соромлюся повторити, — зазначив Микола Азаров, — що і памперси, і сільгосптехніку ми здатні виробляти самі. Навпаки, соромно космічній державі не робити цього».

Нині державі слід посилити координацію між бюджетною політикою уряду і грошово-кредитною політикою Національного банку. Консультації між Міністерством фінансів та НБУ повинні вивести сторони на такий алгоритм: як переорієнтувати споживче кредитування на споживання вітчизняних товарів і як надати ефективну кредитну підтримку динамічним галузям економіки.

Один із шляхів Микола Азаров вбачає у заохоченні житлового будівництва, індивідуального будівництва в сільській місцевості, молодіжного будівництва і виробництві продуктів харчування. При цьому вимагається зберегти високі темпи будівництва соціальної інфра-структури.

***

А на наступному засіданні, як повідомив Прем’єр, уряд принципово і жорстко розгляне стан справ у дотриманні промислової безпеки в країні, зокрема на підприємствах Міненерговугілля.      

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

  • Про внесення змін до статті 26 Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» щодо забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації, виготовленими за індивідуальним замовленням» (проект Закону);
  • Про внесення змін до Порядку використання у 2011 році коштів, передбачених у державному бюджеті на інформатизацію  та комп’ютеризацію загальноосвітніх навчальних закладів (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи — підприємця (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про внесення змін до Порядку ліцензування діяльності з надання освітніх послуг (постанова Кабінету Міністрів);
  • Про передачу Національного музею народної архітектури та побуту України до сфери управління Міністерства культури (розпорядження уряду).