Важко було б уявити сьогодні Черкащину без лісових масивів. Займаючи значні площі, вони привносять у життя регіону велику животворну силу, регулюють клімат, поліпшують екологію, працюють на розвиток економіки області та України загалом. Хтось із великих учених назвав ліс природним явищем, яке має не лише рослинність, а й місце її існування. Відтворення лісів та лісорозведення — одне з найголовніших завдань підприємств обласного управління лісового та мисливського господарства. Як розповів його начальник Олександр Дзюбенко, ситуація з розв’язанням цієї проблеми в області останнім часом значно поліпшилася. 

Передові технології — в практику

Тільки протягом останніх п’яти років відтворення лісів проводиться щорічно на площі не менш ніж 1,5 тисячі гектарів. Завдяки старанням лісівників зберігається позитивна тенденція перевищення площі нових насаджень над  площею зрубів (приблизно в 1,2 раза). Разом з тим обсяги посадок лісу повинні рік у рік зростати — лише за цієї умови на Черкащині можна буде поступово досягнути оптимального рівня лісистості, що для області, згідно з науковими об∂рунтуваннями, має становити 16 відсотків. Розширенню території лісових насаджень і, відповідно, збільшенню відсотка лісистості сприяє також широке використання під заліснення малопродуктивних земель, виведених із сільськогосподарського користування. Щороку площа заліснених земель збільшується в середньому на двісті гектарів. Для реалізації завдань з лісорозведення в області створено потужну виробничу базу: на підприємствах лісогосподарської галузі Черкащини функціонують два базових, 10 постійних і понад 30 тимчасових розсадників, де щорічно вирощують 15—17 мільйонів штук садивного матеріалу головних і супутніх лісоутворюючих порід (дуба, сосни, ясена, клена, липи, горіха, каштана), а також декоративних рослин (туї, ялівцю, самшиту, троянд).

Завдяки реалізації програми «Ліси України» в Черкаській області на період 2002—2015 рр., зокрема стосовно переведення лісового насінництва на елітну основу, в області на сьогодні вже створено 22,5 гектара клонових плантацій, з них 16,5 гектара дубових (Смілянський лісгосп) та 6 гектарів соснових — у Звенигородському, Золотоніському та Чигиринському лісгоспах. Крім того, вже створено 17 гектарів родинних плантацій. Це дає змогу отримувати насіння поліпшеної якості і, відповідно, міцні, стійкі та з покращеними генетичними якостями сіянці.

  Ми постійно працюємо над впровадженням передових технологій у господарській діяльності, — поділився Олександр Миколайович. — Серед таких — вирощування сіянців із закритою кореневою системою, що дає змогу підвищувати приживлюваність лісових культур, застосування крапельної системи поливу на лісових розсадниках, встановлення сучасних теплиць для вирощування якісного садивного матеріалу.

Свого часу в державних лісових господарствах області, які найбільше зазнавали водної та вітрової ерозій, зокрема в Чигиринському, Канівському, Лисянському та Корсунь-Шевченківському лісгоспах, була створена достатня кількість лісомеліоративних об’єктів, які мають також складні гідроспоруди. На сьогодні за кошти підприємств тут здійснюють догляд і підтримку в належному стані, а також ремонт цих об’єктів, оскільки державного фінансування останніми роками для цього бракує. Захисні ж насадження створюємо в міру надходження коштів з державного бюджету.

— Лісівники області мають унікальні напрацювання у сфері лісомеліорації, аналогів яким в Україні не існує. Шкода, що через брак коштів цей досвід поширюється не так швидко, як цього вимагає ситуація, — розповідає Олександр Миколайович. — Залишається сподіватися на позитивні зміни в економіці держави, адже самотужки підприємства управління цієї проблеми не розв’яжуть.

Останні настанови школярам під час акції «Посади ліс» від Олександра Дзюбенка. Фото з сайту lis.ck.ua

Допомагає GPS-контроль

Один із пріоритетних напрямів у комплексі системи ведення лісового господарства — охорона та захист лісу. Внаслідок сукупного негативного впливу глобальних кліматичних змін, антропогенних чинників на ліси, скаржаться лісівники, останнім часом почастішали спалахи масового розмноження шкідників і виникнення осередків хвороб з подальшим поширенням. Уникнути ж їх, незважаючи на застосування попереджувальних та активних захисних заходів, досить складно. Проти масового розмноження шкідників на Черкащині широко застосовують лісозахисні заходи та наземну обробку осередків розмноження хімічними та біологічними препаратами. Приміром, у Чигиринському лісгоспі боротися із шкідниками лісу допомагає унікальна установка ГАРД — генератор аерозольний регульованої дисперсності. Цього року він урятував від соснового шовкопряда понад 2,5 тисячі гектарів лісу. Крім того, лісові господарства області забезпечують підтримання в належному санітарному стані насаджень та проведення лісопатологічного обстеження у вегетаційний період.

Лісам дошкуляють не тільки шкідники. Чи не найбільшим ворогом зеленого друга є вогонь. Пожежі, що траплялися раніше часто, знищували чималі площі насаджень. Мені доводилося неодноразово бувати у вигорілих масивах. Гнітюче враження. Здається, тут уже ніколи не піднімуться височенні сосни, могутні дуби. Але минає рік-два — і з кучерявих сіянців завдяки зусиллям лісівників піднімаються здорові дерева.

— Для підвищення надійності охорони лісів від пожеж, — розповів перший заступник начальника управління Василь Горда, — ми зміцнили спеціалізовану наземну службу. Нині в області функціонують 26 лісових пожежних станцій, 31 пожежний автомобіль та інша спеціалізована техніка — пожежні трактори, мотопомпи, модулі. Нинішнього року влаштовано 2030 кілометрів нових та проведено догляд за 8,4 тисячі кілометрів мінералізованих смуг. У п’яти лісгоспах, де переважають хвойні насадження, функціонує 8 телевізійних систем спостереження. Заплановано найближчим часом придбати ще три таких установки. Забезпечено дієвий радіозв’язок як між лісгоспами та управлінням, так і з пожежними автомашинами. Всі пожежні автомобілі та патрульні авто обладнано системами GPS-контролю. Вжиті заходи дали змогу не допустити цього року великих пожеж. З початку року зафіксовано 45 випадків загорання в лісах держлісгоспів на площі 18 гектарів (середня площа пожежі 0,4 га), що свідчить про оперативне гасіння лісових пожеж підрозділами підприємств. Державна лісова охорона лісгоспів провела 380 рейдів, під час яких вони виявили 55 порушників правил пожежної безпеки. Їх притягнуто до адміністративної відповідальності. Крім того, в поточному році лісова охорона виявила 20 кубометрів незаконно зрубаного лісу. Матеріали щодо самовільних рубок передані правоохоронним органам для притягнення винних до відповідальності.

Орієнтація — на міжнародні стандарти

Ефективно вирощувати та доглядати лісонасадження, вести промислове виробництво без сучасних машин і механізмів навряд чи можливо. Приміром, автотранспортний парк лісових господарств укомплектовано великовантажними автомобілями, тракторами, спеціалізованим транспортом — лісовозами, навантажувачами, автокранами тощо. Проте більшість техніки на сьогодні вже застаріла. Тому підприємства, згідно з фінансовими можливостями, працюють над її оновленням.

— За останні три роки, — розповів Олександр Дзюбенко, — лісгоспи повністю відійшли від застосування застарілих бензопил. Нині для полегшення та підвищення якості виконання лісосічних робіт використовуємо сучасні інструменти українського виробника «Мотор Січ» та найвідоміших світових брендів. У рамках програми енергозбереження  Смілянський лісгосп нещодавно придбав деревоподрібнювальну машину, яка переробляє відходи деревини на тріску. Якщо буде зростання попиту, такі ж придбаємо і в інші господарства. Крім того, завершуємо встановлення сучасних економних котлів на твердому паливі у всіх адмінприміщеннях лісгоспів і лісництв.

Одне слово, лісове господарство, як і вся економіка, поступово стає на сучасні рейки. Наскільки ж воно просунулося в цьому напрямі? Тут, очевидно, годилося б мати відповідні критерії, орієнтири. Чи є такі?

— Звичайно, — всміхається Олександр Дзюбенко. — Угода про асоціацію між Україною та ЄС передбачає зобов’язання сторін сприяти торгівлі законною і сталою лісовою продукцією. На практиці це означає підтвердження законності походження лісопродукції, а також належну оцінку ведення лісового господарства за низкою міжнародних критеріїв та індикаторів. На сьогодні лісова сертифікація підприємства за міжнародною схемою FSC є гарантом легального походження деревини, виконанням усіх вимог ведення лісового господарства. Це необхідно для виходу на міжнародні ринки, посилення конкурентоспроможності продукції, підвищення ефективності ведення господарювання. Черкащина — серед восьми областей України, в яких лісогосподарські підприємства мають сертифікати FSC. У нас за цією схемою поки що сертифіковане одне підприємство — ДП «Смілянське лісове господарство». На черзі — ДП «Кам’янське лісове господарство», яке нині проходить основні етапи лісової сертифікації. За ними підуть інші.

Разом із тим ефективніше працювати лісівникам заважає низка нерозв’язаних проблем. Тільки одна з них — необхідність погодження з відповідними інстанціями в столиці дала змогу в порядку спеціального використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду — як загальнодержавного, так і місцевого значення, тоді як всі ці питання можна й потрібно швидко вирішувати на місці.

У лісгоспах управління в природно-заповідному фонді перебуває 125 об’єктів на загальній площі 13 133 га. Невідповідність у законодавстві призводить до того, що на цих територіях доволі важко здійснювати заходи з поліпшення якісного складу лісів. Так, саме з цієї причини на тисячі гектарів уже існуючої пам’ятки природи «Холодний Яр» лісівники не можуть своєчасно проводити рубок формування та оздоровлення лісів. Ці та інші назрілі зміни у чинному законодавстві дали б можливість лісогосподарським підприємствам не тільки здійснювати у межах об’єктів природно-заповідного фонду необхідні лісівничі заходи, поліпшити санітарний стан насаджень, а й запобігти втратам технічних якостей деревини, й, відповідно, коштів підприємств, підвищити ефективність ведення всього лісового господарства.