СВЯТО

1 вересня вище керівництво держави вітало школярів і студентів  у різних навчальних закладах України

Президент Віктор Янукович взяв участь в урочистому відкритті новозбудованої Київської інженерної гімназії. Вітаючи школярів, їхніх батьків і вчителів із Днем знань, глава держави зазначив, що свято в Україні відзначили у майже 20 тисячах шкіл, де навчатимуться понад 4 мільйони учнів.  Уперше до школи цього року йдуть понад 400 тисяч дітей. «Я хотів би побажати, щоб цей навчальний рік був добрим», — сказав Віктор Янукович.

Коли знання приносять задоволення

Президент назвав Київську інженерну гімназію зразком майбутньої системи освіти: «Ми з вами робимо спільно цей крок у майбутнє. Тут вчитимуться майбутні Корольови, Антонови та Патони». Глава держави висловив переконання, що у подібних сучасних навчальних закладах якість навчання буде високою.

Президент запевнив: в Україні і надалі відкриватимуться нові школи. За його словами, в 2011-2012 навчальному році вводяться в експлуатацію 20 шкіл. «Освітня галузь потребує посиленої уваги влади, — наголосив Віктор Янукович. — Це інвестиції в майбутнє, інвестиції у розвиток нашої країни».

Він зокрема зазначив, що за прикладом цієї гімназії практично в усіх школах нашої держави буде обладнано сучасні медпункти, які слідкуватимуть за здоров’ям дітей. Глава держави передав директору гімназії сертифікат на комп’ютерне обладнання.

Після того, як пролунав перший дзвоник, Віктор Янукович перерізав символічну стрічку перед входом до гімназії, ознайомився з умовами навчання у закладі, поспілкувався з першокласниками на їхньому першому уроці: «Я вітаю вас зі святом і бажаю, щоб ви добре навчалися та отримували від цього задоволення».

Під час короткого спілкування з журналістами Віктор Янукович відповів на кілька запитань про своє навчання у школі.  Він добре пам’ятає свій перший дзвоник. «І свого першого вчителя пам’ятаю, і до цього часу тримаю зв’язок», — сказав Президент.

А списував Віктор Янукович у школі? «Як і всі: списував, давав списувати, по-різному було». Серед його улюблених предметів у школі були математика та фізика, повідомляє прес-служба Президента.

На лекцію до Прем'єра зібралася повна аудиторія. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Лекція від Прем’єра

А Прем’єр-міністр Микола Азаров відвідав Київський національний університет імені Тараса Шевченка, де в червоному корпусі прочитав студентам лекцію на тему: «Місце і перспективи України в нестабільному та мінливому світі». Він торкнувся актуальних тем сьогодення, поставивши на перше місце питання газових відносин із Росією. 

«Що нам робити з цим контрактом? — запитав аудиторію Прем’єр. — Ми зробимо ще одну спробу домовитися з нашими російськими колегами. Попри те, що звучить від нашої дружньої Росії, яку ми дуже цінуємо і з якою ми дуже хочемо будувати абсолютно нормальні рівноправні дружні економічні інтеграційні відносини, ми ще раз спробуємо домовитися. Якщо цього не відбудеться, то, безумовно, вся відповідальність за наслідки ляже на тих керівників, які не хочуть прислухатися до наших аргументів».

А з НАК «Нафтогаз України» буде виділено видобувну компанію, передає УНІАН. «Ми ухвалили рішення піти на реструктуризацію компанії. Планується розміщення акцій створюваної компанії на зовнішньому ринку. А більша частина акцій перебуватиме у власності держави».

«Ми розраховуємо одержати дуже серйозний ресурс, близько 6-10 млрд доларів, який дасть змогу перекласти витрати з бюджету на плечі інвесторів», — підкреслив Микола Азаров.

 «У нас запасів газу близько 1 трильйона кубометрів, можна хоч сьогодні  свердловину бурити і одержувати», — оптимістично стверджує глава уряду. І додав, що при проведенні невеликої розвідки запаси газу можуть становити до 4 трильйонів кубів. Він також зазначив, що компанія Shell має намір вкласти в розвідку газу в Україні до одного мільярда доларів.

Окрім того, уряд планує з 1 січня запустити будівництво заводу з розрідження газу такою потужністю: перша черга — 5 млрд кубометрів, друга черга — 10 млрд кубів. З’явиться альтернативне джерело газу. «Ми зараз відволікаємо дуже серйозні гроші від потреб охорони здоров’я, освіти і спрямовуємо на розвиток своєї нафтогазової галузі. Закладаємо нове буріння, купуємо дороге устаткування. Ми розраховуємо значно збільшити видобуток газу та нафти», — наголосив Микола Азаров.

Не оминув Прем’єр і співпрацю з Митним союзом, яка, на його думку, можлива виключно у форматі «3+1». «Для того, щоб нам приєднатися до Митного союзу, потрібно переглянути всі угоди, які ми ухвалювали з членами СОТ. Це абсолютно нереально». От чому Україна прагне розпочати рух на користь економічної співпраці в рамках згаданої формули, запропонованої Президентом України.

Одещина — серед лідерів

Тут побував перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв. Він узяв участь у церемонії відкриття новозбудованого приміщення школи в селищі Олександрівка поблизу Іллічівська.

Він не випадково відвідав саме цю школу, адже вона є однією із найстаріших в Україні — їй понад 170 років. «Ця школа випускатиме людей, які працюватимуть на Україну, на розвиток її економіки і культури,— зазначив урядовець. — Я хочу побажати учням, вчителям та батькам, щоб тут навчалося якомога більше дітей, і щоб вони навчалися якомога краще».

Андрій Клюєв вручив керівникам районів ключі від 38 шкільних автобусів, придбаних за кошти обласного та державного бюджетів. Він також оглянув класи нової будівлі і посадив дерево на шкільному подвір’ї. Опісля урядовець навіть зіграв зі школярами у футбол.

За словами голови облдержадміністрації Едуарда Матвійчука, цьогоріч на Одещині вже відкрито 5 новозбудованих шкіл, а до кінця року планується відкрити ще 2. Область є й лідером із закупівлі нових шкільних автобусів.