Занурившись у проблеми сьогодення, ми давно перестали помічати світ навколо. А в ньому є місце й нетрадиційним способам лікування (хоч насправді хто його знає, що саме слід вважати традиційними методами), і впливу зірок на людську долю, й неймовірним можливостям, які демонструють діти нової епохи. Тож про все це ви зможете прочитати у нашій новій рубриці «Інша грань».

Події, в які ми всі останнім часом занурилися волею долі, навряд чи комусь додають здоров’я: яка психіка здатна витримати таке навантаження?! Тож пригнічений настрій (як мінімум) або ситуативний невроз чи й навіть справжня депресія, не кажучи вже про психіатричні недуги, нам гарантовані.

Що робити, якщо вранці не хочеться йти на роботу, причому ніби й не болить нічого, а доводиться буквально віддирати себе від ліжка й за шкірки тягти у ванну й на кухню, а потім силоміць змушувати одягатися-збиратися? І це добре, якщо є залишки сил на оте «силоміць». А якщо їх теж уже катма?! Переконана, фахівці і психологи порадять звернутися до… психолога. Чи й навіть до психотерапевта, якщо депресія вкорінилася й пустила пагінці.

Поза всякими сумнівами, раціональне зерно в цьому є. Та, по-перше, не з нашим менталітетом плакатися в жилетку за гроші, яких нині, як і отих душевних сил, теж бракує. А по-друге, проблеми були завше — і якось же люди з ними справлялися. Причому, як казала мені свого часу бабуся, яка пережила не тільки голод, а й Вітчизняну з німецькою каторгою, справлялися самі, бо ні на кого було кивати: ні психологів тобі, ні терапевтів — один фельдшер, та й той не завжди в строю. Тож я, відкинувши ідею дати на газетній шпальті поради психолога, вирішила поцікавитись у друзів-колег-знайомих, що вони роблять, коли стає зовсім кепсько на душі. Кілька найцікавіших «рецептів» боротьби з хандрою і пропонуємо вашій увазі.

Найперша порада, зважаючи на сьогодення, — не зловживати теленовинами (щоб бути у курсі останніх подій, досить переглянути вечірню підсумкову передачу). Якщо залишається вільний час, краще почитати книжку. Чоловікам — згадати про спорт?зал чи почати займатися спортом самостійно. Щоправда, доведеться пошукати, в яку шпарину забилася за цей час ваша сила волі, але воно того варте. Зрештою вигуляйте зайвий раз пса, він буде вам вдячний, чи приберіть у квартирі. «Якщо відчуваю, що все — приїхали, — каже колега-журналістка Ірина, — затіваю в домі генеральне прибирання. Якщо зануритись у процес з головою, допомагає…» А ще краще, ділиться особистим досвідом Іван Петрович, за професією лікар, розпочати в квартирі ремонт — відволіче навіть від традиційних сварок з дружиною! Якщо грошей на це небагато, можна обмежитися косметичним: шпалери в кімнатах переклеїти, кухню освіжити…

До речі, психіка селян виявилася нині стійкішою: їх події у Криму і на сході країни теж дістають, проте на першому місці — «он город виорали, картоплю посадили, корівка, дякувати Богові, телятко привела, курчат треба купити і кабанцеві в сараї загін підправити…» Тож якщо маєте десь у селі клаптик землі, подбайте, щоб уродили там вчасно огірки-помідори, капуста броколі, квасоля, морква-буряки: думаю, карколомний ріст цін на овочеву продукцію повинен стати тут додатковим стимулом.

А ось сусід-рибалка, за фахом юрист, коли я спитала «Як позбутися хандри без сторонньої допомоги?», лукаво примружившись, сказав: «Рецепт відомий здавна — треба займатися хобі: ловіть рибу, ліпіть з глини, майструйте з дерева, грайте у футбол, катайтеся на велосипеді. Тільки не лежіть на дивані й не скигліть, псуючи собі й іншим членам сім’ї нерви. Весь фокус у тому, щоб зробити малесеньке зусилля — застосувати цей рецепт на практиці». Послухала його — і згадався один епізод із власного життя.

…Іду столичним ринком «Петрівка», книжки вибираю, а заодно й нові схеми вишивок дивлюся (колись саме це захоплення допомогло безболісно вийти зі складної життєвої ситуації, тож порада вишивати, коли на душі кепсько, — це вже від мене особисто). Одна жіночка, яка продавала муліне й схеми картин, співчутливо поцікавилася: «Що, зовсім життя дістало?» Я й відповісти не встигла, а вона додає: «Ти візьми оці соняхи — зануришся у роботу, а до кінця картини й не помітиш, як квітка сонця здолає увесь смуток, бо жовтогарячий — то такий колір, який душу лікує, сил життєвих додає…»

Соняхи ті я тоді не купила, бо вже мала картину з цими квітами, але вдома, взявши до рук незакінчену вишивку, раптом зрозуміла: та жінка з «Петрівки» таки мала рацію, кажучи про цілительну силу жовтогарячого кольору. Річ у тім, що будь-яка картина має у своєму спектрі кілька груп кольорів. Умовно їх можна поділити на зелену, червону, синю, коричневу тощо. Так от, беручи до рук нову роботу, я зазвичай інтуїтивно віддаю перевагу якійсь кольоровій групі, й залежить це, як правило, від настрою і самопочуття. Як ви гадаєте, чому?! Та тому, що не тільки оранжевий, жовтий чи, приміром, синій мають лікувальні властивості — усі кольори без винятку за певних ситуацій можуть стати цілющими.

Які саме й коли? Тут усе просто: можна знайти в Інтернеті інформацію про можливості хромотерапії (а саме так і називається вплив на організм людини кольору з лікувальною метою), а можна довіритися власній інтуїції — прислухайтесь до себе, внутрішній голос вам обов’язково «підкаже», поряд з якими кольорами вам буде найкомфортніше в цей момент. І хоч про всі можливості хромотерапії кількома рядками не скажеш (про це ми розповімо в одній із наступних публікацій), варто врахувати, що червоний впливає на симпатичну нервову систему, яка стимулює організм в умовах стресу, — і тоді не тільки поліпшується настрій і покращується апетит, а й завдяки посиленому обміну речовин підвищується працездатність.

Індиго, який вважають кольором аури людей майбутнього, впливає в основному на парасимпатичну нервову систему і зменшує тривожність, знімає збудження, знижує артеріальний тиск і зменшує серцебиття. Натомість зелений врівноважує роботу симпатичної і парасимпатичної нервових систем, знімає емоційне напруження, на загал «відповідаючи» за гармонію в людському організмі. Ну а колір квітки сонця — то колір щастя, тож знала та жінка, про що говорила… 

Лариса ВИШИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»