РОБОЧА ПОЇЗДКА

На Слобожанщині Прем’єр-міністр ознайомився з прикладами модернізації медичної галузі регіону

Учорашнє відвідання  Харківської області Микола  Азаров розпочав із знайомства з дочірнім  підприємством акціонерного товариства «Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань «Радмір»  неспроста. Адже саме воно — найбільший, а по ряду позицій — єдиний виробник складної медичної техніки в Україні, яка  відповідає кращим світовим зразкам. Крім того, продукція «Радміра», не поступаючись зарубіжним аналогам у якості, значно дешевша.

Лікарям «швидкої» Прем’єр подякував за хорошу роботу. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Конкуренти для Європи

Тому у 2010 році Мінохорони здоров’я закупило у підприємства імпортозаміщуючої техніки  на 6,4 млн грн.  Так, апаратура  УЗД НДІ радіотехнічних вимірювань «Радмір» обходиться у півтора раза дешевше за імпортну, мамографа — утричі дешевше.  Нині АТ «Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань  «Радмір» спільно з Національною академією наук України та Національним інститутом раку  розробляє унікальну медтехніку на основі нанотехнологій.  Главі уряду було продемонстровано один з таких приладів — «Магнітерм», а також  іншу новітню продукцію, що експонувалася на виставці підприємства.

— Ми побачили високий рівень,  — зазначив глава уряду після огляду медтехніки. — Але не можна забувати, що підприємство повинне жити не лише днем сьогоднішнім, а й завтрашнім.  А для цього у нього мають бути розробки завтрашнього дня. До того ж не лише такі, що доганяють кращі  європейські, американські і японські зразки, а й такі, що в чомусь перевищують їх. Ми повинні вийти на новий рівень конкурентоспроможності.

Саме тому, як зазначив Микола Азаров, зараз дуже важливо визначитися, чим держава може допомогти у цьому напрямку, як підтримати такі підприємства. Глава уряду акцентував увагу на тому, що державна підтримка — це не просто фінансова чи організаційна допомога. Вона в першу чергу повинна дати імпульс для розвитку.

— Зараз стає зрозумілим, які напрямки найкраще проглядаються і які ми повинні закласти у плани наступних років, — підкреслив Прем’єр-міністр і пообіцяв розмістити держзамовлення на виробництво медтехніки у 2012 році саме в «Радмірі».

Є навіть «тривожна» кнопка…

У ході робочого візиту Прем’єр-міністр України Микола Азаров ознайомився з роботою КП «Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування», яке починаючи з 2010 року щодня безперебійно забезпечує  маленьких харків’ян харчуванням. За  добу  тут виробляють в середньому 28 тисяч порцій, що дозволяє нагодувати  якісними та смачними харчами близько 14,8 тисячі дітей у віці до 3-х років. За час роботи підприємства асортимент продукції зріс до 16 найменувань. Фабрика-кухня випускає пастеризоване та ацидофільне молоко, кефір, вершки, сметанку, дитячий сир і настої із сухофруктів та шипшини. Крім дитячого харчування, підприємство виробляє продукти лікувально-профілактичного характеру, такі як біфівіт, ацидофільний кисломолочний продукт, нарине. Нині ведеться розробка нових технологій для виробництва  чотирьох  видів молочних каш для прикорму немовлят у віці до 6 місяців. Щоб продукція фабрики-кухні вчасно потрапляла до столів малечі, у  Харкові та області  працює 70 роздавальних пунктів.

Увагу глави уряду під час робочої поїздки до Харківської області привернули ще кілька медичних установ. Зокрема, він відвідав комунальний заклад  охорони здоров’я «Обласна клінічна лікарня — Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», де оглянув реконструйований операційний блок і діагностичний центр лікарні, яка є однією з базових установ медичного забезпечення учасників та гостей Євро-2012. 

«У нас може бути краще, ніж в американців. Микола Азаров». Такий запис Прем’єр залишив у книзі відгуків після відвідин центральної диспетчерської  служби швидкої медичної допомоги, де ознайомився з автоматизованою системою організації, управління та контролю швидкої допомоги на основі GPRS-зв’язку. Сподобалася йому і система Телекард, за допомогою якої кардіологу в лікарні передається кардіограма пацієнта, котрий перебуває у найвіддаленішому куточку області, а також робота спеціальної «тривожної» кнопки, за допомогою якої будь-яка бригада швидкої допомоги може повідомити співробітникам міліції про напад на лікарів.

Під час перебування на Харківщині Микола Азаров зустрівся з адміністративно-господарським активом та  вручив високі державні нагороди працівникам сільського господарства і дорожньої галузі. За значний особистий внесок у забезпечення соціально-економічного розвитку Харківської області, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та вагомі трудові здобутки харків’яни  отримали Почесні грамоти Кабінету Міністрів та Подяки Прем’єр-міністра.

ФОТОРЕПОРТАЖ Олега МАРКЕВИЧА. Робоча поїздка Миколи АЗАРОВА до Харкова