СОЦПОЛІТИКА

Уряд обрав курс на поступову ліквідацію дитячих будинків,  аби хлопчиків  та дівчаток виховували в родинах

Перебуваючи з робочою поїздкою в Луганській області, Прем’єр-міністр Микола Азаров відвідав кілька новозбудованих соціальних об’єктів, а також взяв участь у Всеукраїнському урочистому зібранні з нагоди Дня шахтаря.

Кіт, за традицією, перший увійшов до нової оселі. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Умови кращі  за столичні

Відкриваючи в Луганському обласному клінічному онкологічному диспансері сучасний операційно-реанімаційний блок з експрес-лабораторією, глава уряду констатував, що в країні продовжують відкриватися лікувально-діагностичні центри, не гірші за столичні.

«У Луганську повинен бути один з найкращих онкологічних диспансерів, щоб людям не доводилося нікуди їздити. Я запитав у директора диспансеру, і він мені сказав, що луганський центр має умови кращі, ніж Національний інститут раку в Києві», — сказав Микола Азаров.

Він ознайомився з роботою операційного блоку та реанімаційної палати, оснащених найсучаснішою медичною технікою для діагностики та лікування, що відповідають усім міжнародним стандартам. Вони забезпечені всіма потрібними медикаментами та витратними матеріалами, а працюють у них спеціально підготовлені медики високого рівня.

Прем’єр-міністр також вручив співробітникам Луганського обласного клінічного онкологічного диспансеру сертифікат на високочастотний операційний ніж виробництва Німеччини вартістю 300 тис. грн.

Крім того, глава уряду відкрив у Луганську два дитячі будинки сімейного типу, в кожному з яких виховуватимуть по десятеро дітей. «Уряд обрав лінію на те, щоб ліквідувати дитячі будинки і щоб дітей виховували в сім’ях», — наголосив Микола Азаров.

Глава уряду вручив батькам ключі від двох комфортабельних будинків площею по 360 квадратних метрів кожен, ключі від автомобілів, а також подарував новоселам побутову техніку.

Реалізація престижу

Вже виступаючи перед шахтарями, Микола Азаров заявив, що країна взяла курс на розвиток вугільної промисловості та відродження шахтарських міст: «Цей курс у нас безповоротний і пов’язаний, перш за все, із забезпеченням енергетичної незалежності України».

За словами Прем’єр-міністра, уряд продовжуватиме впровадження нових технологій, сучасної техніки та дбатиме про безпеку шахтарської праці. «Саме тому наші зусилля останні два роки спрямовано на втілення уніфікованих систем, що забезпечують контроль і безпеку праці шахтарів», — зазначив Микола Азаров, додавши: уряд ухвалив рішення про реалізацію закону про престижність шахтарської праці.

Він також підкреслив, що особливу увагу приділятимуть розвитку міст і селищ на Донбасі. За словами глави уряду, вже в 200 населених пунктах Луганської області розв’язано проблеми з водопостачанням. Адже Кабмін поставив перед собою завдання вирішити це болюче питання у всіх населених пунктах Луганської та Донецької областей.

Говорячи про перспективи економічного зростання держави в цілому, Микола Азаров заявив, що в України є всі необхідні ресурси, аби протягом 10—15 років стати багатою і розвиненою країною за умови стабільного розвитку. «Якщо кожні два роки змінювати курс і шарахатися з боку в бік, ми ніколи не виберемося з тих вибоїн, якими нам зараз доводиться їздити», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Під час урочистого зібрання Микола Азаров вручив шахтарям урядові нагороди за видатний особистий внесок у розвиток вітчизняної вугільної промисловості, багаторічну самовіддану працю та високу професійну майстерність.

Так, звання Героя України отримали Романенко Дмитро Васильович — прохідник дільниці підготовчих робіт Державного підприємства «Шахтоуправління «Південнодонбаське № 1» (Вугледар, Донецька область) та Шикула Юрій Юрійович — машиніст гірничих машин структурного підрозділу шахтоуправління «Самсонівська-Західна» ВАТ «Краснодонвугілля» Луганської області.

В інтерв’ю телеканалам Луганщини Прем’єр-міністр зазначив, що зростаюча потреба України у вугіллі для переходу ТЕЦ на вітчизняне паливо відродить шахтарські селища і міста Донбасу. «Ми дедалі більше переходимо на власне паливо, а отже, в нас і далі буде потреба у вітчизняному вугіллі. Тому вугільна галузь розвиватиметься, і перспектива в шахтарів є», — запевнив Микола Азаров.

За його словами, після того, як у відомі роки в державі було взято курс на закриття шахт, шахтарські селища перетворилися на регресивні території, що втратили робочі місця, а відповідно, й відрахування до місцевих бюджетів. Глава уряду заявив, що з такою безвідповідальною політикою покінчено раз і назавжди. «Ми рік у рік нарощуємо державну підтримку вугільної промисловості, передбачаючи кошти на будівництво нових шахтних горизонтів. Такої лінії уряд дотримуватиметься й надалі. Особливу увагу влада приділятиме розвитку шахтарських селищ», — наголосив Микола Азаров.

Торкнувся Прем’єр і демографічної проблематики.

«Заохочення народжуваності, з одного боку, та розвиток медицини і скорочення смертності, з іншого, вже дали в шістьох областях України перевищення народжуваності над смертністю. Ще рік-півтора, і Україна в цілому вийде на перевищення народжуваності над смертністю», — сказав Микола Азаров.

При цьому він наголосив на тому, що збільшення населення України є важливим завданням уряду.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»