ФЕСТИВАЛЬ 

Марафон українських писанок прокотиться  не тільки Україною, а й по всьому світу

Невгамовний Олег Скрипка, який різними засобами сприяє популяризації у світі української культури та народних традицій, цього року до Великодня ініціював і реалізує масштабний писанковий проект. 

Писанкарство в українців завжди було популярною народною забавою, наповненою глибоким змістом. Тож масова участь у фестивалі рукотворного дива, який ініціював оргкомітет «Параду вишиванок», цілком очікувана. Ще у лютому гігантські заготовки яєць, розміром 3 на 4 метри, виготовили у Києві на заводі ім. Антонова зі скловолокна, яке витримує будь-які погодні умови. Гігантські «яйця»  відправили у різні куточки країни, до усіх обласних центрів. Там місцеві майстри, у відповідності до регіональних традицій, із застосуванням орнаментів та візерунків, властивим саме цим районам, розписували велетенські заготовки. Напередодні Великодня в кожному обласному центрі на центральній площі чи іншому популярному серед городян місці цю писанку виставили. Окрім цього, буде відібрано по 30 кращих писанок з кожної області для постійної експозиції у музеї Івана Гончара в Києві, де для цього виділили окрему кімнату. Раз на рік обласні стенди оновлюватимуться.

Завершиться масштабний фестиваль писанок вже літом, коли до Дня Незалежності їх звезуть до Києва на «Парад вишиванок». Згодом гігантські декоративні вироби розмістять на території столичного Музею народної архітектури і побуту у Пирогові.

Писанкарство — чудова можливість доторкнутися до найдавніших традицій. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ 

ЧЕРНІВЦІ. Розписували велетенське яйце на сцені Літнього театру у Центральному парку чернівецькі художники. Викладач Вищого художнього професійного училища №5 Ігор Качан, що брав участь в роботі, розповів: «Я працював разом з художниками Надією Літавською та Сергієм Дубцем. Для розпису використали ескіз старовинної писанки з традиційним буковинським орнаментом. Пластикову заготовку вкрили грунтовкою, виготовили трафарети, і фарбою, яку надав місцевий хімзавод, розмалювали писанку. Вручну було б дуже довго, тому використовували пульверизатори для нанесення фарби. Працювали у респіраторах».

Диво-писанку можна побачити на Центральній площі міста, де й відбулося свято, присвячене символу Великодня. Там також пройшли майстер-класи з виготовлення писанок та продаж вже готових виробів.

ЧЕРНІГІВ. На Красній площі встановили велетенську писанку, побачити яку вперше можна було під час Великоднього ярмарку минулими вихідними. Розмістили яйце на кованій підставці, яку теж виготовили чернігівські майстри. Розписувало її подружжя відомих чернігівських художників — Раїса та Віталій Атаманюки. Робота тривала протягом двох тижнів, на розпис використали 11 пензлів та 2 літри фарби. Розмальовували яйце і стоячи, і лежачи, аби вийшов справжній шедевр. Під час роботи використовували трафарети і чітко наслідували писанкові традиції Чернігівщини.

ЛЬВІВ. В місті вдруге проводиться власний фестиваль писанок. Символами пасхальних свят, виготовленими з гілок, квітів, повітряних кульок, дерева та штучних матеріалів, прикрасять місто до Великодня, і воно перетвориться на музей під відкритим небом. Кожен львів’янин може приєднатися до заходу, створивши власну писанку і виставивши її на огляд інших. Крамниці, кафе і ресторани зазвичай готують фірмові вироби до свята. Традиційно багато очікується найрізноманітніших шоколадних писанок.

ДОВІДКА «УК»

Писанкарство виникло  ще у дохристиянські часи

Традиція виготовляти писанки на території України існує дуже давно. Археологи знайдені глиняні та кам’яні яйця, розписані геометричним та рослинним орнаментом, датують ХІ-ХІІ століттями. Порівнявши орнаменти писанок із оздобленням посуду, найдавніші знахідки якого виявили на Полтавщині та Київщині, вчені дійшли висновку, що на території України писанки існували ще у дохристиянські часи, адже елементи малюнків відповідають ще язичницьким уявленням. Так, хвилясті лінії є символами води, кружальця символізують сонце, ромби означають засіяні поля. Отже, писанка уособлювала собою уявлення давньої людини про весь світ. Розмістивши його на оболонці яйця, що само по собі є місцем зародження нового життя, людина прагнула вплинути на навколишній світ.

ІНІЦІАТИВА

Онлайн-марафон до Великодня

Українців у всьому світі, де б вони не перебували — у США чи Австралії, Європі чи Азії в Інтернеті закликають приєднатися до марафону писанок. Для участі в акції достатньо сфотографувати чи зняти на відео свою писанку на фоні того міста, де ви проживаєте, і викласти у блозі чи будь-якій соціальній мережі. Із надісланих матеріалів буде зроблено відеоролик про український Великдень у всьому світі. Акцію придумали Тарас Семенюк (Манчестер), Олексій Кузьменко (Вашингтон) та Роман Паничевний (Чикаго).