ВІДЗНАКИ

У Києві вибрали кращого топ-менеджера країни

"Топ-100" вважають найпрестижнішим експертним рейтингом в Україні за оцінкою ефективності менеджменту і компаній українського бізнесу.

За підсумками цього року, кращим топ-менеджером України визнано генерального директора компанії "Метінвест" Ігоря Сирого. До першої десятки ввійшли також Борис Тимонькин ("Укрсоцбанк"), Віталій Антонов ("Галнафтогаз"), Ігор Литовченко ("Київстар"), Максим Тимченко ("ДТЕК"), Ігор Гордієнко ("Інго Україна"), Сергій Оксанич ("Кінто"), Філя Жебровська ("Фармак") Олег Попов ("СКМ"), Олександр Федченко ("Інком").

Експертами рейтингу, як завжди, виступають керівники компаній та організацій - бізнес-лідерів у різних галузях економіки України. Як повідомили у видавництві "Економіка", під час складання рейтингу експерти на лідерські позиції пропонували керівників компаній, які орієнтовані на постійний розвиток, гнучко реагують на будь-які зміни. Водночас ситуація на українському ринку в останні роки примушувала наших управлінців постійно, що називається, "бути у тонусі".

В умовах реформування економіки, наявності численних посткризових явищ, змін у зовнішньоекономічному середовищі українська металургія - одна з небагатьох галузей, що демонструє зростання і є надією і опорою національної економіки.

Про серйозні амбіції українських металургів яскраво свідчать плани, озвучені у "Метінвесті". Згідно з новою стратегією, яку прийняли там на початку 2011 року, компанія працюватиме на принципах посилення вертикальної інтеграції шляхом переробки своєї власної сировини у сталь і підвищення виробничої ефективності металургійних підприємств. Як наслідок в компанії вже цього року хочуть виплавити 14 мільйонів тонн сталі, а у довгостроковій перспективі досягти щорічного обсягу виробництва у 25 мільйонів тонн, тобто збільшити майже удвічі.

2010 рік для вітчизняної металургії став історичним. Через злиття та поглинання металургійні підприємства сконцентрувалися у трьох руках: Ріната Ахметова, Лакшмі Міттала та російських інвесторів. Кардинальна перебудова структури власників на ринку і вагоме укрупнення деяких гравців поставили перед топ-менеджментом завдання санації отриманих активів і їх інтеграцію до корпоративної структури тої чи іншої групи. А також переорієнтацію поставок продукції на нові ринки збуту.

За словами генерального директора "Метінвесту" Ігоря Сирого, віднині на порядку денному у лідера вітчизняної металургії - самостійне використання усього обсягу сировини, що видобувається, шляхом розширення можливостей металургійного виробництва, постійне збільшення ефективності виробничих потужностей та підвищення якості кінцевої продукції. Для цього у 2011 році капітальні вкладення "Метінвесту" зростуть у 2,4 раза - до 1,18 мільярда доларів. Майже половину з цих коштів (531 мільйон доларів) холдинг планує інвестувати у стальний бізнес, 368 мільйонів - у залізорудний, 279 мільйонів - у видобуток вугілля і виробництво коксу.

Генеральний директор видавництва "Економіка" Евелін Бучацкі, вітаючи кращих топ-менеджерів України, зазначила, що виграють ті компанії, в яких усі співробітники, починаючи від менеджерів найвищої ланки і закінчуючи рядовими працівниками, відчувають свою причетність до спільної справи, ставляться до неї як власники, а не наймані працівники. У цьому, на її думку, і є запорука успіху. І хоча для більшості українських власників характерне активне втручання у бізнес і "ручний стиль" керівництва, у "Метінвесті" віддають перевагу командній грі і наслідуванню принципів управління, загальноприйнятих у світовому бізнес-середовищі.

"Я не вірю, що одна людина може все зробити сама, - ділиться думками кращий топ-менеджер-2011 Ігор Сирий. - У сучасному світі ситуація змінюється динамічно, тому дуже важливо мати таку команду, яка допоможе миттєво зорієнтуватися, чітко визначити пріоритети, швидко прийняти якісне рішення. Одному це просто не під силу".

Ігор Сирий також визнаний кращим в номінаціях "Кращий антикризовий менеджер" та "Кращий лідер команди".